Försvaret ska rustas men ett miljötillstånd tar tio år

FÖRSVARET. De senaste månadernas säkerhetspolitiska oroligheter i Sveriges närhet har satt det svenska försvaret i rampljuset och efter att ha rustats ner ska det nu byggas upp igen. Men långa processer för att få miljötillstånd riskerar att sinka återuppbyggnaden, rapporterar SVT.

Anfall är bästa försvar”, delar av 191:a mekaniserade bataljonen från I 19 i Boden anfaller genom övningsområdet i Södermanland. Foto: Försvarsmakten

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) är en svensk statlig förvaltningsmyndighet som sorterar under Försvarsdepartementet. I en rapport från FOI lyfts utdragna tillståndsprocesser, för till exempel bygglov och miljötillstånd, och lokala intressen fram som ett potentiellt problem när Försvarsmakten nu ska rustas upp. Miljötillstånden för till exempel skjutfält avgör var, när och hur mycket man får öva och skjuta, och ett sådant kan ta tid att få.

Den förväntansbild man ska ha över hur lång tid det tar att få ett nytt miljötillstånd är sju till tio år, säger Herman Magnusson på FOI och en av dem som står bakom rapporten.

-Pettersson säger att när regering och riksdag stiftar lagar utan konsekvensanalyser och inte kan prioritera mellan olika lagar och beslut så blir det som i rapporten. Miljötillstånd för ökad militär verksamhet tar ett decennium.

Putin kanske ska ta hand om miljön.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Försvaret ska rustas men ett miljötillstånd tar tio år

  1. Vårt försvar har helt missat nutidens krig. Titta på börsen idag, så förstår ni hur Putin krigar. Samma effekt när de galna muslimerna flög plan in i world trade center i New York.
    Lägg därtill oskadliggöra några 4g och 5g- master, samt gräva av riksbredbandskabeln mellan Göteborg och Stockholm. Hur ska vi klara oss utan internet?Nästan alla betalningar sker på internet idag.
    Krig med kanoner och pansarvagnar fungerar bara i stenåldern, förlåt, Mellanöstern.

  2. Den långa marschen genom institutionerna verkar ge frukt. Det är hög tid att ta tillbaka Sverige genom att ge de vänsterblivna respass. Allt medan samhället nyktrar till så blir bara de agendasättande tjänstemännen/journalisterna/[d]juristerna mer och mer utflippade. Är det inte bästa renbetesmarken ska det inventeras fauna på individnivå. Detta trots att regeringen inte åtlyder riksdagen genom att genomföra en folkräkning. Folkutbytet ska döljas till varje pris.

  3. Eftersom nästan alla övningar sker i eller i närheten av skog så måste
    alla soldater lära sig vilka arter som är skotträdda och vilka insekter
    som kan bli rädda och störda av dylika övningar,så lägg ner verksamheten.
    MVH Naturvårdsverket

  4. Frågan är bara, VAD vi försvarar!

    Jag menar är det socialdemokratin, och alla islamister som har kommit hit! För så tycks det ju vara! Och är det värt att så göra???

    Det är ju vilka värden vi värnar, som avgör! Kanske den putinistiska världen är betydligt bättre, än den vi har här???

    Det sägs att vi ska försvara ”vårt” land, och ”vårt” folk gentemot ”fienden”. Men är det ”vårt” land längre, och har vi ”ett folk”??? Dessutom vilken är fienden, är inte det den trojanska häst vi har släppt in, som nu är ”folket”!

    Och landet ligger under utifrånkommandes fötter, som nu bor här, och äger samma rätt till det som var vårt, som vi.

    Och fienden, kanske är befriade till nåt bättre, som vi förlorat till andra!

    Så vad är det egentligen vi ska försvara, och mot vem??? När vi frivilligt släpper in vissa folk, som vi sedan ska försvara gentemot andra. Varför då??? När man ju inte ska sätta vissa folk före andra idag, så borde vi ju välkomna ryssen, likväl som andra folk??? Och pågår det inte krig här redan av andra utifrånkommande folk??? Klassiska krigsförbrytelser förekommer i alla fall, som skjutningar och våldtäkter!!!

    SÅ VARFÖR SKA VI FÖRSVARA OSS, OCH MOT VEM, OCH VARFÖR???

    16
    1
    • 1. Ryssland är en diktatur. Blir Sverige en del av Ryssland så har vi ingen chans att försöka förändra samhället mot det bättre.
      2. Ryssland är fattigt och dysfunktionellt. Vanligt yrkesfolk i Ryssland tjänar bara några tusenlappar i månaden, infrastrukturen är förfallen, offentlig service fungerar dåligt och landet är extremt korrumperat.

      1
      1
  5. Putin väntar naturligtvis att komma hit tills byråkraterna på Länsstyrelser och kommuner
    har behandlat ärenden? Så typiskt Svenskt, pappersvändare kan ta god tid på sig?
    Lägg ner bromsklossana i länsstyrelserna, tycker att försvaret ska köra över dessa
    motvallskärringar som tror attb helac världen cirkulerar runt dem.

  6. Värdefrågorna har högra prio och går snabbare att besluta. Fokus bland henivisterna kommer säkert att hamna på hbtq-certifikat, utredningar av kränkningar mot dom som kränks ute på frontlinjen, och mer än 50/50 kärringar i militärledningen. Ja förutsom kärringen vi redan har som Försvarsminister alltså. Försvaret är inte längre till för att försvara samhället, det är till för att spegla det. Om 20 år har 75% i militären hästsvansar. Är det konstigt ryske ambassadören tycker insatsen är löjeväckande på Gotland?

    14
  7. Mycket som ska ändra efter nästa val.
    Miljötillstånd för militära anläggning är inte nödvändigt är en av dem.

  8. Våra lagar och bestämmelser gör det omöjligt att försvara oss.
    Miljön tar skada av att öva krig eftersom kriget är det mest förstörande som finns.

    Tyvärr har mänskligheten ej förstått att kriga är otidsenligt, dialog däremot kan leda till fredliga lösningar.

    Men även vår lilla plätt på jorden hyser människor som inte ens kan tala med SD, ej heller kan våra partier svälja förtreten att så många anser SD vara ett bra alternativ.

    Kan inte vi komma till insikt om att samsas är det bästa, hur ska vi då kunna begära av de som anser kvinnan mindre värd än mannen ska kunna integreras med oss.

    När vi då har fakta, skall naturligtvis de som aldrig vill bli som oss ej heller vara medborgare av riket.

    16
  9. Miljöinspektörerna får väl sätta upp skyltar på våra stränder med ”Landstigning förbjuden” så får ryssarna åka hem igen !

    29

Kommentera