Rysk general till attack, kräver att Putin avgår

UTRIKES. Ordföranden för Allryska officersförbundet, pensionerade generalöverste Leonid Ivasjov, går i ett öppet brev till hård attack mot Vladimir Putin, för dennes agerande i samband med Ukrainakrisen, skriver Expressen.

”Vi, Rysslands officerare, kräver att Ryska federationens president avstår från den kriminella politiken som provocerar fram ett krig”, skriver Ivasjov i brevet som publicerats på förbundets hemsida.

Han skriver vidare att Putins ”försök att tvinga fram kärlek till Ryska federationen” är meningslöst och farligt och att ett eventuellt krig skulle kosta tiotusentals liv. Han kräver också att Putin avgår.

Rysslands väpnade styrkor vid gränsen till Ukraina blir för varje dag större när tågvagnar och konvojer med militärfordon anländer till området.

USA, Storbritannien och Nato har alla varnat för att Ryssland ser ut att förbereda en fullskalig invasion av sitt grannland och att det kan ske vilken dag som helst – något som den ryska ledningen förnekar.

Men de ryska dementierna har inte lugnat omvärlden och även i Ryssland finns en stor rädsla för att det ryska agerandet kan leda till ett förödande krig. 

Generalövereste Leonid Ivasjov, 78, är styrelseordförande för det Allryska officersförbundet och i ett öppet brev som publicerades på förbundets sajt går han till hård attack mot Vladimir Putin. 

Enligt Leonid Ivasjov, som haft flera toppositioner inom det sovjetiska och ryska försvarsdepartementet, skulle ett anfall mot Ukraina kosta tiotusentals liv på båda sidor och göra ryssar och ukrainare till dödsfiender.

Generalöverste Leonid Ivasjov kräver att den ryske presidenten Vladimir Putin avgår. Brevet har vållat stor debatt i Ryssland och bland officersförbundets medlemmar går åsikterna isär. – Det är väl 60 procent som är för och 40 som är kategoriskt emot uttalandet, säger officersförbundets stabschef Igor Okunev till Expressen.

Leonid Ivasjov är känd som en rysk, sovjetnostalgisk nationalist som länge varit motståndare till Nato och att länder i östeuropa ansluter sig till försvarsalliansen. Men i brevet skriver han att Nato i dag inte utgör ett reellt hot mot Ryssland och att situationen som uppstått kring Ukraina i ”huvudsak har en konstgjord och självisk karaktär” för det han beskriver som inre ryska krafter. Han beskyller Vladimir Putin för att provocera fram kriget som ett sätt att behålla sin makt och ”den rikedom som stulits från folket”. 

Brevet refereras i flera ryska medier och har vållat stor uppståndelse utomlands – men också i Ryssland där yttrande- och pressfriheten är under mycket hård press och där kritiker till Vladimir Putin grips och förföljs regelbundet. 

Men hittills har det Allryska officersförbundet inte råkat ut för några repressalier. – Från makten har vi hittills inte fått några reaktioner, säger förbundets stabschef Igor Okunev.

-Pettersson konstaterar att 60 procent av det ryska officersförbundets medlemmar är klokare än Vladimir Putin…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Rysk general till attack, kräver att Putin avgår

 1. Det var verkligen imponerande, en hel pensionerad general som skriver ett öppet brev mot den sittande presidenten.
  I somras skrev 124 (tror jag det var)) pensionerade generaler i USA ett öppet brev mot Biden där dom bl.a anklagade honom för att ha fuskat sig till posten.
  Några veckor tidigare skrev 20 pensionerade franska generaler ett dylikt brev riktat mot Macron där dom ansåg honom strunta i de riktiga problemen landet stod inför, dom menade att landet står inför ett inbördeskrig.
  Skulle nu verkligen ett större antal pensionerade generaler ställa sig bakom Ivasjov så skulle man kunna ta honom åtminstone lite grann på alvar.

  11
  4
  • Ivasjov är inte bara pensionerad general, han är också ordföranden för Allryska officersförbundet och han är nog inte ensam bakom brevet.

   6
   3
 2. Jag skrev kommentar för en månad sedan om precis det här.
  Då fick jag många 👎🏻.
  Nu börjar ryska folket vända sig mot diktator Putin.
  Inom det närmaste året skulle jag gissa på större risk för oroligheter inom Ryssland
  än krig mot Ukraina och Nato.
  Som jag tidigare skrev berättade en tidigare rysk medborgare för mig att det kokar
  under ytan i Ryssland mot Putin administrationen.
  Vi får hoppas på att slippa flyktingströmmar från Ryssland i framtiden, men den risken är nog överhängande stor.

  13
  7
 3. Leonid Ivasjov bör nu vara en kandidat till årets Fredspris, hoppas norrmännen som väljer är vakna och alerta.

  27
  8
 4. Läs kommentarer där Pettersson.
  Speciellt de som citerar vad samma fd general sa för några år sedan…Folk undrar också om generalen läste verkligen vad han fått att skriva under…

  11
  21

Kommentera