24:e hemvärnsbataljon övar i centrala Stockholm

FÖRSVARSMAKTEN. Idag och i morgon, kommer ett kompani på drygt 80 hemvärnssoldater i stridsutrustning att öva i centrala Stockholm. Det är soldater ur 24:e hemvärnsbataljon som övar inom ramen för Hemvärnets övning Geltic Bear.

24:e hemvärnsbataljon övar i centrala Stockholm, lördagen den 5 februari 2022. Foto: Agneta Cedervall

Under veckan genomförs övningen Geltic Bear för de hemvärnsbataljoner som tillhör Mellersta militärregionen. Inom ramen för övningen kommer ett kompani ur 24:e hemvärnsbataljon att öva bevakning och patrullering samt rapportering i centrala Stockholm.

Soldaterna kommer att patrullera i centrala Stockholm och bära stridsutrustning och vapen – men ingen skjutning kommer att genomföras. Under övningen syns förbanden, men tanken är att de ska påverka omgivningen så lite som möjligt.

– Dagens konflikter utspelar sig ofta i städer, därför behöver soldaterna öva sig i denna komplexa miljö som Stockholms innerstad innebär. Vi ser fram emot många trevliga möten, säger överstelöjtnant Johan Midenby, chef för Livgardesgruppen, som ansvarar för utbildning av 24:e hemvärnsbataljon.

Stabs- och ledningsträningsövningen Geltic Bear genomförs i vanliga fall med fokus på stabernas ledningsförmåga vid fred, kris och väpnat angrepp – och med den regionala staben och hemvärnsbataljonerna samlade i Enköping.

På grund av pandemin och det förändrade omvärldsläget fokuserar årets övning på konkreta beredskapshöjande åtgärder och kontroller – för att säkerställa att bataljonsstaberna innehar förmåga att inta hemvärnsberedskap.

Övningen avslutas på söndag – under veckan har hemvärnsbataljonsstaberna arbetat med utbildning och krigsplanläggning.

-Pettersson hoppas soldaterna tar en sväng ut till förorterna för att visa upp sig…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “24:e hemvärnsbataljon övar i centrala Stockholm

 1. Har för mig att jag läste här på bloggen om en annan hemvärnsövning som fick ställas in då det uppenbarade sig ”ovälkommet besök ” . Dessa besökare antogs skulle kunna ställa till besvär . Övningen ställdes in ?? Blir det samma patetiska agerande nu ? Gå i eldställning när det behövs det är inte så svårt !!
  Mvh Sjöström

  11
 2. Visa upp sig i någon förort, det skulle uppfattas som en kränkning och det ej förenligt med sossarnas planer.
  Valboskapen måste hållas på gott humör till valdagen.

  19
  1
 3. Vore det inte bättre om de övade på det forna övningsfältet runt Järva? Där återfinns den förtäckta invasionsstyrkan.

  23
  1
  • Danmarks och Sveriges FN styrkor i Jugoslavien fick beröm av utländska militärer. Visserligen 30 år sedan. Uppgiften för ”yup” och övriga är att väcka sovande svennen så att militären får de befogenheter den hade på 1960 – talet.

  • Ja, den lede fi har ju jagats bort därifrån vid ett flertal tillfällen. Men verkar, av någon outgrundlig anledning, alltid dyka upp igen…

Kommentera