Elprisåtgärd är symptom på vanskött välfärdsstat

VANVÅRD AV SVERIGE. En besiktningsman som idag tar sig an välfärdsstaten Sverige skulle slita sitt hår i förtvivlan, skriver Andreas Bergh i Dagens Nyheter. Elpriskompensationerna är en snabblösning, menar Bergh.

I en ledare på Dagens Nyheter skriver Andreas Bergh, som är ekonomiforskare vid Ekonomihögskolan i Lund och Institutet för näringslivsforskning, att regeringens elpriskompensation är ett symptom på den svenska välfärdsstatens vanvård. Enligt honom brister åtgärden i och med att kompensationen utgår från hushållens förbrukning i stället för kostnad.

”Det kan naturligtvis tyckas underligt att på detta sätt belöna den som haft hög konsumtion, men så blir det ofta när det är viktigare att det går snabbt och enkelt att göra något, än att rätt sak blir gjord”, skriver Andreas Bergh.

-Pettersson säger att det är inte bara elpriskompensationen som är ett symptom på den svenska statens vanvård och det är sällan det går för fort, oftast tar besluten alldeles för lång tid eller begravs i oändliga utredningar.

Vi har och har haft regeringar som inte verkar göra några konsekvensutredningar av sina beslut.

Än idag har vad jag vet inte utredds konsekvenserna av massinvandringen, ändå rullar den på. 2021 beviljades 95.000 permanenta uppehållstiillstånd.

I grunden finns bara en enda stor fråga, migrationen och dess konsekvenser. Den kan inte väljas bort. Allt, kort sagt, påverkas på ett avgörande sätt.

Invandringen påverkar allt. Arbetslösheten, bostadsbristen, elförbrukningen, skolan, socialbidragen, skatterna, välfärden, ekonomin, pensionerna, brottsligheten, allt! Till och med eventuella klimatändringar. Miljöpartiet med flera vill att vi drar ner på vår standard samtidigt importerar de människor som inget annat vill än höja sin levnadsstandard, åka bil, flyga, köpa prylar, bo flott osv. Invandringen måste begränsas, vi måste börja skicka hem folk, annars är vi snart som ett muslimskt arabland och hur det ser ut i de länderna har vi facit på.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Elprisåtgärd är symptom på vanskött välfärdsstat

 1. SD är INTE svaret på misskötseln av Sverige!

  Det behövs något nytt som sätter verkstad före prat!!!! SD har inte på något vis sett till att massinvandringen stoppas utan den fortsätter i oförminskad styrka.

  Nu skrivs en vitbok om partiet men det hade varit bättre om de tillsatt någon att skriva en vitbok om massinvandringen och dess konsekvenser.

  8
  2
  • SD har suttit i beslutandeställning när det gäller invandringen……näää.
   En vitbok om SD, stoppar väl inte invandringen.

   4
   1
   • Bosse S, du missuppfattar vad jag skrev. SD borde gå till botten med kostnaderna för massinvandringen och ge ut tex en vitbok för dess kostnader och konsekvenser. Att något av de andra partierna skulle göra något liknande kan vi glömma. DE VILL INTE ATT VI SKALL SE HELA BILDEN MED KOSTNADER PÅ KANSKE 50-100 MILJARDER OM ÅRET OCH KONSEKVENSERNA DENNA KOSTNAD HAR FÖR SKOLA; VÄLFÄRD; PENSIONER; SJUKVÅRD; FÖRSVAR; ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    3
    1
  • Ett orättvist förslag. Man skyller på att det tar för lång tid att minska på skatten i två månader, vilket inte heller var en tillräcklig åtgärd.

 2. Det mest genomlysande är den fullständiga inkompetens som
  genomsyrar denna fullständigt odugliga regering med ministrar som
  inte kan sköta sin egen ekonomi energiminister från öknen och alla
  har ett gemensamt drag inkompetensen.Kan det annat än gå h-e.AVGÅ.

  25
 3. Regeringens förslag kommer sannolikt att segra.

  Detta efter att Sverigedemokraterna har beslutat sig för att gå på S-regeringens linje.

  SD gick i oktober förra året ut med ett förslag om att sänka elskatten för södra Sverige. Men samtliga övriga partier sa nej till förslaget.

  När elpriserna sedan skenade, var Moderaterna snabbt ute och krävde just en sänkning av elskatten – då för hela landet.

  Men det är tidsaspekten, att hushåll behöver stöd här och nu, som gör att SD valt att gå på regeringens linje.

  ”Regeringens förslag är inte bra, det är en paniklösning och man har väntat in i det sista tills trycket blev för stort. Men det är pengar som man kan få ut snabbt”, säger Mattias Bäckström Johansson, energi- och näringspolitisk talesperson för SD.

  ”Vi tycker i grund och botten att elskatten är ett bättre instrument att jobba med. Att de andra partierna sa nej till vårt förslag i oktober har försatt oss i en situation där vi nu retroaktivt inte kan återbetala elskatter, det tar tid att få ett godkännande från EU-kommissionen”, säger Mattias Bäckström Johansson, SD.

  Men skattekortet är långt ifrån utspelat.

  När riksdagen har klubbat regeringens förslag om elbidrag, kommer SD att lägga fram ett förslag om sänkt elskatt på 25 procent.

  Partiet vill att sänkningen gäller från och med halvårsskiftet.

  ”Vi vet redan nu att det kommer att bli relativt höga elpriser även kommande vinter. Det kommer att vara problem med effektbalansen och ska vi lyckas med elektrifieringen är det viktigt att man politiskt skickar signalen att man ska kunna använda el till rimliga priser”, säger Mattias Bäckström Johansson.

  Baksidan med regeringens elbidrag, anser SD, är förutom nivåerna på förbrukning även att det inte når företag.

  En sänkt elskatt skulle, enligt Mattias Bäckström Johansson, råda bot på det.

  ”Vi kan se att småföretagare, livsmedelsproduktionen framför allt, har drabbats ordentligt under den gångna vintern och man nås inte alls. Det har urholkat konkurrenskraften för många företag”, säger han.

  Dagens Industri. Betalvägg

  21
  • Självklart är skatten för alldeles för hög, samtidigt som kassan är tom, vad göra? Våra folkvalda har satt oss i en mycket svår situation.
   Fyra 3,9 miljoner självförsörjande skattebetalare skall försörja 11 miljoner.
   Men politiker har synnerligen svårt att säga ”jag gjorde fel”.

   23
 4. Vattenfall gjorde en vinst på 48 miljarder. Kanske läge att sänka skatten för oss svenska elkonsumenter. Får vår vänsterfeministisk regering dessa pengar vet vi att dom kommer att ge bort dom till utlandet och utlänningar samt meningslösa och kostsamma projekt.
  Kom ihåg att rösta konservativt och nationalistiskt så Sverige överlever.

  32
 5. Regeringen behöver ingen utredning. Den vet att nysvenskar som lever på bidrag röstar rätt.
  Ju lägre utbildning de har, ju fler generationer blir bidragsberoenden och kommer rösta på S.
  Svensk medelklass betalar med större del av inkomsten.

 6. Här är beviset att SD skulle regera lika uselt som sossarna om man får chansen. Adjö SD!

  8
  23
  • Såg det också och detta blev droppen som fick bägaren att rinna över för min del. Jag kommer inte att rösta på SD !

   16
   13

Kommentera