Majoritet i riksdagen vill slopa sekretess mellan myndigheter

VALET 2022. Moderaterna har nu stöd av en riksdagsmajoritet för en rad förslag de lagt fram för att försvåra att människor vistas illegalt i Sverige. C, KD, L och SD ger tummen upp till åtta av de tio förslagen i socialförsäkringsutskottet.

Maria Malmer Stenergard Pressbild

Vi har lagt en rad kraftfulla förslag och jag är väldigt glad att det finns så många som ställer sig bakom dem, säger Maria Malmer Stenergard (M), migrationspolitisk talesperson, till SVT.

Bland annat handlar det om att ändra sekretesslagen för att förenkla informationsutbyte mellan myndigheter, och plikt för kommuner att informera polis och Migrationsverket när de upptäcker att någon saknar uppehållstillstånd.

Åtta förslag som M, SD, KD, L och C enats om:

 1. Slopad sekretess mellan myndigheterna. Förändra huvudregeln i sekretesslagstiftningen så att berörda myndigheter som utgångspunkt alltid ska kunna dela relevant information med varandra.
   
 2. En ny informationsplikt mellan myndigheterna. Kommuner och andra myndigheter ska som huvudregel vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de påträffar en person utan uppehållstillstånd.
   
 3. DNA-analys som huvudregel vid viss anhöriginvandring. DNA-analys ska användas som huvudregel när någon ansöker om uppehållstillstånd och åberopar biologiskt släktskap. I dag används DNA-analys endast i vissa fall.
   
 4. Anmälningsplikt för asylsökande. En asylsökande ska vara skyldig att vara tillgänglig för Migrationsverket. Den som inte följer sin anmälningsplikt ska förlora sin rätt till dagpenning och boendeersättning.
   
 5. Nya verktyg för att övervaka personer med utvisningsbeslut. Till exempel genom krav på anmälan flera gånger om dagen eller att inställa sig på boendet under vissa klockslag. Även elektronisk övervakning kan bli aktuell, till exempel genom elektronisk fotboja.
   
 6. Stopp för bidrag till personer som befinner sig illegalt i Sverige. Inför ett förbud för kommuner att ge ekonomiskt stöd till personer som vistas i Sverige utan tillstånd.
   
 7. Förlängd preskriptionstid för av- och utvisningsbeslut. I dag är preskriptionstiden fyra år. Den bör förlängas betydligt.
   
 8. Fler återtagandeavtal och överenskommelser med ursprungsländer. Sverige bör skaffa fler avtal med länder där de förbinder sig till att ta emot sina egna medborgare.

-Pettersson noterar att Centerpartiet nu gör upp med oppositionen, och det handlar enligt Jonny Cato (C) om att regeringen gör för lite för att de som fått avslag på sin asylansökan ska lämna Sverige. Det säger ett parti som röstade för att de ljugande afghanska männen utan asylskäl skulle få stanna i Sverige…

Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet. Pressbild

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Majoritet i riksdagen vill slopa sekretess mellan myndigheter

 1. En Hycklares ansikte, att han och hans partiledare jobbade hårt för att 10000
  Afghaner utan asylskäl fick stanna kvar här är liksom bortblåst ur minnet!

 2. Det är för sent! Myndigheterna är redan infiltrerade så det blir de kriminella som får nytta av reformen?

 3. Äntligen. Om detta kommit för 20 år sedan hade Sverige varit i ett mycket bättre läge än vi är nu. Vi vet vem som bromsat hela tiden och är ansvariga…..

  29
 4. Det är ett fint garnityr Annie får kvar att styra sin politik med .
  Jonny Cato
  Man tror knappt det är sant .
  Men det är klart , med den politiken blir det svårt att få några vettiga företrädare
  Det kan nog bli en riktig rysare fram i september . MP , Liberalerna och Centern . Tre riksdagspartier helt på bommen .
  Ser fram emot valet .

  27
 5. Ytterligare en punkt som borde vara med:
  Beslut om uppehållstillstånd, som ska meddelas invandrad person, skall hämtas personligen på migrationsverket. Får de godkänt så är de fria att lämna huset, får de avslag ska de omedelbart omhändertas och föras till förvar i väntan på utvisning.

  37

Kommentera