Regeringen vill införa kronvittnen, tio år efter att SD föreslog det

BROTT & STRAFF. Regeringen vill införa ett system med kronvittnen, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) på en pressträff. Det innebär en möjlighet för den tilltalade att få ett lägre straff om denne medverkar i utredningen om någon annans brott.

Steget Efter

Så att det helt enkelt lönar sig att samarbeta med rättsväsendet, med polisen och med åklagarna. Det här är en ordning som SEDAN LÄNGE finns med goda erfarenheter i Norge och Danmark, säger Johansson.

Regeringen går också vidare med flera straffskärpningar, bland annat kring övergrepp i rättssak och mened. Förslagen som i dag presenteras handlar om punkterna 22 till 26 i regeringens 34-punktsprogram, som syftar på att bryta tystnadskulturen kring gängkriminaliteten.

Regeringens 34-punktsprogram

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Regeringen vill införa kronvittnen, tio år efter att SD föreslog det

 1. För mig som pensionär utlovade sossara höjd pension som valfläsk vid senaste valet, det tog tre år innan det blev verklighet, jag fick nu 1% höjning, resten tog de tillbaka i skatt.

 2. Dåligt förslag, brottslingar är inte att lita på. Och bör inte komma undan straff.
  Vare sig de ljuger eller inte.

  1
  1
 3. Varför inte även passa på att införa Riktiga straff för Odugliga och Inkompetenta ministrar.

  20
 4. tror inte att det är bra. det tillverkas alldeles för många bevis.
  kevin Palme med fler .. det vore ju mycket enklare att inte släppa in jihadisterna eller romer eller annat konstigt folk man kan ju inte bli förvånad längre hur många sjutningar skall man ha för att vakna?

  4
  1
 5. Det förstår varje rättänkande person att S kan ju inte kopiera eller erkänna ett bra förslag då det kommer från SD.

  Eller så är de så trögtänkta på justitiedepartementet att de tar dem 10 år för att fatta varför.

  10
 6. IS kvinnorna släppta!!!

  Blir det gratis lägenheter och …………………..

  Rättsrötan breder ut sig

  25
 7. Huuuu, allt som SD har föreslagit är
  rasistiskt. Nu kommer ”den goda sidan”
  med samma förslag , voila, plötsligt
  har de rasistiskta innehållet raderats.
  Därav situationen i Sverige. Arma land.

  23
 8. Detta går idioterna till val på. S erkänner att de skapat problem (utmaningar på politikerspråk) som de nu skall ta itu med. Logiken är att S borde vara bäst på att hantera problem S skapat. Strävan med detta är att ta tillbaka S väljare som gått till SD. Hur korkade är dom?

  För det första måste de byta ut 90% av sina politiker och politruker på tjänstemannanivå som är impregnerade av de beslut de tidigare fattat. Om de nu vill verka trovärdiga. Morgan J är nog ett av det tydligare exemplaret politikersidan. På tjänstemannasidan finns det tusentals.

  För det andra så är de ”lösningar” som nu S kommer med redan framlagda, men förpassade i papperskorgen – av just S. Kan inte var kul att sossepolitiker springa runt och flukta i papperskorgar. Ett kraftigt trovärdighetsproblem.

  För det tredje så finns det partier som sedan åratal gjort rätt samhällsanalys, så varför skall man lägga sin röst på S. som gjort det motsatta hela den tid de suttit vid makten.

  Man kan redan nu skönja att det är ett riktigt B-lag som rattar S. Det retoriska läget är högt och gränsande till satir.

  20
 9. Regeringen vill inte ha kronvittnen..

  De vill tillsätta en utredning, därefter eventuellt införa något halvmesyr som i praktiken inte funkar och sedan låta frågan falla i glömska. Mest troligt är de går direkt till glömskan efter utredningen.

  26
 10. Det handlar om man VILL göra något åt situationen eller inte.Jag tolkar Morgan och socialdemokraterna att de helt enkelt inte VILL göra något åt situationen eftersom risken är SÅ stor att detta drabbar deras valboskap.

  26
 11. För långsamt?

  INTE ALLS!

  Det är den vanliga hastigheten hos (S). Kärnavfallsbeslutet tog ännu längre tid.

  Om ytterligare 10-15 år kommer de dessutom att erkänna att migrationen var ett problem.

  SÅ HÅLL UT!!!

  27
  • Sala
   Inget land har slutförvar. Jag tror att slutförvar är en dålig idé, bättre att ha förvar där man kan kontrollera tex korrisionen. Dessa förvarar kan förhoppningsvis göras relativt säkra. Olika uppfatnningar om hur koppar korriderar under lång tid.

 12. En sådan lag utformad av Morgan kommer att ha så många kryphål att det blir den utredande polisen som fälls och får betala skadestånd.

  31

Kommentera