Reaktorfabrik planeras i Oskarshamn

KÄRNKRAFT. I går godkände regeringen slutförvaringen av kärnbränsle i Östhammars kommun, med lite tur och skicklighet kan det vara det som gör att proppen mot ny kärnkraft går ur.

SMR Kärnkraftsreaktor Bild från Blykalla

Kärnkraftsforskaren och entreprenören Janne Wallenius vill bli näst först i världen, efter Ryssland, med att kunna massproducera kärnkraftreaktorer.

– Vi hoppas kunna bygga en reaktorfabrik i Oskarshamn för det här ändamålet, det är förstahandsvalet. Vi tänker oss att det ska ta 24 månader från beställning till att reaktorn är i drift hos kund, säger han till Dagens Nyheter.

Enligt Wallenius, som startat kärnkraftsbolaget Blykalla, går det att beställa reaktorer redan i dag, bland annat från amerikanska Nuscale som kommit längst i utvecklingen av små kärnkraftverk. Gör man det skulle reaktorn vara på plats om sex år.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Reaktorfabrik planeras i Oskarshamn

 1. Det tar väl ca 20 år innan första reaktorn kan påbörjas till kund. Först ska miljö godkännande finnas sedan prototypen byggas innan nr 1 kan produceras, då har andra lagt beslag på marknadsandelarna.
  Återigen så är vi steget efter, det är det enda hitillsvarande regeringar lyckats med, att vara trögtänkta och saktfärdiga.

  28
 2. Då gäller det att den tandlösa oppositionen i Riksdagen drar ur tummen ur rövhålet och börjar agera för att kärnkraftsindustrin får den uppmärksamhet de behöver.

  33
  1

Kommentera