Ryska invasioner

UTRIKES. Det är alltid svårt att spå, speciellt om framtiden, men det verkar troligt att ryska styrkor ska inta Ukrainas östra regioner, såväl som den södra hamnstaden Odessa, och omringa huvudstaden Kiev. Det ryska målet kan vara ett regimskifte, kanske via konstitutionella reformer, och en uppgörelse som skulle säkra ryskt inflytande över Ukraina, skriver War on the Rocks.

Ryssland har inte blivit världens största land genom att vara snällt mot grannländerna eller mot ryssarna.

Från en hävstångsposition skulle Ryssland försöka uppnå ett amerikanskt åtagande att ge landet fria händer i denna del av Östeuropa, med Belarus stadigt i Rysslands intressesfär, ser Moskva ut att använda våld för att ändra Ukrainas strategiska inriktning i ett försök att skapa en egen buffertzon mot västerländskt inflytande. En utökad invasion av Ukraina kanske inte förebådar en långvarig ockupation, men Ryssland verkar förberett för även för det.

Den här krisen handlar inte om Nato eller Ukraina, utan om Nato och Ukraina. Ryssland vill att Washington ska gå med på en reviderad europeisk ordning där Ryssland har ett veto mot säkerhetsarrangemang och i beslut om säkerhetsresultat. Genom att stänga Natos öppna dörr och stoppa försvarssamarbetet med icke-medlemmar, skulle Washington erkänna att Moskvas säkerhetshänsyn ersätter grannarnas rätt att välja sin strategiska inriktning, och att säkerheten i Europa måste förhandlas med Moskva.

-Pettersson är inte optimistisk, Ryssland och Sovjetunionens historia kantas av erövringar och krossande av andra folks drömmar. Vladimir Putin verkar inte vara bättre än Stalin eller tsarerna på den punkten.

1968 hade folket i Tjeckoslovakien ledsnat på kommunismen och krävde demokratiska reformer, införande av flerpartisystem och ett friare samhälle. Det slutade med att Sovjetunionen tillsammans med Warszawapaktsländerna, Bulgarien, Polen och Ungern ockuperade Tjeckoslovakien 1968

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Ryska invasioner

 1. Invasion kan ske på många sätt. Titta på Sverige och den lågintensiva invasionen från Mellanöstern som urholkar vår ekonomi. Hur många år är det kvar innan vi svenskar förlorar makten i Sverige? Det finns nu många politiker i riksdagen från Mellanöstern. Nu i minoritet, men när dom blir i majoritet, vem tror ni dom företräder då?

 2. Möjligen är det skillnad på kommunismen och putismen, så att ledaren sansar sig. Om han ändå går in i Ukraina då borde UN/FN direkt vakna och se till att Ukraina får hjälp av de till UN/FN anslutna länderna. Om inte skrota den kostsamma kolossen, det blir billigare för världssamfundet att pensionera sina politiker istället för att låta dem leva på arvoden och uträtta nada.

  6
  2
  • Ryssland fick ta över Sovjets permanenta stol i Säkerhetsrådet så det lär inte hända.

   6
   3
  • Kommunismen försvinner inte bara genom att byta ut de fula trynen som styrde Sovjet. Det är i grunden samma kommunistiska skrå som förföljer och fängslar oliktänkande. Kapitalistiskt? Nja, det var tom Josep Titos kommunistiska Jugoslavien till en viss del. Att Ryssland av idag skulle vara en kapitalitisk marknadsekonomi är bara illusoriskt.

   4
   10
 3. Att Ryssland vill byta regim i Kiev är knappast någon nyhet.
  Man anser med god fog att det nuvarande styret är under amerikanskt kontroll att Ukraina redan är ockuperat, inte rent militärt men genom styrda marionetter.
  Ryssland har sedan en längre tid vägrat att ha direkta samtal med styret i Ukraina av just den anledningen, vill man Kiev någonting då pratar man med dom som bestämmer nämligen styret i Washington.
  Däremot tror inte jag på ett direkt ryskt anfall, upptrappningen har främst skett för att avsräcka Ukraina att anfalla Donbass republikerna samt att gjuta mod i Kiev regimens motståndare.
  Presidenten den f.d komikern vann presidentvalet för några år sedan på en försoningspolitik, någonting han sedan totalt har slutat upp med.
  Hans popularitet är inte direkt större än Maccaronen i Paris numera, knappt 20% kan dom räkna med.
  Finns säkert många höga militärer inom den ukrainska armen som vill se en annan president och med ryska trupper nära gränsen så kanske deras mod ökar.

  14
  3
  • “Ryssland har sedan en längre tid vägrat att ha direkta samtal med styret i Ukraina...”

   Företrädare från Ryssland och Ukraina träffades i onsdags i Paris och de ska träffas igen. Med på mötet var även Frankrike och Tyskland men ingen från USA.

   8
   3
  • Klart de kan bomba amerikanerna, men även Putte bör inse att amerikanerna kommer att svara tillbaka

   6
   1
   • Kina, Ryssland och Nordkorea har vapen som kan ta sig långt in i USA. Det amerikanska folket har aldrig råkat ut för något anfall tidigare, så kanske är det dags nu att de fåt uppleva det som bl.a det engelska folket drabbades av under WWII

 4. Om Ukraina anfalles av Ryssland, står det Ukraina fritt att bomba Moskva och Peterburg.
  Vem skulle kunna ifrågasätta?

  15
  2
  • Första skotten, första bomberna lär komma från Ryssland. Krigshets och erövringar ligger djupt i deras kommunistiska dna, liksom i generna på bloggens gammelkommunistiska trollande, Putinsvans. Få se nu om dom dyker upp här under kvällen, men dom får kanske inte permission från psykvården.

   5
   23
   • Misstänker starkt att du är väldigt hemtam inom psykvården med utgångspunkt från dina inlägg. Om inte så bör du snarast söka hjälp där.

    16
    2
   • Så omtänksamt Willy, men du behöver den platsen inom psykvården beydligt bättre än mig.

    2
    12
   • USA letar efter ett “Tonkin” så att de kan gå till anfall mot Ryssland

   • USA och/eller Nato tänker inte anfalla Ryssland.

    Det är snarare så att Putin vill ha en ny Molotov-Ribbentrop-pakt som Stalin hade med Hitler så Putin kan göra vad han vill med grannarna.

Kommentera