Nato förstärker närvaron med fler fartyg på Östersjön

UTRIKES. Nato utökar sin närvaro i Östersjön med anledning av det spända säkerhetsläget. Två av militäralliansens fyra internationella styrkor har fartyg i området.

F 362 HDMS Peter Willemoes. Foto: Danska marinen

I söndags uppgav Nato att örlogsfartyget HNLMS Rotterdam stationerats i Östersjön. På fredagen anslöt även fregatten HDMS Peter Willemoes, som tillhör samma snabbinsatsstyrka. Sedan tidigare finns minröjningsfartyg från Tyskland, Lettland och Litauen i området.

Fartygen finns på plats för att ”förbättra den marina översikten och ytterligare stärka samarbetet”, skriver Nato i ett pressutskick.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Nato förstärker närvaron med fler fartyg på Östersjön

 1. Ryssarna gjorde väl en test genom att förflytta fartyg från N Marinen till Östersjön. Nu vet de hur lång tid det tar för NATO att reagera med att få resurser på plats. Analys, beslutsfattning, ordergivning mm. Fregatten är nu på plats när hälften av de ryska fartygen verkar vara på väg tillbaka.

  4
  1
 2. Förra veckan blev man alldeles spattig på Gotland när ryska fartyg kryssade runt på Östersjön. Borde det inte bli samma ängsliga fruktan på Gotland nu när främmande fartyg av typen ”Flytande Holländaren” utmanar ?

  32
  9
  • Nederländerna har aldrig invaderat svenskt territorium – en bataljon med deras sjömän, som bistod den danska armén, fick storstryk vid Slaget vid Lund 1676 men det är ungefär så långt som de nederländska stridskrafterna någonsin kommit på svensk mark.
   Ryssarna å andra sidan har invaderat och ockuperat svensk mark.

   1
   6
   • för 200 år sedan? jaha…nu fattar jag vad rysskräcken kommer ifrån…det sitter i blodet…
    Så ingen objektiv uppfattning av verkligheten får man inte avvänta sig från svenskar?

    4
    3

Kommentera