Första kvinnan som blev divisionschef

FÖRSVARET. Helikopterflottiljens nya divisionschef har full koll över helikopterplattan från fönstret på sitt tjänsterum vid andra skvadron. Där står en helikopter 16 Black Hawk och väntar på major Helena Hommik, första kvinnan i flygvapnet som är divisionschef, som snart ska ut på ett nytt uppdrag.

Major Helena Hommik är en av tre piloter som är kvinnor på andra helikopterskvadronen i Linköping. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

För en divisionschef blir det mer administration, mer möten och lite mindre flygtid men major Hommik är van för hon har varit ställföreträdare till och från under några år och delat rum med förra divisionschefen som delat med sig av sina erfarenheter. Någon formell ceremoni blir det inte men han har överlämnat nyckeln till divisionen i form av en namnstämpel med Helena Hommiks nya titel.

Helikopter 16 Black Hawk introducerades i Försvarsmakten för nästan exakt tio år sedan. Då höll Helena Hommik på att slutföra sin pilotutbildning på flygskolan i Linköping. Sedan dröjde det några få år innan hon skolade in sig på just den typen i USA och sedan dess har helikopter 16 varit hennes helikopter. Familjen säger att hon redan som liten pratade om att bli pilot, men det är inget hon själv minns. I stället börjar historien på en militär grundutbildning på Trängregementet i Skövde. Efter en tid där var det en plutonchef som föreslog att hon skulle försöka komma in på officersutbildning och väl där kan man väl söka till pilottesterna. Jag söker för att se om jag ens kommer in tänkte Helena. Det gjorde hon och efter två-tre år som logistikofficer började pilotutbildningen där Helena Hommik var med i den första kull elever som gjorde sin grundläggande helikopterutbildning vid tyska arméns flygskola.

När det väl bestämdes att vi skulle dit gick det väldigt fort. Vi var de första utländska eleverna där. När vi kom dit var de flesta kompendierna på tyska och det tog ett tag innan de kom på engelska. De lärare som kom från östra Tyskland hade läst ryska i skolan så de hade det kämpigt med engelskan i stället. Vi var tre svenskar och resten tyska elever, men de tog väl hand om oss.

-Pettersson säger att Försvaret är långt ifrån bara vapenvägrare, Prideparader och värdegrundsarbete. Där finns mycket bra folk och Försvaret blir sakta bättre..

Försvarsmakten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Första kvinnan som blev divisionschef

    • det tråkiga med fruntimer är att det tar längre tid för dom att fö när man nerkämpar dom? lite roligare kan man faktiskt ha än jaga ut dom i fronten det är faktiskt dom som skall produsera nya soldater!

Kommentera