Engelska Skolan håller ordning och delar ut kläder om kjolen är för kort

SKOLAN. Internationella Engelska Skolan i Täby delar ut extrakläder till elever vars kjolar är för korta enligt standarden, rapporterar Aftonbladet, bakom betalvägg.

Klädreglerna på IES i Täby omfattar förutom kjollängd, urringning och hur långt ner byxorna sitter. De elever vars kläder bryter mot koden får byta om till lånade leggings (tajta långbyxor).

Enligt rektor Alistair Wither händer det några gånger per år att elever bryter mot reglerna. – Jag har inte varit med om att någon elev har protesterat, säger Wither vidare till tidningen.

-Pettersson misstänker att Aftonbladet är kritisk till Engelska Skola för att ägarna tjänar pengar på verksamheten.

Men Internationella Engelska Skolan har klara och tydliga regler som eleverna vet om när de söker till skolan och klädreglerna gäller även personalen. Pojkar får eller inte bära byxor som hänger så långt ned så kalsongerna syns.

Bild från StockholmDirekt.se

Internationella Engelska Skolan (IES) är en svensk friskoleorganisation, startad 1993, med skolor runt om i Sverige. Dess huvudkontor ligger i anknytning till den lokala skolan i Täby. Tre år i rad har olika skolor inom verksamheten vunnit den anrika Nutidsorienteringen som bäst i Sverige och dessutom även ett flertal bästa regionalt. Även grundaren Barbara Bergström har i olika sammanhang tilldelats utmärkelser som ”Årets företagare”.

-Pettersson har noterat att personal, föräldrar och inte minst elever på skolorna är nöjda. Skolorna är inte dyrare för skattebetalarna än andra skolor men går trots det med vinst.

De vänsterblivna borde i stället för att försöka förbjuda vinst hos privata skolor, förbjuda förluster i offentlig verksamhet och titta på resultaten de olika verksamheterna uppnår.

I ett normalt land med enorm lärarbrist och usla betyg hade regeringen undrat vad Engelska skolan gör och sedan rekommenderat de kommunala skolorna ta efter, men inte i socialdemokratins Sverige.

Engelska skolan gör succé bland föräldrar och elever samt vinst åt ägarna. Reglerna är tydliga med bestraffningar och belöningar – och mamma och pappa får veta allt men det gillar inte socialdemokraterna…och kom ihåg, Engelska Skolan är ingen elitskola utan finns även i problemområden.

Skåpen är fria från klotter. Varken tuggummin eller snusprillor sitter fastklibbade på bänkarna. Toaletterna luktar rengöringsmedel. Det springs och knuffas inte i korridorerna. Ingen musik dånar ur hörlurar.

Redan i entrén till Internationella Engelska skolan i Älvsjö välkomnas eleverna på morgonen av personal som ser till att kepsar tas av och mobiltelefoner läggs i skåpen.

Den som bryter mot reglerna och får flera varningar får kvarsittning. Då får barnen skriva eller rita en serie om vad de har gjort fel och vad de lärt sig. Den ska sen visas för och skrivas under av föräldrarna som får rapporter om allt som händer innanför skolans väggar, intygar rektorn Racheal-Ann Björk.

– Eleverna vet att mamma och pappa alltid får veta och föräldrarna vet att vi tar allt på allvar. Eleverna ser också att vi agerar. Barn behöver en förlåtande miljö men deras handlingar måste också följas upp av skolan. Vi reder ut händelser men sen går vi vidare, säger Racheal-Ann Björk.

Elever som flera gånger stör lektioner åker ut och får gå raka vägen till Mr Barzey, ansvarig för elevhälsan. Det rapporteras också hem. Händer det något på skolan som lärarna inte ser står rektorns dörr öppen för elever som vill prata.

– För mig handlar det om ömsesidig respekt. Vi är som en familj. Eleverna vågar prata med mig. Vi har regler men vi förklarar också varför vi har dem, säger Racheal-Ann Björk.

För att uppmuntra ordning och reda är skolan indelad i “houses”, som i Harry Potter, förklarar rektorn. Varje våning i skolan är ett “house”, eleverna själva ansvarar för att det är snyggt och städat på sitt plan. I slutet av varje månad utses ett vinnande hus som får pengar som kan gå till något gott eller en aktivitet.

Husen samlar också bonuspoäng genom “goda gärningar” som att sudda tavlan, hålla upp dörren eller hjälpa någon annan med läxan. Vinsten för det poängstarkaste huset är att eleverna får önska mat en dag.

Elever får också individuella belöningar, så kallade learning awards, för prestationer i skolan men också för att de varit bra kompisar.

Ordningen är Engelska skolans signum. Friskolan där eleverna ställer sig i raka led innan lektionerna och hälsar läraren “Good morning Mr” har – förutom en engelsk profil – disciplin som affärsidé.

Ett succékoncept har det visat sig. Koncernen expanderar snabbt, har hundratusentals elever i kö och gör stora vinster.

Och suget bland föräldrar efter en skola med tydliga regler är stort, säger Monique Höglund som har en dotter i årskurs åtta på skolan i Älvsjö.

Föräldrar rasar mot uppfostrande skolregler – Vi är trötta på skolor utan regler. Jag applåderade när jag fick höra att barnen måste ta av kepsen. Det handlar om respekt. Och en skola med ett mobilförbud är ett paradis. Så fort disciplin diskuteras så beskrivs det som något negativt, att barnen trycks ner. Men för att barnen ska kunna lära sig krävs ordning och reda, säger Monique Höglund.

Läs hela artikeln på Stockholm Direkt…

Här finns ett annat exempel där disciplin höjde elevernas betyg…

-Pettersson tycker det är självklarheter. Det hade Fridolin lätt kunna införa på hundra dagar som han lovade och om han ville…

Som nedan såg det ut när jag gick i skolan. Att det fungerade märks kanske mest på betygsboken som jag fick i slutet på 1950-talet och den är fortfarande fin.

De enkla reglerna är gamla, varför togs de bort. Här Petterssons betygsbok från slutet på 1950-talet och början på 1960-talet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Engelska Skolan håller ordning och delar ut kläder om kjolen är för kort

 1. De vänsterblivna borde i stället för att försöka förbjuda vinst hos privata skolor, förbjuda förluster i offentlig verksamhet och titta på resultaten de olika verksamheterna uppnår.
  Ja den ordningen hade varit bra Pettersson

  13
  1
 2. Varför är hijab tillåtet på denna skola? Enligt fotot finns det en muslimsk skolflicka iförd huvudbonad i kön.

  30
  2
 3. Barn som får klara regler om vad som förväntas av dem i skolan som de senare kan ta med sig ut i arbetslivet.
  Bra att åtminstone en skola lära barnen hur man beter sig efter man slutat på dagis.
  Gissar att Aftonbladet tycker det är ett problem och känner sig kränta via proxy.

  23
 4. Har man kulmage är det problem med att få byxorna att hänga rätt, tur att man inte är lärare.

  4
  11
 5. Men i såna fall borde ju A-slasken även tycka illa om bruket av slöja, burka, etc. Dom är ju också tvungna att skyla sig.

  23
  • ja det vsr intressant hur löser man det ? förutom att sätta ungen i en kommunala skolabeller en lämplig jihad skolan

   7
   4

Kommentera