Sex myndigheter ska kartlägga bidragsfusket

BROTTSLIGHET. Inte en krona ska gå till den som inte har rätt till det. Det menar regeringen som nu ger i uppdrag till en rad myndigheter att kartlägga i vilken omfattning det sker felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen och vad dessa fel beror på.

I den senaste kartläggningen av felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen, som publicerades 2019 av Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen, uppskattades att totalt sett cirka 18 miljarder kronor betalas ut felaktigt varje år. Ungefär hälften av dessa bedömdes orsakas av fel som man misstänkte var avsiktliga från den som ansökte om ersättning. Det framgår av ett pressmeddelande från regeringen.

Regeringen ger nu i uppdrag till Arbetsförmedlingen, CSN, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen att studera i vilken omfattning det sker felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen och vad dessa fel beror på.

Vi ska stoppa fusket. Den som har rätt till bidrag eller ersättning från välfärdssystemen ska få det, men utbetalningar från välfärdssystemen ska vara korrekta och inte en krona ska gå till organiserad brottslighet eller den som fuskar, säger finansminister Mikael Damberg.

Myndigheterna ska sammanställa och rapportera arbetet till Ekonomistyrningsverket (ESV) allteftersom det har utförts. ESV ska därefter göra en bedömning av den totala omfattningen av felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen och rapportera detta till regeringen senast den 1 mars 2023.

Kartläggningen kommer att genomföras återkommande vart tredje år.

I budgetpropositionen för 2022 presenterade regeringen en statlig offensiv mot välfärdsbrottslighet. Regeringen aviserade bland annat att en ny myndighet för systemövergripande kontroller av utbetalningar från välfärdssystemen ska inrättas under 2023. Dessutom anvisades ytterligare medel till berörda myndigheter för att bekämpa fel och fusk och för att förstärka arbetet mot arbetslivskriminalitet. Totalt sett handlade det om ett tillskott på närmare 200 miljoner kronor för detta år.

-Pettersson säger att regeringen har haft makten sedan den 3 oktober 2014 det var en lång startsträcka för ett känt problem och naturligtvis skarapporten inte komma förrän efter valet.

I Sverige har vi haft folkräkningar sedan 1749. Sedan Statistiska centralbyrån bildades 1858 har svenska folkräkningar gjorts vart tionde år 1860–1990 samt åren 1935, 1945, 1965, 1975 och 1985. Sveriges senaste folkräkning företogs 1990, alltså ingen folkräkning på 30 år! Välfärdssystemen läcker som grova såll.

Det blir ingen nationell folkräkning, trots att socialdemokraterna öppnade för det i september. Riksdagens skatteutskott har avslagit såväl Moderaternas som Sverigedemokraternas förslag till utskottsinitiativ.

Moderaterna anslog 500 miljoner kronor i sitt budgetförslag för en ny nationell folkräkning. Partiet hänvisar till att det enligt Skatteverkets beräkningar bor cirka 200.000 personer i Sverige på felaktiga adresser.

En ny folkräkning skulle ge staten möjlighet att bättre bekämpa brott och verktyg för att hindra framväxten av utanförskap och parallellsamhällen, enligt Moderaterna. Förslaget fick bara stöd av SD och KD. SD:s förslag stöddes bara av SD.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Sex myndigheter ska kartlägga bidragsfusket

 1. Det är en omöjlig uppgift. Kommer att kosta hela stadsbudgeten, dom är ju så många. Börja med att stoppa importen av brottslingar.

 2. Det blir nog i första hand bidrag till svenskar som de kommer att dra in så att svårt sjuka och t.om döende måste släpa sig till jobbet, sådant har ju skett förr.

  11
 3. Bidrag är av ondo. Bidrag sköts av en myndighet som naturligtvis har en GD och en stor kår av personer som kostar allt för mycket.
  Gissar att upp mot 50 % av kostnaderna ligger i administration, 10-15% i felaktiga utbetalningar återstoden gör ingen av bidragstagarna glada.

  Nej dra in på bidragsfloran låt oss sköta våra pengar själva de som vill slösa gör så, den som spar den har.

  Varför skall politiska partier ha bidrag låt dem skaffa pengar via medlemmars försorg så kanske de lyssnar på vad vi vill.

  Varför skall föreningar ha bidrag, alla bidrag tar bort mycket av ansvarstänkandet, och slösarna blir bara fler och fler.

  16
 4. Sverige kan eliminera en del ”till synes myndigheter” och införa en riktig Utvisningsmyndighet som står över alla negativa beslut för Sverige, alltså alla som utvisas skall handgripligen föras ut ur landet oavsett hur det måste genomföras.

  16
 5. Kartläggning? Folkräkning?

  Vad är det för trams! Som vanligt bara flum!

  Det ska inte kartläggas någonting. Bidragen skall omedelbart kontrolleras och samköras.

  Folket skall inte räknas. Folket skall skattskrivas!

  Alla som uppbär en enda krona av mina skattepengar skall personligen inställa sig och lämna adress och fingeravtryck, även barn.

  Annars är det slut med stölden!

  20
 6. Ju fler kockar desto sämre soppa. Så är det så länge sekretess i informationsutbyte råder mellan myndigheter. Det har inte Morgan ändrat under alla år vid makten. Skurkarnas suveränitet är viktigare än laglydigas egendom.

  25
 7. Det stora problemet är att de skriver ”Vi ska stoppa fusket” men frågan jag stället är vill det stoppa fusket?
  Det finns ingenting historiskt sett att politiker VILL stoppa fusket, bedrägeriet eller oärligheten bland de som åtnjuter bidragen.
  Så vad säger att det skulle bli bättre idag?

  28
 8. In my dreams att de kommer att slå ihop myndigheter/polis m.fl. så de kan se vad personen pysslar med?

  Lika sjukvården, blir jag sjuk i Skåne så ska norrland kunna se samma journal och slippa gå igenom sjukdomsförloppet/mediciner en gång till med patienten, simpelt.
  Allt ska skyddas så man kan ha typ 5 identiteter och bidrag från höger till vänster, och inget ansvar att bidragen går till fel ändamål.
  Vad är felet som är trasigt i Sverige, my ass?

  Den personliga integriteten, skjut mig i röven?

  28
  1

Kommentera