Skattefri el för amerikanska techjättar – du betalar

EL & SKATTER. Varje gång du betalar din elräkning går ungefär en tredjedel till skatt. Samtidigt betalar Bill Gates, Jeff Bezos och Zuckerberg nästan noll kronor i elskatt för sina svenska datacenter, vars nettoeffekt motsvarar Forsmarks kärnkraftverk. Svensk IT-industri, datasäkerhet och miljön får ta smällen. Det skriver Jon Karlung, vd på Bahnhof, på Dagens Industri.

2017 införde regeringen (S+MP) i praktiken skattebefrielse för serverhallars elförbrukning. Idén var att ge skjuts åt en modern, svensk basnäring, precis som för skogs- och malmindustrierna. Jag var en av dem som välkomnade detta. IT-infrastruktur är nutidens järnvägsnät, och ett digitaliserat samhälle är rustat för framtiden. Idag står det klart att intentionen inte på långa vägar har infriats. Tvärtom motarbetar det snåriga regelverket inte bara svensk IT-industri, utan även nationell IT-säkerhet och miljömässig hållbarhet.

Reglerna för skattereduktionen är riggade för att ensidigt gynna amerikanska techjättar, medan svenska bolag får nöja sig med smulor eller inget alls. För att ta del av skatterabatten behöver en rad kriterier uppfyllas. Bara den som äger utrustningen i datahallarna får ansöka. Dessutom måste bolaget förbruka minst 0,1 megawatt. Huvudsaken är alltså att förbrukningen är hög – vilket energislag som används har ingen betydelse. Få svenska bolag är stora nog att uppfylla båda krav. Vanligtvis hyrs istället plats och utrustning i datahallar – så kallad colocation. Men bolag som tillhandahåller colocation får inte ta del av skattelättnaderna eftersom de inte äger utrustningen.

Det innebär att ett svenskt företag som Bahnhof, som driver gröna datacenter, återvinner all överskottsvärme och uppfyller effektkravet straffas. Skattelättnaderna går istället till amerikanska jättar som driver hela datacenter för sina egna applikationer. Det inte bara snedvrider konkurrensen i branschen, utan motverkar intentionen om att gynna en modern basnäring. Sverige är inte Silicon Valley, och vi når aldrig dit om livskraftiga inhemska aktörer missgynnas och startups stryps i sin linda.

De senaste fem åren har svenska skattebetalare sponsrat nätjättarnas elräkningar med 1,25 miljarder. Detta i ett läge där Sverige har effektbrist och importerar polsk kolkraft om vintrarna. Detta när svenska myndigheter avråder från säkerhetskritisk datalagring hos amerikanska aktörer på grund av Cloud Act. Ni vet, lagen som ger amerikanska myndigheter rätt att ta del av samtliga kunddata hos amerikanska molntjänster, oavsett var i världen datacentren byggs. På vilket sätt verkar detta för en svensk, hållbar basindustri? Mikael Dambergs tafatta försvar om att Sverige på detta sätt ”leder digitaliseringen” är ovärdigt.

Här finns även en miljöaspekt. Enbart Microsofts datacenter i Sandviken är dimensionerade för en nettoeffekt på totalt 1 220 megawatt. Det motsvarar nästan halva Forsmarks kärnkraftverk. Skattefritt. Tre mil från Microsofts datahall i Sandviken ligger vindkraftsparken Jädraåsen. Där finns i dag 66 stycken kraftverk, alla 175 meter höga, med en total nettoeffekt på 200 megawatt. För att serva den amerikanska jätten bara i Sandviken skulle det behövas 400 stycken 175 meter höga vindkraftverk!

En uppskattning är att Microsofts anläggningar, inklusive dem i Gävle och Staffanstorp, tillsammans med Facebooks hall i Luleå och Amazons anläggningar i bland annat Katrineholm med råge överstiger 3 000 megawatt. Redan där bränns hela Forsmarks nettoeffekt. Och då återvinner Microsoft inte ens överskottsvärmen från datahallarna. Att de använder hållbar energi betyder bara att den smutsiga elen flyttas till andra elkonsumenter. Det är ett enormt slöseri – varför subventionera eldning i snön av nukleära proportioner?

”Men det ger ju massa jobb” skriker någon. Visst, men huvudsakligen utomlands. När datahallen väl är byggd krävs inte mycket underhåll, och IT-utvecklingen sker allt som oftast i Indien. Som tack bidrar techjättarna med extremt låga skatteintäkter, så satsningen räknas inte hem där heller.

Bahnhof driver ett antal datacenter med tusentals kunder. Vi betalar våra elräkningar och har aldrig fått en enda krona i skattelättnad till skillnad från våra utländska konkurrenter. Det är orimligt att svenska hushåll ska betala elräkningen för Facebook och andra techjättar under falska förespeglingar. Det som var tänkt att gynna en svensk, modern basnäring har kommit att göda utländska giganter som motverkar densamma – därför behöver lagen om skattefri el till amerikanska techjättar rivas upp!

Jon Karlung, VD Bahnhof

-Pettersson säger att den socialdemokratiska regeringen gillar höga skatter för svenska konsumenter men inte för amerikanska jätteföretag…

Varje gång du betalar din elräkning går drygt hälften till skatt. Samtidigt betalar Bill Gates, Jeff Bezos och Zuckerberg nästan noll kronor i elskatt för sina svenska datacenter, vars nettoeffekt motsvarar Forsmarks kärnkraftverk. Svensk IT-industri, datasäkerhet och miljön får ta smällen.

Sveriges nya domstol. Polis, åklagare och domare. Allt i ett utan möjlighet att överklaga.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Skattefri el för amerikanska techjättar – du betalar

 1. Sverige har prostituerat sig i teknologi exploatörernas så kallade moln
  där deras börsvärde baseras på hur mycket data som kan kapas,
  kondenseras in på deras servrar. . . Hur korkad får man bli !?
  De så kallade tech jättarna använder inte ens den senaste/strömsnålaste tekniken.
  Kör/testar själv en liten komplett internet server som drar c.a. 5 watt och kostar nada !
  https://www.freedombox.org/ som kan installeras och köras med måttliga
  dator kunskaper.

 2. Det skrämmer mig enormt hur mycket ström all lagring tar! Skatten är ju egentligen inte det stora problemet.

  Frågan är hur stora skall dessa lagerhallar få bli? Hur mycket skall dom få lagra?

  Skall all ström gå till detta!

  Det börjar bli dags att införa lagar på att allt som inte längre använd på en viss tid måste raderas:

  Speciellt alla meninglösa kommentarer med tummen upp, ännu mera meninglösa fyrverkerier och liknande om översvämmar sociala medier. Detta måste raderas automatiskt efter en viss tid!

  Ta bara detta inlägg som är aktuellt nu i någon eller några timmar, för att sen falla i glömska.

  Behövs det sparas och i så fall hur länge?

  Ingen stor datakapacitet i sig, men slå ihop alla sådana här kommentarer ett par år och…….

 3. En ledning som består av en trögtänkt blir ju inte bättre efter att fått sällskap av ett tjugotal likasinnade.
  Ett dåligt beslut blir inte bättre av att verkställarna är nickedockor och följer parollen ”tokig gör som galen sa.”

  8
  1
 4. Sossarnas energipolitik driver ett Sveriges äldsta och nordens äldsta pappersbruk mot konkurs.

  13
 5. Dessa subventionerade rika företag är samma som tillsammans med justitieministern
  jobbat hårt för att inskränka människors rätt att uttala sig om allt som är snett i landet.

  14
 6. Finns det något annat land på jorden som har mer inskränkta beslutsfattare än
  Sverige???? Tror inte det, det verkar att vara en merit att ta idiotiska beslut?
  Samma människor som älter om att värna den lilla människan, subventionerar
  mångmiljardärer samtididigt som dom straffbeskattar folk som vill ha lite värme
  mitt i vintern eller ta bilen till jobbet, dom som röstar fram dessa dårar är lika
  ansvariga som dessa stora skämt!

  19
 7. Dessa rika företag borde betala elen enligt område 4. Passar inte det kan dom flytta. Dom ger inte många jobb och inga skatteinkomster. Varför ska vi subventionera miljardärer ??

  25
 8. Jag har kommenterat detta ulandsbeteende tidigare här. När det gäller Jon Karlung och Bahnhof så har de ett samarbete med Exergi, tidigare Stockholm energi, där man återvinner energin från datacenter i form av fjärrvärme vilket inte de utländska bolagen gör. De skickar istället ut värmen utan återvinning, så kallad frikyla.

  Problemet kan lösas på två sätt antingen genom lagstadgat tvång att återvinna energi eller genom helt enkelt stänga ner leveranserna vi elbrist.

  24
  • Innan energin återvinns så ska de betala den elskatt vi har i landet annars stängs strömmen av.

 9. Få se nu hade inte ”Social-kommunisterna” som tema att de rika skall betala mer skatt, jag måste ha missat all genomförd praktisk politik i detta ????

  19
 10. Kan inte staten göra som den gör med oss medborgare. Staten tog bort fastighetsskatten och införde fastighetsavgift. Att annat trix är att lägga på administrativ avgift. Co2 avgift. Utsläppsrättsavgift. Det finns mycket att göra här för att staten ska få in pengar, om inte mutan går direkt till Sossarna och mijöpartiet.

  31

Kommentera