Våldet har eskalerat – kommunen tvingades stänga skola

VÅLDSVÅGEN. Linköping plågas av gängvåldet. Fem döda i 13 skjutningar förra året. Nu försöker Linköping med alla medel hantera situationen som lett till att det dödliga våldet eskalerat. – Det fanns inte så mycket att välja på, säger kommunalrådet Niklas Borg (M), skriver Aftonbladet.

Tack vare invandringen ser det väldigt mycket ljusare ut, säger framtidsministern Kristina Persson, S.

Skjutningarna kopplas till kriminella nätverk i flera områden. Stadsdelen Skäggetorp med 10.000 invånare pekas ut som mest utsatt. Där har kommunen tvingats stänga högstadieskolan. – Det var inget jätteroligt beslut att fatta men det var helt nödvändigt, säger kommunalrådet Niklas Borg (M).

Eleverna från Skäggetorp har med start förra terminen spridits ut till andra skolor i stan. Det är ett av många försök att bryta segregationen som leder till kriminaliteten.

I Skäggetorp är arbetslösheten runt 20 procent och medianinkomsten är ungefär två tredjedelar av genomsnittet i Linköping.

Tre procent av eleverna på högstadiet i Skäggetorp hade svenska som modersmål och det talades 27 olika språk på skolan. Hälften av eleverna kom till Sverige efter 2015 och hälften av elevernas föräldrar saknade gymnasieutbildning, skriver Corren.

Skäggetorp är ett klassiskt miljonprojekt och definieras som socioekonomiskt utsatt.

Att skolan stängts beskrivs av kommunalrådet Niklas Borg (M) som ett medvetet politiskt beslut.

Det det handlar om är att det knappt var någon som hade svenska som modersmål och trots att det var den skola som hade överlägset mest resurser i Linköping så kunde man inte ge barnen rätt möjligheter att klara utbildningen, säger Niklas Borg (M).

Läs vidare på Aftonbladet…

-Pettersson säger att det är våra politiker och i viss mån väljarna samt våra journalister som skapat det Sverige som beskrivs i artikeln. Dock pratar ytterst få klarspråk om orsaken, för många invandrare från dysfunktionella länder med ingen eller väldigt låg utbildning.

I grunden finns bara en enda stor fråga, migrationen och dess konsekvenser. Den kan inte väljas bort. Allt, kort sagt, påverkas på ett avgörande sätt.

Invandringen påverkar allt. Arbetslösheten, bostadsbristen, skolan, socialbidragen, skatterna, välfärden, ekonomin, pensionerna, brottsligheten, allt! Till och med eventuella klimatändringar. Miljöpartiet med flera vill att vi drar ner på vår standard samtidigt importerar de människor som inget annat vill än höja sin levnadsstandard, åka bil, flyga, köpa prylar, bo flott osv. Invandringen måste begränsas, vi måste börja skicka hem folk, annars är vi snart som ett muslimskt arabland och hur det ser ut i de länderna har vi facit på.

Politikerna och journalisterna som underblåst detta och dolt sanningen för väljarna kan knappast skylla på att de inget visste, problemen har varit väl kända i många år.

Av Gunnar Sandelin Inflöde och våldtäkter 2: Invandrare och brottslighet, Norra Magasinet (SVT) 1989.

INVANDRARVÅLD. Som en uppföljning till det senaste blogginlägget vill jag visa ett halvtimmesprogram som gjorde när jag arbetade som reporter för SVT 1989. Just då var jag frilans och hade en idé om att göra något på ett ämne som var tabu. Jag försökte med SVT i Stockholm, men de ville inte. Däremot fick jag grönt ljus från Luleå, där samhällsprogrammet Norra Magasinet gick sina egna vägar.

I programmet går jag igenom brottsstatistiken för 1988, som i mångt och mycket är likadan som idag, fast i mindre skala eftersom detta var innan den verkliga massinvandringens tid. Jag tycker att samtidigt som reportaget ger en viktig samtidsbild så blir det uppenbart att vi har ett Sverige som idag är helt förändrat, men samtidigt inte eftersom grundproblemen varit de samma hela tiden.
1988 anmäldes 900 fullbordade våldtäkter. 2014 handlade det om drygt 6 000.

Jag intervjuar bland andra dömda med utrikes bakgrund som sitter inne för våldtäkt och narkotikabrott. Stockholmspolisen säger att 80 procent av våldtäktsanmälningarna riktas mot de som har utländsk bakgrund. Kuratorer, läkare och författaren Theodor Kalifatides ger sin syn på saken, den chilenska journalisten Luis Salinas oroar sig för att så många kriminella landsmän kommer hit. Även om reportaget är ganska snällt i tonen, så ansågs det djärvt att ta upp ämnet. Redaktionen på Norra Magasinet fick 1989 års Vilhelm Moberg-stipendium av tidningen Arbetaren, bland annat för det här programmet.

Idag är det knappast klimat för liknande reportage i SVT, jag antar att det skulle anses som rasism, vilket det delvis gjorde då. Jag minns att jag arbetade med en person på redaktionen som sa att hon ville gå hem istället för att göra sitt jobb tillsammans med mig. I början här svarar också BRÅ-chefen Jerzy Sarnecki på frågan om det är viktigt att komma till klarhet med gärningsmännens etnicitet. Det är ett svar han knappast skulle leverera idag.

Gunnar Sandelin

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Våldet har eskalerat – kommunen tvingades stänga skola

 1. Politikerna har tillåtit att det gått för långt, nu blir det omöjligt att stoppa. Nu har vi också berikats med syfilis, läkare påstår att vi badar i syfilis.

 2. Tittade precis på dokumentären 1972 på TV1. Ett Sverige att drömma sig tillbaka till, inte en invandrare så långt man kunde se.

  33
 3. I och med att man flyttar eleverna från Skäggetorp till andra skolor så blir det barnen som äran att fixa integreringen i det svenska samhället. Rätt smart av politikerna måste jag tillstå. Oavlönade småknattar ska lära barn från mellanöstern, Asien och östra Afrika det svenska språket, hur man uppför sig som svensk och svensk kultur. Personligen tycker jag att det är för djävligt gjort av politikerna. Varför säger man inte som det är och berättar anledningen till att skolan i Skäggetorp stängs? Jag lovar att vi får se, inte en rännil, utan en stor ström av svenska barn som flyttas från de utsatta skolorna till någon där det talas svenska och där studiero prioriteras. Ska vi ha en framtid i det här landet måste varenda politiker i landet bytas ut. Det skulle vara en form av anställningssamtal med människor som vill bli politiker.

  44
 4. Längtar till den dagen det blir massutvisningar av kriminella babbar och deras familjer.

  51
 5. Pettersson: ”I grunden finns bara en enda stor fråga, migrationen och dess konsekvenser, invandringen påverkar allt.”

  Gunnar Sandelin beskriver i en artikel som han skrev för fyra månader sedan, hur gatubilden har stöpts om under de senaste fem åren: ”Det helsvenska Södermalm som jag växte upp på mellan1950 till 70-talet förvandlas i allt snabbare takt till något som påminner om en basar i Tredje världen, där inslaget av utomeuropeiska män i ung (eller relativt ung) ålder blir det mest framträdande.” Sandelin skriver att de mest brottsaktiva av dessa i ålder 15-44 år har ökat dramatiskt, att de för tjugo år sedan var 22%, idag är 37%, och om åtta år kommer de att vara nästan 50%. Och hur han många gånger tidigare har berättat om att, citat: ”All statistik om den demografiska utvecklingen i vårt land, talar för att vi går mot en utveckling där Sverige kommer att bli ett allt farligare och fattigare land för många att leva i. Att politiker, myndigheter och media vägrar att diskutera konsekvenserna av den irreversibla förändring som sker på grund av en befolkningssammansättning som de själva är ansvariga för, är ingenting annat än ytterligare ett stort svek mot det svenska folket och de skötsamma invandrare som vi har.”
  ”Hur ska det sluta?” av Gunnar Sandelin:
  https://detgodasamhallet.com/2021/09/12/gunnar-sandelin-hur-ska-det-sluta/

  42
  • Vi sänder Morgan J. en tacksamheten tanke. Och återgäldar den I september då vi röstar bort honom och hans likasinnade .

   38
 6. När börjar utvisningarna av dem som inte borde vara här???

  Gäller även Magdas städerska!

  63
 7. Det är uppenbart inte endast sossarna som felat, nästan allt Alliansen lovade före valet blev ogjort, därav följde att det endast återstod SD som ett parti för Sverige.

  Hur de andra partierna inte kunde förstå att om du släpper in främlingar med olika språk och trosuppfattningar så kommer det att uppstå problem.

  När så SD varnade för följderna så blev de beskyllda för att vara rasister och främlingsfientliga, nu har vi facit i hand och ingen av PK maffian ber om ursäkt och medger fel.

  Nej Moderaterna fortsätter med sitt nonsens, ”vi kan samarbeta med SD men aldrig arbeta i samma regering.”
  De och KD vill fortsätta i opposition för med deras tänkesätt får vi aldrig en regering, SD ska naturligtvis vara en naturlig del i en för Sverige bra Regering.
  Moderaternas ledare är för övrigt inte någon som kan tänkas leda en Regering, eftersom han saknar både nypor och ryggrad.

  68

Kommentera