Viktigaste veckan sedan Sovjetunionens fall

UTRIKES. Veckan som ligger framför oss kan komma att innehålla de ”mest signifikanta och definierande ögonblicken” mellan Nato och Ryssland sedan Sovjetunionens fall, skriver CNN:s Luke McGee i en analys. Han syftar på de möten som kommer att ske i Europa, dels i Genève och dels i Bryssel.

Enligt McGee har relationerna mellan västvärlden och Ryssland nästan varit på kalla kriget-nivåer sedan Rysslands annektering av Krim 2014. Han tror att Natoländerna kan utnyttja det faktum att Vladimir Putin har fått se sitt land försvagas ekonomiskt. Natos hot om ekonomiska sanktioner mot Ryssland, om landet går till angrepp mot Ukraina, skulle kunna bita hårdare än vanligt.

Att Putin har krävt garantier för att länder som tidigare varit en del av Sovjet inte får gå med i Nato har ”glasklart” att göra med att Ryssland vill återupprätta det kalla krigets uppdelning av Europa.

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger till CNN att det är upp till Ryssland att välja mellan dialog och konfrontation. – Det finns en väg för dialog och diplomati för att lösa våra olikheter och undvika konfrontation, säger han och forsätter: – Den andra vägen är konfrontation som medför stora konsekvenser för Ryssland om de forsätter sina aggressioner mot Ukraina. Vi kommer att testa vilken väg president Putin är redo att ta.

Uttalandet kommer inför måndagens säkerhetssamtal i Genève. Samtalen kommer att hållas mellan ryska och amerikanska representanter mot bakgrund av Rysslands militära mobilisering vid gränsen mot Ukraina.

Rysslands vice utrikesminister Sergei Ryabkov, säger att eftergifter är helt uteslutet. Ryssland kommer inte att göra några eftergifter i samband med de samtal om säkerhetsläget i Europa som ska hållas i Genève på måndag. Det meddelar det ryska utrikesdepartementet enligt AFP. Samtalen mellan ryska och amerikanska representanter ska hållas mot bakgrund av Rysslands militära mobilisering vid gränsen mot Ukraina. – Vi är besvikna på de signaler som kommit från Washington, och även från Bryssel, de senaste dagarna, säger Sergei Ryabkov, vice utrikesminister i Ryssland, till ryska nyhetsbyråer, enligt Al Arabiya.

USA har vid upprepade tillfällen den senaste tiden varnat Ryssland för att inleda en offensiv mot Ukraina. Man har bland annat hotat med ”enorma sanktioner”.

-Pettersson tycker bollen ligger hos Putin och Ryssland. Det är inte Rysslands grannar som hotar Ryssland och grannarna har gått med i eller vill gå med i Nato eftersom dom känner sig hotade av Ryssland och Putins drömmar om ett ännu större Ryssland.

Putin försöker etablera en parallell verklighet där Nato står för aggressionen och Ryssland som är offret. Har Putin otur driver han Finland och Sverige närmare Nato eftersom han kräver att vi inte får gå med i Nato.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Viktigaste veckan sedan Sovjetunionens fall

 1. Rysslands demonstrationsskjutning av fyra hypersoniska robotar på samma dag före Jul har skrämt skiten ur USA:s amiraler och generaler. USA kommer inte att ha några stridsberedda hypersoniska robotar förrän tidigast 2024.
  Nu är hangarfartygen värdelösa eftersom deras livstid i en krigssituation kan beräknas till ca tjugo minuter, eftersom inget skydd finns mot dessa nya hypersoniska robotar..
  USA lär få gå med på en hel del i de kommande förhandlingarna.

 2. Den fega västern, med den kulturmarxistiska amerikanska regeringen i spetsen, blev rädd för Ryssland. Ryssland är inte Libyen eller Irak. Västern får vad västern förtjänar.

 3. Jag hoppas fortfarande att Putin har någon liten del kvar som säger, dialog är bättre än krig.
  Att begära att stater i EU, Finland och Sverige inte får gå med i NATO är absolut inte Putins rättighet att avgöra.

  Det enda som kan få honom att fortsätta med dumheterna är om han har kineserna med sig och då blir det de två mot resten av den kristna världen.

  Islams förespråkare kommer att vänta och se vilka slutligen vinner för att då gå med vinnarsidan med förhoppningen att sprida sin teori om godhet och fred, vilket de flesta vet är en lögn.

  4
  4
  • Vi har några hundra tusen krigare från Mellanöstern, sätt dom i beredskap.
   Dock verkar det inte troligt att det blir krig, som man alltid tror. bekymmersamt om det blir ekonomiskt krig och handelsblockader, och om de ger sig på våra kommunikationssystem som är väldigt sårbara.
   Fråga ungdomarna hur dom klarar sig utan internet? Alla våra betalningssystem är beroende av telekommunikation.
   Nej, det är nog bättre att försöka samsas. När vi inte har varit med i världskrigen verkar det huvudlöst att kasta sig in i ett annat krig.

   3
   2

Kommentera