”Ytterligare aggressioner kommer att stå Ryssland dyrt”

UTRIKES. Ryssland har fortsatt mobiliseringen vid gränsen mot Ukraina. Det säger Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff. Samtidigt varnar han för risken för en rysk invasion av Ukraina och sätter ner foten mot Rysslands krav på Nato. – Det finns en risk för en ny väpnad konflikt i Europa, säger Jens Stoltenberg.

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg Bild: NATO/Jan VAN DE VEL

Rysslands mobilisering vid Ukrainas gräns har lett till spänningar mellan Ryssland och USA, liksom mellan Ryssland och EU. På fredagen hade Nato:s 30 medlemsländer en extrainsatt videokonferens för att diskutera situationen. Mötet är ett av flera planerade internationella möten som ska hållas i ett försök i att mildra situationen. Fredagens möte leddes av generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Natos medlemmar i Europa

På pressträffen efter mötet sade Stoltenberg att Ryssland inte kommer att kunna få igenom några restriktioner för Nato som innebär införande av “andra klassens” Nato-länder som inte tillåts försvaras av andra Nato-länder.

Det var ett starkt budskap på mötet i dag från Nato:s medlemsländer att vi kommer att göra allt vi kan för att hitta en politisk väg framåt. Men vi kommer inte att kompromissa med principen att varje land måste få bestämma sin egen utrikespolitiska väg och fatta sina egna beslut, säger Jens Stoltenberg på pressträffen.

Stoltenberg säger att den ryska mobiliseringen vid gränsen mot Ukraina har fortsatt.

Ukraina är ett självständigt land som självklart har all rätt att försvara sig, säger Stoltenberg och förklarar samtidigt att Nato stöttar Ukraina, både politiskt och i form av till exempel militär träning och hjälp med att höja landets militära förmåga.

Stoltenberg påtalar vikten av dialog med Ryssland, men betonar samtidigt att det finns en risk för väpnad konflikt i form av invasion av Ukraina.

Rysslands förmåga, retorik och historia sänder naturligtvis en tydlig signal om att det finns en risk för en ny väpnad konflikt i Europa, säger Stoltenberg.

– Men det är därför det är så viktigt med dialog när spänningen är hög, säger Stoltenberg, som också säger att USA inte bör ta några beslut som rör eller kan påverka europeisk säkerhetspolitik utan europeisk samsyn.

Här är några av de krav – av Ryssland kallade ”säkerhetsförslag” – som Ryssland vill att Nato och USA ska gå med på:

• Utesluta ytterligare Nato-utvidgning, inklusive att Ukraina blir medlem i militäralliansen.

• Inte tillföra fler styrkor och vapen till länder som blivit medlemmar i Nato efter 1997 (det vill säga samtliga länder från det forna östblocket).

• Inte genomföra Nato-insatser i Ukraina, Östeuropa, Kaukasien och Centralasien.

• Inte upprätta USA-baser i länder som tidigare ingått i Sovjetunionen och inte är med i Nato.

Dessutom föreslås bland annat att Ryssland och USA gemensamt ska enas om att inte placera kärnvapen utanför det egna territoriet, inte beteckna varandra som motståndare, inte utbilda andra länder i hantering av kärnvapen och inte placera bombplan eller fartyg i områden där de kan anfalla motparten.

Nato vill föra en dialog med Ryssland – men den måste baseras på principen om Europas säkerhet enligt Stoltenberg

Se pressträffen här

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “ ”Ytterligare aggressioner kommer att stå Ryssland dyrt”

 1. Enligt ett telegram från NBC, bara några timmar sedan, överväger president Biden och hans administration i USA att tillmötesgå de ryska förslagen och dra bort USA-trupper från Polen, Estland, Lettland och Litauen samt dra ned på antalet militärövningar där. Ryssland skulle å sin sida minska truppnärvaro vid ukrainska gränsen och reducera antalet missiler i Kaliningrad-området. Oklart hur detta skulle påverka Polen och de baltiska länderna – och Finland och Sverige, om det genomföres.

  10
  1
  • Fega Joe förråder alla. Och detta är bara början. Han kommer också att överlämna Taiwan. Joe Biden är den bästa Kreml’s och Peking’s vän

   3
   3
   • *Fega Joe* gör bara som Pentagon vill här.
    Han respekteras inte av merparten av de amerikanska generalerna som den valfuskare han är.
    En amerikansk soldat svär trohet till nationen och konstitutionen.
    Nato är överspelat för dem, Sovjetunionen finns inte längre Nato kostar bara en massa pengar.
    Däremot lär man sätta hårt mot Kina då det är dom som är det verkliga hotet mot USA.
    Dom begriper att inom en inte allt för avlägsen framtid kommer Kina att börja bygga militärbaser runt omkring vårt jordklot och då även I nära anslutning till självaste USA.

    6
    1
  • nato kommer att lägga dig platta som dörrmattor för putin ..
   skulle det höras ett knäpp från usa biden eller tok kärringen veronika palm. så är det kört . första snenarot är att Thaivan plötligt blir befriat från usa och det anglosaxiska värden av kina. samt att man kommer underfun med att balt staterna nte klatade sv den frihet Gorbatjov gav dom så putin anekterar dessa stater då man inte te vill ha femtekolonnare som sticker kniven i ryggen på en då fort man ger dom lite frihet och usa är inte mden formen som gör att dom duger till något drogmissbruk och korruption har tagit sin tribunalen

 2. Den norske Stoltenberg har under alla år i NATO försökt skapa oro,och hota till höger o. vänster ! Alltså inget nytt !!

  23
  3
  • Vill också tillföra att jag ser honom som USA´s lakej i Europa.
   Samtidigt informera om att Rysslands årliga budget för försvar och tillverkning av vapen,ligger kring 60 miljarder Euro.
   USA´s ligger c:a 10 gånger högre omkring 600 Miljarder Euro. Varför får som vanligt var o. en fundera över ! Siffrorna framtagna av/vid Fredsinstitutet i Stockholm….

   16
   1
  • En avdankad norsk sosse f d statsminister är en springpojke som passar perfekt som nyttig idiot som chef för NATO. Han stod ju för teatern när Behring Breivik åtalades i en maratonrättegång som kunde ha avslutats efter en timme, just for show.
   Antagligen dessa dramaegenskaper som säkerligen gjorde honom lämplig som krigshetsare utan eget ansvar och lakej åt USA och NATO. Förre generalsekreteraren var en dansk stridstupp som i högsta grad var involverad i det illegala kriget mot Irak.
   Avdankade statsministrar i symbios med en avdankad organisation som NATO som aldrig tillfört något annat än skit för omvärlden. Vad kan gå fel?

   15
   2
 3. Börjar Ryssland på att angripa ex Ukraina, är det bara strypa av alla ekonomiska
  relationer med Putin och Ryssarna.
  Dom är helt beroende av affärsförbindelser med väst.
  Avbryter Europa och övriga civiliserade länder med Ryssarna så är dom platt.
  Att kriga med Ryssarna leder ingenstans.
  Att bojkotta affärer med ett land är ingen krigsförklaring, det står alla fritt att göra affärer
  med dom man vill.
  Kommunister ska hållas hårt annars tror dom att dom kan ta över allt.
  Titta bara på lilla Sverige med Dadgostar, hon ska hållas kort.
  Det gäller också Landsortsrasisterna Miljöpartiet också.

  19
  10
  • Utan att gilla ryssen, men ryssens ekonomi är mindre sårbar än de västliga. Ryssen har effektiv dedollariserat sin ekonomi, dvs de är inte beroende av dollar, har en av världens största guldreserver, exporterar titan och andra strategiska bristvaror till väst som väst är helt beroende av, en av ryssens stora exportartiklar är raketmotorer utan vilka USAs rymdprogram skulle vara i stora svårigheter. Det väst lyckats med är att driva ryssen i armarna på kineserna när väst istället borde gjort allt vad de kan för att hålla dem i sär. Därtill har ryssen i Nabullina troligtvis en av de vettigaste centralbankscheferna i dag, se bara hur ryssen hanterar sina räntor.Läxan från 1998 har gått hem i Ryssland.

   De nuvarande sanktionerna har tvingat ryssen att utveckla sin hemmamarknadsindusti samt livsmedelssektor, dvs ryssens hemmaindustri är nu mycket starkare än tidigare pga just nämnda sanktioner.I klartext, väst har förlorat en stor exportmarknad.

   Sedan vad skulle hända ifall ryssen svarade väst med att stoppa energileveranser ? Vinter i Europa, gaskranen fast, ingen olja till USA ( ryssen exporterar mer olja till USA än hela Alaskas produktion ) Det antal tankers som skulle behövas för att hålla Europa med minimum av gas finns helt enkelt inte ….och ingen gas betyder också brist på gödsel i lantbuket, brist på gödsel betyder …..och det går pipelines från ryssarnas gas och oljefält till Kina.

   Överlag har väst klåpat till situationen rätt så grundligt medan ryssen och kineserna bara behöver vara tålmodiga och vänta samt se på hur väst förstör sig självt

   19
   1
 4. Ryssland skall alltså inte få placera sina egna trupper på sitt eget territorium, nära gränsen till andra länder, och skall inte få ha synpunkter på NATO-utvidgning, enligt svenske försvarsministern ”Hulta” från Borlänge, Ann Linde på UD och andra. Men svenska politiker skall få blanda sig i den ryska
  inrikespolitiken – som Ann Linde gjorde i början av förra året, då hon i ett tfn-samtal med några ”busringare” som lurade henne att tro att de tillhörde oppositionen i Ryssland, avslöjade att svenska regeringen planerar att ekonomiskt understödja illegala rörelser i Ryssland, vilka har som mål att störta regimen där; och vilket är en klar inblandning i ryska interna angelägenheter.

  36
  13
 5. Man har ju målat upp hotet, mångt och mycket för att man VILL det! Hotfulla länder enligt PK-etablssemanget är ALLA högernationalistiska länder.

  Man har ju gett sig på Ungern, Polen och Tjeckien också, men skulle ALDRIG göra det med Frankrike, Belgien eller Tyskland, även om de mobiliserade vid sina gränser.

  Men vi får väl se, vad Ryssland gör! Men jag tror inte de är något hot.

  22
  14
 6. Dom enda som startar krig i världen är dom galna muslimerna och USA. Antar att Nato och USA är ganska provocerande. Vet inte vad USA ser i Ukraina som värdefullt? USA verkar bara kriga där de har nytta av naturtillgångar numera. Kommunistskräcken verkar vara borta.

  22
  19
  • USA har rätt mycket egna naturtillgångar men i östra Ukraina som ryssarna tagit över genom sina ombud finns det stora fyndigheter av skiffergas.

   14
   4
 7. Jens Stoltenberg är en norsk krigshetsare. Nato tillkom som en respons på Sovjetunionens utvidgning efter WW2. Sovjetstaten föll 1991 och därmed föll också grunden för Nato. Problemet är att Nato inte upplöstes samtidigt utan fortsatte att utvidgas.

  Tänker jag på hur det ser ut här hemma så flyttar svenskar om det blir för mycket invandring i området.
  Ryssland är en stat och har följaktligen svårt att flytta när det blir för mycket konstigt i närheten varför det är fullt rimligt att de sätter ner foten mot Natos utvidgning.

  Bifogar en länk till Wiki som visar Natos expansion https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c3/Map_of_NATO_chronological.gif

  Själv vill jag inte bo i ett område där mina grannar tror på allt som jag inte tror på och ju fler som flyttar in desto mer otrivsel skapar det.
  Vi har i Sverige betydligt mycket större problem att ta tag i med tanke på den invasionsarmé som lagligt får tillträde till den svenska staten varje år

  32
  23
 8. Varje självständigt land måste få bestämma själva vilka de ska samarbeta med. Det ska inte Ryssland ha synpunkter på.

  Ryssland har erövrat större ytor och behållit dom än USA någonsin gjort.

  32
  14
  • Vilka ytor tänker du då på?? Hur långt tillbaka i tiden skall vi gå för att rättfärdiga olika ställningstaganden?

   24
   23
  • Å så blir jag sådär, Pettersson. Fråga den amerikanska ursprungsbefolkningen vad de anser om USA

   26
   18
 9. NATO lovade Gorbatjov att inte ansluta de gamla öststaterna utan att diskutera saken med Ryssland först. Men den amerikanska doktrinen som togs i början av 1900-talet eller slutet på 1800-talet som säger att USA behöver inte uppfylla överenskommelser man gjort med annat land (krigshetsare). Om nu NATO får placera vapen utefter Rysslands gräns finns väl inget som säger att Ryssland inte får ställa militär utefter gränsen mot Ukraina, eller tänker jag snett. Det som är tillåtet för den ene borde också vara tillåtet för den andre. Och jag har full förståelse för Rysslands utplacering för Ukraina fortsätter att mörda ryssar i Donbass och Donetsk. USA gick in med trupp i Grenada för att skydda amerikanska studenter. Det är ok, men ryssar ska inte få försvara ryssar. Lite som med Israel och araber. Israel får skydda sin befolkning med vapen, men det får araberna inte göra. Amerikansk regler ska gälla hela världen utom USA, Israel och kanske England. USA + England bombade Irak utan mandat från FN, det visar ju hur egotrippade de två nationerna är. Börjar bli dags att lägga band på USA. Dom kan inte få leka världspoliser och hota med våld. Amerikanerna i gemen har aldrig fått uppleva krig på samma sätt som Europa och Asien. n nu har Nordkorea, Ryssland och Kina har vapen som kan träffa stora delar av USA. En annan sak som varit ett amerikanskt plus är att amerikanska piloter aldrig behövt vara rädda för att bli nedskjutna, luftherraväldet har varit A och O. Men genom systemen S-400 och S-500 samt kinesiska motsvarigheter så .har det förändrats.

  26
  23

Kommentera