Ryska trupperna på plats – USA följer utvecklingen

UTRIKES. De ryskledda trupperna har anlänt till Kazakstans största stad Almaty med anledning av veckans protester. Al Jazeera skriver att Moskva inte har avslöjat hur många trupper man skickar och vad deras exakta roll är, men enligt BBC ska militäralliansen CSTO totalt närvara med omkring 2.500 soldater.

Ryska trupper i Kazakstan. Bild: Eurasianet

Det amerikanska utrikesdepartement följer utvecklingen noga. – USA och hela världen kommer att hålla utkik efter varje kränkning av mänskliga rättigheter, säger en talesperson.

På fredagsmorgonen meddelade Kazakstans inrikesdepartement att 26 ”beväpnade kriminella” och 18 ur säkerhetsstyrkorna hittills har dött. Över 3000 personer har gripits.

Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev ger landets militär och polis grönt ljus att ”skjuta utan varning” mot demonstranterna i landet. Detta samtidigt som protesterna pågår, skriver AP. – De som inte ger upp kommer att elimineras, säger Tokajev i ett tv-sänt tal. Tokajev hävdar att ”20 000 banditer” ligger bakom oron i landets största stad Almaty. Han har också sagt att det handlar om utlandstränade ”terrorister”, utan att presentera några bevis för det påståendet

-Pettersson säger att Kazakstan är i grunden ett av världens rikaste länder men politiker och korruption har förstört landet. Vi får hoppas det går bra men vi har historiskt sett hur det gått när sovjetiska/ryska fredsbevarande trupper går in i ett annat land…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Ryska trupperna på plats – USA följer utvecklingen

 1. USA håller öga med situationen?? Med Biden bak spakarna??? HAHAHA och som om Putin skalle ha någon som helst respekt för Bidens USA????

 2. Vad ska man tycka om det här???

  Den enda Kazak, man känner till lite mer, är komikern Borat.

  72% av landets befolkning är muslimer. Det är alltså ett muslimskt land.

  Men vad protesterar befolkningen mot??? Är det för eller emot mer islamism???

  Är detta land, ungefär som Asads Irak, då vore det kanske bättre att protestanterna hölls stången, så att inte extremismen får fotfäste.

  Kanske är det rätt, och bra, det som sker nu, med rysk inmarsch där, annars skulle det kanske bli ännu värre.

  9
  1
 3. Tänkte liksom ”grebom5”,vad f-n har USA med detta att göra… Ryska federationen lär klara sådant utan hjälp !

  11
  1
 4. Skulle trupperna inte hjälpa den lokala polisen att upprätthålla ordningen? Stridsvagnar känns lite overkill i det läget.

  4
  6
 5. ”USA och hela världen kommer att hålla utkik efter varje kränkning av mänskliga rättigheter, säger en talesperson.”.
  Kränkning av mänskliga rättigheter är ju annars USA experter på om jag inte misstar mig.

  29
  1
 6. Putin börjar ställa krav vika som får vara med i försvarsorganisationen, av vilken anledning skulle vi inte få försvara oss?

  9
  12
  • Har någon ansett att vi inte får försvara oss?
   Det ryssen har sagt är att om Sverige, Finland eller något annat land i Rysslands närhet går med i Nato då kommer ryssen tvingas att reagera på det.
   Det kan handla om I exempelvis fallet Finland att man då återmilitariserar gränsen länderna emellan, i fallet Sverige kan det bli att man kärnvapenbestyckar östersjöflottan då i syfte att snabbt slå ut strategiskt viktiga mål här i landet såsom militära flygfält vid en eventuell militär konflikt med Nato.

   18
   1
  • Har informerat om detta tidigare.
   För att öst/väst-Tyskland skulle kunna återförenas var ett av Ryska kraven,att NATO inte skulle utvidgas när nu Warschawa-pakten upphörde.
   Detta godkände de andra tre länderna som förhandlade. Märkligt nog noterades inte detta beslut i den fredspakt,som ligger till grund för återföreningen.
   Gorbasjow har åtskilliga gånger själv bedyrat denna överenskommelse i senare TV-intervjuer.
   Nu har NATO helt omringat nya Ryssland med just ett undantag av Ukraina ! Varför är detta Maffialand sååå intressant för USA,och andra krigspådrivande länder ? Är det nya vapenexporter som hägrar ??

   9
   1
   • Genom Sovjetunionens sönderfall uppstod tre länder som var stormakter på kärnvapenområdet, Ukraina, Kazakstan och Belarus. Fem år senare var de kärnvapenfria!

    Vapnen tillhörde Sovjetunionen, men Ryssland ansåg att de nu var ryska. Det var synnerligen angeläget för Moskva att behålla kontrollen. USA hade ett stort säkerhetsintresse av att vapnen kom under säker, central kontroll.

    Att samla ihop alla dessa vapen var ett stort företag. Ryssland hade kunskaperna om vapnen och hade stor kapacitet för att föra kärnvapnen ”hem” till Ryssland. USA hjälpte till med transporter och säkerhetsarbete. (och även Sverige på marginalen).

    I utbyte mot att länderna släppte kärnvapen garanterade Ryssland att respektera deras gränser och USA att försvara dem.

    Ryssland har brutit mot detta och andra avtal. USA försöker hålla sitt löfte med sanktioner.

    3
    3
 7. ”-Pettersson säger att Kazakstan är i grunden ett av världens rikaste länder men politiker och korruption har förstört landet.”

  Fast knappast genom ohämmad massinvandring från tredje världen.

  26
  1
 8. Den självutnämnda polisen USA är som vanligt alert för att se om de inte kan få blanda sig i lite, deras trupper är trötta på att harva runt hemma. Kanske finns det något nytt som ej förr provats i strid också.

  16
  5
 9. ”Vi får hoppas det går bra men vi har historiskt sett hur det gått när sovjetiska/ryska fredsbevarande trupper går in i ett annat land…”

  Tänker du på Afghanistan? Det var onödiga år, men kommunistregimen i Afghanistan bad ju faktiskt Sovjet om hjälp så att de kunde sitta kavar vi makten. Pucko av ryssarna. I Syrien gjorde ryssarna det som de ombads göra, till skillnad mot US som lade rabarber på de syriska oljekällorna. Det värta var/är att US hade inga mandat att gå in i Syrien. Hur många krig har Ryssland varit inblandade i,

  Få se nu, Georgien Wikipedia: EU lade i en rapport under hösten 2009 skulden för kriget på Georgien och meddelade däri att ”Georgien startade kriget genom sina nattbombningar i Sydossetien”. Vidare hette det att Rysslands inledande svar var legalt eftersom ”delar av den ryska fredsstyrkan hade dödats”.
  Sedan Tjetjenien, Wikipedia: ”1999 blossade striderna upp efter att islamistiska separatister, anförda av Sjamil Basajev, i Moskva och Volgodonsk med bomber förstört civila byggnader, med flera tusen döda som följd, och invaderat ryskt territorium i Dagestan, Ingusjien och Stavropolregionen i syfte att islamisera hela Kaukasusregionen och andra delar av Ryssland”
  Ukraina, Wikipedia: ”Protesterna riktades 2014 mot den av Arsenij Jatsenjuk ledda ukrainska regeringen, som kom till makten slutet av februari. De proryska protesterna har besvarats av ledningen i Ryska federationen, där duman godkänt ingripande av rysk militär på ukrainskt territorium i syfte att beskydda etniska ryssar i landet” Samma sak som US gjorde på Grenada, skyddade amerikanare

  Så Pettersson, ”vilket av krigen kallar du för fredsbevarande trupper i annat land”. Du måste tänka på US, eller hur Korea, Vietnam, Irak och Afghanistan?

  23
  1
  • Vi har diskuterat detta tidigare, nu tänkte jag närmast på Ungern 1956 och Tjeckoslovakien 1968. I övriga länder du brukar nämna borde du inte så ensidigt skylla på USA.

   Nikita Chrusjtjov hade tidigare pratat om samexistens mellan kommunismen och västvärlden men gick i stället över till att stödja kommunistiska terrorister som kallades befrielserörelser i Sydamerika, Afrika och Asien. Utan detta stöd med pengar, vapen och ofta kubanska trupper hade världen kunnat vara betydligt fredligare och bättre för de människor som drabbades i fattiga länder.

   I princip var det ett ombudskrig mellan USA och Sovjet, som försedde respektive sida med resurser. Den svenska neutraliteten till trots framträder ett mönster: de som fick vapen från Sovjetunionen, fick ofta förnödenheter från Sverige och stöd av den svenska oppositionen.

   ”Frihetskämparna” kunde inte slåss med pil och båge. Därför fick de vapen från Sovjetunionen. De kunde inte heller slåss på tomma magar, utan kläder, bilar och kontanter. Därför fick de allt detta av Sverige så Sverige blev delaktiga i krigföringen och medskyldig till alla de dödsoffer som skördades i befrielserörelsernas interna maktstrider, vendettor och attacker mot oskyldig civilbefolkning.

   Många av dessa gerillarörelser kom till slut till makten. Friheten från kolonialmakterna innebar dock sällan frihet för befolkningen. Demokrati och mänskliga rättigheter sattes på undantag, i vissa fall med katastrofala följder. Samtidigt fortsatte de svenska biståndspengarna att strömma och biståndspengarna strömmar än idag.

   Förutom Zanu i Zimbabwe och PAIGC i Guinea-Bissau, gick svenska skattepengar till MPLA i Angola, Frelimo i Moçambique, Swapo i Namibia och ANC i Sydafrika. Alla var Sovjetstödda gerillor och i Asien och Sydamerika upprepades samma sak.

   Det märkliga är att de vänsterblivna påstod att världen bestod av demokratier och diktaturer, där demokratierna utgjorde den goda sidan. Men i det kalla kriget och konflikten mellan väst och öst var skurken väst.

   12
   3
 10. Det har inte spelat någon roll om USA eller ryssland gått in i ett land, oavsett så har det blivit kaos och missär oavsett, finns hur många exempel som helst på detta.

  13
  4

Kommentera