Dagens tankeställare 54

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 54

En fråga om liv och död. Två berättelser ur verkliga livet.

Tant S kunde inte beskyllas för att vara blödig. När hennes mor hade dött, samlade sig de närmast sörjande för att supa och spela kort. S satt och delade korten med en cigarett i mungipan, när någon hojtade från farstun att det var telefon till henne. Prästen hade ärende om begravningen. Men tant S ville inte besvära sig med sin egen mammas begravningsarrangemang. Hon kisade för tobaksrökens skull och fräste: ”Om dom inte får kärringen i jorden så låt henne ligga ovanpå!”

Ett tag var min far på väg hem för att supa med en kompis. Farsan hade några spritflaskor i kassen, kompisen bar bärskorgen på axeln – på den tiden hade vi ölet i glasflaskor som såldes i plastkorgar om 24 flaskor.
”Mitt i allt segnade karln ner och rullade längs spiraltrappan ner på avsatsen”, berättade farsan.
”Hur gick det?” frågade jag.
”Nja, det var bara två eller tre flaskor som gick sönder.”
I själva verket hade kompisen fått hjärtslag och dog samma kväll på sjukhuset.
Ibland kan det vara hälsosamt att distansera sig från otäcka händelser med hjälp av galghumor, men kunde man inte visa den bortgångne och själva förgängligheten en gnutta respekt? Eller spelar det ingen roll – vi ska ju ändå alla den vägen vandra?

Rune Holmström

Albert Engström Kolingen

***
Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Dagens tankeställare 54

  1. Ja, Rune.
    Detta var två-tre generationer bort. Jag hade turen att få vara hos båda mina mor- och farföräldrar under 50- och 60-talet. Mycket nyttigt för att kunna möta det verkliga livet. När min mormor blev upplyst om att smör kanske inte var så nyttigt att bre på en tjock skiva lagrad prästost svarade hon. ”Ja, ja något skit ska man dö av.”
    Idag är det sillmjölkarnas tidevarv.

Kommentera