Dagens tankeställare 53

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 53

När mina döttrar var i tonåren fick jag för mig att bilda flickorna genom att gå på operan med dem. Allt var överenskommet, jag hade betalat och hämtat ut biljetterna, detta skulle bli en fin gemensam upplevelse. Men på den stora dagen var flickorna tvungna att lämna återbud på grund av olika svepskäl.

Nåväl, jag tänkte inte kasta bort de dyra biljetterna, inte heller hade jag som avsikt att gå ensam på tillställningen. Således hade jag några timmar på mig att hitta två ersättare.

Här i förorten, som fungerar som en social soptipp, känner jag en del udda typer. Jag tog fram mobilen och tittade igenom kompislistan. Mål nummer ett var Eki eftersom han hade en fungerande bil, eller kanske närmast ett slags fordon. Förvånande nog var Eki nykter och stridsduglig och genast med på operanoterna. Fall nummer två var besvärligare men slutligen fick jag Markku på tråden och också han befann sig tillfälligtvis i nyktert tillstånd. Här krävdes emellertid en smula övertalningsförmåga. ”Klart vi ska på opera åtminstone en gång i livet. Eller hur? Allmänbildning, stil.” Därtill hade jag det magiska argumentet: ”Jag bjussar.”

Eki hade klätt upp sig vit skjorta, pressvecksbyxor och ett par neongröna löparskor. Själv var jag utstyrd i jeans och islandströja, vilket markerade att vanliga klädkoder inte gällde mig, den djupsinnige bohemen. Också Markku hade väl några slarvor på sig efter vad jag kan minnas.

Operahuset visade sig vara en imponerande byggnad, musikerna var säkert skickliga, men librettots ytlighet (Figaros bröllop) retade mig som en förmiddagsserie på tv. Men anser du inte att hela Mozarts produktion står ovanom all kritik så är du en ociviliserad tölp.

Under pausen gick vi ut och rullade oss var sin cigarett. Stämningen var pinsam, vi undvek varandras blickar, vi skruvade på oss med många harklingar. Alla verkade ha något på hjärtat men ingen ville vara den första att uttala tanken. Till slut var vi dock eniga. Det kanske räckte nu med operamusik. Och om vi stack meddetsamma, så skulle vi gott hinna till ölhandeln på hemvägen.

När vi slutligen traskade från parkeringsplatsen hem till mig med klirrande kassar förde vi oss med ovanlig värdighet. Stig åt sidan. Ni ska veta att de här gubbarna har varit på operan.

Rune Holmström

***
Kungliga operan i Stockholm


***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Dagens tankeställare 53

  1. Haha, ja kanske måste man födas in i detta för att gilla det. Min morfar , smed till yrket, född 1881 var väldigt emot teve-anskaffning, orerade om explosionsrisken och hade under sitt liv aldrig vare sig hört eller sett opera. Men när mina föräldrar sent 1950tal köpte en tv satt han som klistrad tills den började brusa, detta gällde vid alla sorters program, även vid operasändningar och helst ville han att vi barnbarn skulle sitta där till slutet. Våra föräldrar var väl för trötta. Själv blev jag snart Elvis-dyrkare och brydde mig absolut inte om operamusik.

Kommentera