Första koleldade 1-GW-enheten i Kina är nu online

Ett kinesiskt kraftbolag har driftsatt det första av fyra 1 000 MW-enheter, det är det första av fyra verk som bolaget har kontrakt på att bygga. Det koleldade kraftverket är beläget i nordvästra region av Inre Mongoliet. Guodian Power Shanghaimiao Corp., en del av det statligt ägda China Energy Investment Corp., sa den 28 december att enhet 1 i Shanghaimiao-anläggningen är online efter en 168-timmars testperiod. Anläggningen är det största koleldade kraftverket som för närvarande byggs i Kina, det är beläget i ett område med stora kolreserver.

Kina har lovat att minska sin koleldade kraftproduktion som en del av en plan för att bli koldioxidneutral till 2060 . Regeringen har dock sagt att minskningsplanerna inte kommer att påbörjas förrän efter 2025.

En färsk rapport från forskare vid China’s State Grid Corp. sa att landets behov av att tillfredsställa ökad efterfrågan på elektricitet kan leda till utveckling av upp till 150 GW ny produktionskapacitet i slutet av 2025. Det skulle sätta Kinas kända koleldade produktionskapacitet på cirka 1 230 GW. Kina står för mer än hälften av all global koleldad elproduktion.

Länk

3 thoughts on “Första koleldade 1-GW-enheten i Kina är nu online

  1. Kolla bara noga på bilden, så ser ni vilken tjock, tung förorenad luft det är omkring! Kan inte vara speciellt hälsosamt att leva och bo där!

  2. Och sedan skall de ladda sina elbilar med dessa. Rätt ironiskt.

    I och för sig blir det ju faktiskt renare i deras jättestäder med batteridrift så det är inte helt irrationellt på det viset. Men ur CO2-synpunkt är det såklart inget värt.

    12

Kommentera