Sverige får dyraste dieseln i världen igen

EKONOMI. Grattis S och MP: Sverige har världens dyraste diesel, skrev vi på bloggen 3 oktober 2021. Då låg priset på diesel till 18,72 kronor litern, enligt rekommenderade priser på bemannade stationer. Samtidigt höjdes priset på bensin till 17,29 kronor. Men det är dieselpriset som är rekorddyrt – faktiskt nästan världsrekorddyrt. Just nu är det bara i Hongkong som det är dyrare att tanka diesel, enligt sajten Global Petrolprices

Bild: Auto motor & sport

Nu är det dags igen. Den 1 januari 2022 höjs dieselpriset med ungefär en krona litern. Det ger troligen ett literpris på cirka 20,50 kronor. Det höga bränslepriset beror till stor del på ett högt internationellt pris för olja. 1 januari 2022 tvingas bränslebolagen att blanda in mer kostsamt biodrivmedel i sin diesel, från 26 till 30,5 procent, vilket driver upp priset, skriver MSN.com.

Vid den förra ökningen av inblandning av biodrivmedel som skedde i augusti höjdes literpriset med omkring 80 öre. Detta tvång kallas reduktionsplikt. 

Efter nyår kommer Sverige att ha världens högsta dieselpris, uppger Dagens PS. En vanlig missuppfattning är att det beror på ovanligt höga skatter, men Sverige har samma dieselskatt som Tyskland. Skillnaden är att vår inblandning av biodrivmedel medför fyra kronors högre literpris.

För att i viss mån hålla nere literpriset har riksdagen beslutat att frysa indexuppräkningen av bränsleskatten sedan en tid tillbaka.

-Pettersson säger att de som påstår att det höga priset beror på det höga världsmarknadspriset påolja svamlar. Snittpriset i världen ligger på 10-11 kronor och alla köper till samma världsmarknadspris.

Vår Fjärran Östern redaktion rapporterar att dieselpriset i Malaysia är motsvarande 4,66 kronor.

-Pettersson undrar om inte svenska politiker har missuppfattat sin roll. De har inte till uppgift att jävlas så mycket de kan med skattebetalarna som de verkar tro.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Sverige får dyraste dieseln i världen igen

 1. Det är så här en (S)regering jobbar. När det krisar i samhället tas det som legitimitet att höja skatterna då det i det allmänna protestbruset försvinner, och kan lätt motiveras med massa skitsnack.
  Även om krisläget avtar och normaliseras kommer ju aldrig det gamla prisläget tillbaka, möjligen en lite justering, som även den äts upp av andra skatter.
  Svenskarna måste förstå att de är regeringens små mjölkkor. Med rätt politik och en ansvarsfull bidragspolitik hade det inte varit nödvändig med så stora skatteuttag i dagens Sverige.
  Men folket skall inte ha det bra, tjäna pengar att spendera på allt möjligt,… bara de privilegierade.

 2. Socialism i svart på vitt. Folket ska beskattas ihjäl med skatter, skatter, skatter och mera skatter så de till slut blir beroende av Partiet för de ska kunna få mat, husrum och kläder överhuvudtaget.

 3. Vi vet i alla fall att om några år när svenska bönder har lagt ner produktionen, svenska företag har kursat eller flyttat utomlands och svenska hushåll har stora betalningsproblem på grund av elpriser och bensin/dieselpriser så har vi räddat världen. Övriga länder och folk på jorden kommer att gå vidare med utveckling och bra liv för kommande generationer.

  13
  • Vi kan köra vaxin retoriken på alla som röstar el är medlemmar av Miljöpartiet!! Alltså dom skall avskedas från sina arbeten och ej kunna anställas nånstans!..

 4. Är det här spiken i kistan för landet som var bra för några år sedan,
  tänker på jordbruket åkerinäringen skogsbruket matpriser mm.

  17
 5. Jag förstår inte riktigt hur Bolund tänker, han vill att klimatmålet skall uppnås och därmed höjer bränslepriset. När landsbygden skall till jobbet ungarna till dagis eller mat införskaffas måste de använda bilen. Det blir samma utsläpp även om det kostar 50 kr litern, enda skillnaden är att Svensson blir ruinerad. Jag mätte bensinförbrukningen vid körning på svensk bensin och utländsk på samma körsträcka resultatet blev 0,165 liter mer med svensk bensin, bilen skitar alltså ner mer med svensk bensin på grund av dålig förbränning.

  22
 6. Ur tabellen framgår också att våra grannländer i öster har lägre priser än här:
  Ryssland= drygt 6 svenska kronor/liter diesel;
  Ukraina= 10 sv. kronor/liter diesel;
  Belarus/Vitryssland= knappt 8 sv. kronor/liter diesel.
  De tre baltiska länderna ligger på ungefärliga prisnivån för EU= 14 – 15 svenska kronor/liter diesel.
  I alla de nämnda länderna har miljörörelserna mindre inflytande på politiken än i Sverige, särskilt på prisnivån för livsmedel och även när det gäller migration/asylrätt.

  24
  • Betalar verkligen ukrainare motsvarande 10 kr/l för dieseln?
   Med tanke på deras låga löner blir ju våra 20 kr betydligt lättare att bära för våra skattebetalare.
   Kan inte vara lätt att vara bilägande arbetare i Ukraina.

   1
   7
 7. Den enda ”reduktionsplikt” som är nödvändig i detta landet, är total utfrysning av alla miljöterrorister och deras journalistsupport.

  27
 8. Nu kommer matpriserna att stiga eftersom höjningen av dieselpriset kommer att drabba bönderna hårt. Vissa bönder kommer att få avveckla verksamheten vilket innebär att Sverige måste importera mer mat.

  35
 9. Återigen ett initiativ taget av terrororganisationen Miljöpartiet
  Som drivit på detta i åratal, deras sätt att utöva terror mot människor som inte
  bor i städer.
  Priserna på kollektivtrafiken subventioneras av dom som måste åka bil.
  Tänk på det och rösta aldrig mer på dessa terrorister Miljöpartiet.
  Höj priset på ex. SL kort med 50% minst.
  Alla kan inte bo i städerna eller.
  Och förbjud Miljöpartister att köra bil överhuvudtaget.
  Dom kan cykla och äta halm.
  Och skåla i vargpiss i kväll.

  39
 10. På Kanarieöarna kostar dieseln ca 11 kr snittet I Europa ligger på ca 15 kr så att skylla på världsmarknadspriset är bara bullshit av urusla journalister som vill skydda det rödgröna byket från kritik. Särskilda då miljösekten. Det samma gäller elkostnader där miljösekten har tvingat fram nerläggning av fyra kärnreaktorer i nutid. Med kapitalförstöring i mångmiljarklassen.
  Elräkningarna idag kommer att vara billiga jämfört med morgondagen. Så för svenska folket svider det rejält med det rödgröna bykets härjningar.

  40

Kommentera