Nu stänger Tyskland tre av sex kärnkraftverk

ENERGIFÖRSÖRJNING. I dag stänger Tyskland tre av sina sex kvarvarande kärnkraftverk. Det är ett steg mot målet att om ett år ha fasat ut all atomenergi, skriver TT. Resterande tre kärnkraftverk som är igång ska stängas i slutet av 2022.

Kärnkraftverk i Tyskland. Foto: Pilot Misha

Kärnkraftverken – Brokdorf nordväst om Hamburg, Grohnde söder om Hannover och Grundremmingen väster om München – togs i bruk i mitten av 1980-talet.

Beslutet att avveckla kärnkraften fattades först av dåvarande förbundskansler Gerhard Schröders regering 2002. Efterträdaren Angela Merkel ville ursprungligen förlänga tidsfristen men bytte fot efter härdsmältorna i japanska Fukushima 2011. Kärnkraft i Tyskland står för cirka en 12% av landets energiproduktion 2020. Beslutet att stänga kärnkraften kommer att innebära högre el-priser vilket också drabbar Norden.

Enligt nyhetsbyrån ska Tyskland ha avvecklat kolkraften till 2030 och vara klimatneutralt 2045.

-Pettersson antar att Vladimir Putin småler…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 thoughts on “Nu stänger Tyskland tre av sex kärnkraftverk

 1. detta ist för att se det utbrända avfallet idag som en RESURS, som
  sannolikt inom 100 år är GULD värd, inför framtiden (?)…rymden är
  annars (om inte annat) en häftigt stor slutförvaringssoptipp, bara att
  hämta hem då kommande generationer finner det återvinningsbart?
  hem

  • likt matroser förr slängde flaskan över relingen förr
   idag är antikvärdet på tusenåriga flarror enorma!..,)

  • Väl uppe i rymden är det naturligtvis inget problem med radioaktivt avfall men uppskjutningen är ett orimligt stort riskmoment av absolut värsta sort. En exploderande raket som sprejar ut radioaktivt högaktivtavfall över jorden… Kan det bli värre? Rymdfärder är fortfarande mycket riskfyllda. Det sker incidenter hela tiden. Klart bättre att stoppa skiten i en grotta. Men som du säger, redan nu verkar ju en del avfallstyper ha ett värde som nya energikällor så man skall nog skynda långsamt med att gjuta in det i bentonit och koppar och betong.

   • …varför inte rakt in Solen med rester och soprester…lite xtrabränsle åt moder Sol

 2. (Västra) Tysklands befolkning hjärntvättades efter andra världskriget och de flesta som bestämmer är nu anti-vetenskapliga röd-gröna flummare.
  Det finns fortfarande tillräckligt med tyska män, framför allt i Sydtyskland, som är briljanta som kan dra runt BMW, Mercedes och de andra stora tyska företagen men det är inte de som hörs och bestämmer. Som i andra länder i Väst så är det alla de högljudda och irrationella kvinnor som nu dominerar media och politik som är största orsaken till Västs sinnessjuka kollaps.

  24
 3. Tyskland har fått EU att kräva att vi ska infektera hela vår natur och vår kust med tusentals med fågeldödare som är högre än Eiffeltornet för att förse dem med den el som de själva avvecklar. Våra beslutande politiker bugar underdånigt och säger att vi måste för att inte bryta mot kraven från byråkraterna i Bryssel.

  31
  • De två är i stort likvärdiga förståndsmässigt,och påminner alltmer om gamla insomnade DDR !!
   Liksom hos oss,är c:a hälften av invånarna gravt efterblivna !

   36
   • Ja du Stenbock det verkar vara dött lopp. Tyvärr så påverkar Tyskland betydligt mer än den humanitära stormakten i norr.

    27
 4. Tokan Mutti Merkel fick stora skälvan när Japan drabbades av jordbävning med påföljande tsunami. Som någon märklig sympati-åtgärd tog hon ett fatalt beslut i affekt, och bestämde sig för att fullständigt avveckla deras egen kärnkraft. Alltså, en ledare som tänker med knäskålarna och är så pass lättpåverkad och impulsiv att förnuftet blir av underordnad betydelse. Det vill nog mycket till för att Tyskland ska drabbas av en tsunami av sådan dignitet att något verk skulle falera. I princip omöjligt ! Den galningen är en fara för både sig själv och sin omgivning. Tyvärr verkar ersättaren vara snäppet värre. Och inte bara tyskarna blir lidande. Hela Europa kommer att få känna av bortfallet som dessutom ersätts med kol. Men dumskallen Bolund klappar i händerna.

  44
  • Många verkar idag dessutom tro att dödsiffran i tsunamin hade med kärnkraftverket att göra. I princip ingen dog av strålning, det var väl några räddningsarbetare möjligen. Tsunamin dödade däremot väldigt många, en naturkraft alltså, so minte hade med klimatet att göra dessutom.

   Däremot är ju kärnkraftsolyckan ingen småsak såklart, dyr sanering och diskutabel placering av ett kärnkraftverk. Men knappast ett bevis på att kärnkraft är osäkert, snarare tvärtom.

 5. Vi ska gå åt andra hållet och återöppna två kärnkraftsreaktorer nästa år och därefter bygga ut den svenska kärnkraften med ytterligare 12 reaktorer.
  Sedan ska vi strypa överföringen till Tyskland med hänvisning om att innan vi säljer dem el på marknaden får de först se till att ha en egen elförsörjning ordnad. De ska inte tro att vi ska stå för alla investeringarna så ska de kunna snylta på utfallet.

  43
  • Vill gärna bygga kärnkraft jag med men vem ska då bygga den?
   Egentligen är det bara Ryssland och Kina som kan bygga kärnkraftverk till rimliga priser.
   Jag personligen skulle inte se några större problem med att låta ryssen göra det, men misstänker att många andra är av annan uppfattning.

   17
   1
 6. Ja nu får de förlita sig på deras lille marionett i Paris,så länge han sitter kvar.
  Vi i Abzurdistan får troligen be om hjälp från Norge !!

  25
 7. Situationen i Tyskland påminner om tjurskalligheten då 6e armén vägrade retirera från Stalingrad medan det ännu var möjligt ….

  Blir det kallt i vinter nere i Europa kan situationen bli sannerligen intressant, Frankrike har 4 reaktorer nedkörda, 2 för planerad service, 2 för nyuptäckta sprickor i rör och med de 3 tyska reaktorerna nedstängda, klarar Frankrike att förse Tyskland med el eller kommer vi att få se nedstängda industrier och möjligtvis rullande elavbrott ?

  41

Kommentera