8 av 10 kuggas vid teoriprov på andra språk än svenska

INVANDRING & KÖRKORT. Den som ska ta körkort kan idag välja att göra teoriprovet på 14 olika språk vid sidan av svenska. Statistik som SVT Nyheter Småland tagit fram visar att bland de som valt att göra provet på annat språk än svenska är det två av tio som får godkänt. När det gäller prov på svenska blir fem av tio godkända.

Rinkebyhästar kanske skulle passa bättre till många av dagens trafikanter…

När det gäller teoriprov gjorda på annat språk än svenska skiljer sig statistiken från språk till språk. På språket Tigrinja gjordes till exempel tio prov i Kalmar- och Kronbergs län. Inget blev godkänt. Här gjordes dock proven med hjälp av tolk.

På dari blev ett av 18 prov godkända. Även här gjordes proven med hjälp av tolk.

Det översatta språk som flest använde var arabiska. Där var 28 procent av proven godkända. 1 187 av 4 284.

Näst vanligast var persiska; 1 881 prov. Här blev 17 procent godkända. Följt av engelska, som användes på 1 105 prov och där 33 procent blev godkända.

-Pettersson säger att det är inte bara teorin det är problem med. Sedan undrar jag om det är rimligt att man får ta körkort på 14 språk i Sverige. Varför inte lära sig svenska först?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “8 av 10 kuggas vid teoriprov på andra språk än svenska

 1. Med Tolk klarar de inte teoriproven på Dari / arabiska eller vad nu än vara ??
  Betalar vi andra för denna hjälp?
  Vart tog SFI vägen – lärde de sig inte svenska där ?
  eller är det så att rättigheten till körkort är större än att intrigeras i landet ?
  Jag får bara inte ihop det med att inte kunna ta till sig trafikregler och då är fråga hur är det då med resten av samhällets rätts regler ?
  Behövs de inte följas om du inte har en tolk som förklarar ?

  13
 2. Helt otroligt att kunna ta körkort på andra språk än svenska. Hur många andra länder har såna vansinniga regler ? Det gör ju knappast att man vill lära sig svenska. Vad är det för infantila idioter som kommit på detta ? Ska man köra bil i Sverige ska man självklart ta körkort på svenska. Varför ska ALLTING undantas för utlänningar ? Körkortsregler, coronaregler, bostadsköer, tandläkaravgifter, vid brottslighet ska det ursäktas. VAR FINNS ALLAS LIKA VÄRDE ? JÄVLA HYCKLERI SOM MÅSTE FÅ ETT SLUT

  25
 3. Nästa fråga som behöver ställas är hur många av dessa godkända prov som det har fuskats med?
  Finns flera artiklar där det har avslöjats att en och samma person gjort proven åt andra.

  24

Kommentera