Elpriset – dyraste månaden någonsin

ELPRISET. Det genomsnittliga elpriset över månaden i december landar på runt 196 öre per kWh i södra Götaland, enligt TT:s uträkningar. Med nätavgift, moms, påslag och skatt hamnar det faktiska priset på 351 öre per kWh enligt nyhetsbyråns sätt att räkna.

Bild från TT.

Det är den dyraste månaden någonsin, oavsett om man räknar från 2011 då Sverige delades in i fyra elområden eller längre tillbaka, säger Björn Björnson, elanalytiker på elhandelsbolaget Godel.

För en villa som gör av med runt 20 000 kWh per år skulle decemberfakturan hamna på runt 7 000 kronor, att jämföra med fjolårets omkring 3 000 kronor.

Att elpriset är dyrast i söder har med närheten till kontinenten att göra: ”Tydligt kopplat till gaspriset”

Följ Nordpools statistik här

-Pettersson säger att privatpersoner och företag är de stor förlorarna medan staten är vinnaren med 5-10 miljarder i extra skatteintäkter. Skatter som regeringen vägrar sänka, trots att det är det enklaste och snabbaste sättet att hjälpa konsumenter som har det svårt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Elpriset – dyraste månaden någonsin

 1. detta är sista spiken inflationen drivsnju av EL prisena det är alltså Miljöpartiet med regeringen som gort att vi kommer stt få en skenade inflation

  12
 2. Ta bort elskatten tills kärnkraften är utbyggd så att vi har stabil el året runt oavsett vädret och oavsett vad andra länder gör. Mycket enkelt om viljan finns

  20
  • Ca. 82% vill ju bli förtryckta, vill inte behandlas väl. Så enkelt är det, när majoriteten av Sveriges befolkning består av fullständiga idioter.

   26
   1
 3. Förtroendet för Magdalena Anderssons parti ökar.Varför det är så är fullständigt obegripligt.Obenägenheten att sänka skattetrycket på livsviktig el borde ju vara en väckarklocka för var och en.Men icke sa Nicke.Vi är ett folk som som borde ställa oss samma fråga som en känd företagsledare gjorde “vad får jag för pengarna ” ? Allting blir bara dyrare och dyrare och samhällsservicen sämre.Men,vi har ju Coronan och klimatet nu att skylla på så då flyttar vi allmänhetens focus på det i stället.Hur många viktiga beslut har inte denna regering drivit igenom i lönndom och utan folks vetskap ? Men,ökat förtroende det har dom ……!!

  24
  • Klart att förtroendet “ökar” när de undersökta äger instituten. Något förtroende för instituten har jag inte.
   När statligt ägda institut hör av sig för att intervjua – så talar jag om för intervjuaren vad jag anser om institutet och vägrar delta. Var säker på att bortfallet från undersökningarna inte redovisas, vilket innebär att totala resultatet blir VÄRDELÖST!

   12
 4. Dumberg jublar, skatten rullar in och skratten hörs från regeringskansliet.
  Att de drabbar deras chefer folket. det skattebetalande, ger de fullkomligt fanken i.

  23
 5. Sverige skulle inte behöva ha dessa problem alls.
  Vi har bra energikällor och kärnkraft men så har vi Miljöpartiet som
  terroriserar oss människor med allt dom kan.
  Hoppas folk har lärt sig läxan nu, och aldrig mer röstar på Miljöpartiet.
  Märta Stenevi och Per Bolund är en samhällsfara som ni ser.

  34
  • Elpriserna drabbar även miljöpartister, deras solpaneler ger nada mitt i vintern. Även hans Tesla står oladdad och undangömd.

Kommentera