Var tredje som hamnar på IVA har fått minst två doser vaccin

PANDEMI. Enligt statistiken från Folkhälsomyndigheten och Svenska intensivvårdsregistret så har en av tre patienter som drabbats av covid-19 och som hamnar som hamnar på någon av landets intensivvårdsavdelningar tagit två doser av vaccin. Bland de över 60 år är det fler än varannan IVA-patient som fått två eller fler sprutor.

Bild: Gerd Altman, Pixabay

307 personer över 16 år med covid har intensivvårdats sedan oktober i år. 208 av dem var ovaccinerade och 99 personer var fullvaccinerade.

80 ovaccinerade personer som är 60 år eller äldre har från och med oktober fram till nu vårdats på IVA. Under samma period har 85 fullvaccinerade personer i samma åldersgrupp vårdats på IVA.

-Pettersson är inte expert på vaccin eller virus men med tanke på att ungefär 80 procent av befolkningen över 12 år är vaccinerad med två eller fler doser så tyder det på att vaccinet är betydligt bättre än att vara ovaccinerad, även om det i en idealisk värld borde ha räckt med en dos under en livstid.

Men att ta flera doser stör inte mig, exempelvis tas fästingvaccin med tre doser under år ett, dos fyra efter tre år och sedan påfyllning var femte år. Medan andra vacciner ges en gång under en livstid.

Igår, den 27 december gavs den första vaccindosen i Sverige. Nu ett år senare har 17 miljoner doser getts i vårt land.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Var tredje som hamnar på IVA har fått minst två doser vaccin

 1. Om de med två sprutor ligger på IVA hade de utan dessa två, förmodligen legat i bårhuset.
  Hjälp till att besegra Covid genom att vaccinera er!

  2
  12
 2. Och i värsta fall är det så här:
  De andra har bara fått en dos, eller så har det inte gått 14 dagar efter andra dosen.

  • Misstänker att en del av de s.k ovaccinerade är folk som fått en allvarlig biverkning av vaccinet.

   6
   2
 3. Det är många uttalanden under denna pandemi, om det nu är en pandemi, som har varit lika tvärsäkra som felaktiga.

  Först sa man att flockimmuniteten fixar det. Sedan sa man att vaccinet gör dig immun. Sedan sa man att vaccinet skyddar dig från allvarliga följdverkningar. Sanningen är att de som borde veta inte vet men låtsas som de gör det.

  Jag skrev om det nu är en pandemi. Självklart är det en pandemi men frågan är om det hade blivit det med några proaktivt åtgärder. Första åtgärden borde varit stoppa inresor från kända smitthärdar. Andra åtgärden hade varit skyddsutrustning och rutiner för vårdande personal. Tredje åtgärden hade varit att inte bara ge palliativ vård åt våra äldsta. Fjärde åtgärden hade varit att använda den infektionshämmande billiga läkemedel som finns tillsammans med syrgas. Då hade vi inte haft 15000+ döda i dag utan kanske samma nivåer som en normal säsongsinfluensa. Vi vet inte. Det är ingen som vet.

  24
  1
  • Jag har aldrig hört någon säga att vaccinet skulle göra oss immuna, men har väl missat det.

   Jag har hela tiden hört att vaccinet skyddar men att inget vaccin är 100-procentigt.

   2
   17
 4. Jag tog dos 1 & 2. Dos 3 kommer jag ta och om det fortfarande i vår kommer nya vågor kommer jag ta dos 4. Efter det, såvida inte viruset tar någon farlig mutationsvändning kommer jag nog inte ta fler doser. TBE vaccinerar jag mig också mot men det är vad jag förstår en farligare sjukdom (för friska och ickepensionärer) än covid19.

  När jag blir äldre och om det fortfarande är aktuellt kommer jag antagligen ”säsongsvaccinera” mig mot covid19 (eller dess eventuella mutationer) liksom mot säsongsinfluensa. Det ökar chansen till ett långt liv. Kanhända är covid19-vaccin då en del av säsongsinfluensavaccinen? Jag överväger också vaccin mot bältros eftersom jag sett från äldre anhöriga hur otrevligt och obehagligt det är att få bältros.

  Jag fick inga biverkningar alls av dos 1 & 2. Av tre andra i min närhet fick två inte heller biverkningar alls medan den tredje fick feberkänsla på kvällen som var över dagen efter.

  9
  26
 5. Visst är det av stor vikt att ta reda på hur pass vaccinerad patienten är. Det ger naturligtvis en klarare bild av vaccinets effektivitet och fakta-insamling inför fortsatt strategi. Men minst lika intressant borde vara att utreda varje patients livsföring och eventuella tveksamma betéende i samvaron med sina medmänniskor. Dels för smittspårning men också för att värdera vaccinets betydelse i förhållande till vikten av att undvika folksamlingar och smittsamma miljöer. Det kanske t.o.m. visar sig att betéendet är överordnat sprutorna.

  26
  1
  • Beteendet spelar naturligtvis enorm roll men hur skall man kontrollera eller bestämma över folks beteende? Det låter som 1984 eller Kina.

   12
   2
   • Har man ambition att åtminstone försöka komma tillrätta med detta elände, så kan man nog ha överséende med med det personliga. Sedan går det ju faktiskt att skapa statistik med anonyma undersökningar.

    6
    3
   • Lrs:
    Nej,vi i Abzurdistan lever i detta fall i ett lyckligt land.
    Hade du som Stenbock följt andra EU-länder skulle du upptäcka,att här råder lagar o. normer som i stort helt begränsar din rörelserätt. I vissa länder bl.a, Tyskland får du inte ens besöka butiker,marknader,sportföranstaltningar,
    eller nytta allmänna transportmedel utan olika bevis,och en mask för ansiktet !! Bryter du mot dessa regler hotar bötesstraff uppemot 5.000:-….eller mer.
    I Holland får du inte ens gå ut efter en viss tidpunkt,på gatorna…. Likande råder i Frankrike,och i Italien är allt i princip förbjudet utanför din bostad.

    20
    1
 6. För er som vill fördjupa er i biverkningar av Corona vaccin, thecovidworld.com.
  Även om det är som Pettersson skriver, att det får bra för de flesta, finns det tyvärr alltför många som det inte går bra för efter vaccinering.
  Och vår propaganda kanal SVT, tiger som muren om biverkningar av vaccin.
  För mig som vaccinations kandidat är det viktigt att veta vilka vacciner som gett vilka biverkningar.
  Det verkar som man i Sverige har fått ta en lott i tombolan om vilket vaccin man ska få, utan vetorätt. Det anstår inte en demokrati att göra på detta viset.
  Nåväl jag får ge er en varning som ska gå in på thecovidworld. Det är ingen rolig läsning.

  41
  1
  • Tror man på det som står på den sidan du rekommenderar så får man problem. Vaccinet gör nämligen inte folk odödliga, några dör av ålder, cancer eller något annat trots att de är vaccinerade.

   Den före detta fotbollsspelaren Diego Armando Montiel dog av hjärnhinneinflammation skriver klubben på sin hemsida och sådant händer tyvärr och har inget med vaccinet att göra.

   Carlos Tejada tog av en hjärtattack, det händer då och då, med och utan vaccin.

   7
   26
   • Ja, man måste ju begripa att om en stor mängd människor vaccinerar sig så kommer även dessa att dö på olika sätt, precis som vilken annan stor grupp människor som helst. Annars blir det lite som att tro att om någon dör på en stor rockfestival så tyder det på att rock är livsfarligt: ”Nisse fick hjärtinfarkt och dog på rockfestivalen, rock är dödligt.”

    7
    18

Kommentera