“Ett ganska typiskt år”

Mellan 1:a januari och 15:e december har 46 personer dött i samband med de 335 skjutningar som inträffat i Sverige. “Det är ett ganska typiskt år”, säger kriminologen Sven Granath.

2021 sticker inte ut från de fem senaste åren när det gäller skjutningar i vårt sargade land. Medeltalen när det gäller antal skjutningar och döda i samband med dessa ligger på 325 respektive 44 under dem fem senaste åren.

På en fråga svarar Granath att vi förmodligen får se liknande siffror under ett antal år framöver. Detta är alltså det nya normala i det land som förr betraktades som ett av de tryggaste i världen.

Expressen

2015 kunde vi i media läsa hur antalet skadade och döda i skjutningar i Stockholm, Göteborg och Malmö var fem gånger fler än i Oslo, Helsingfors och Köpenhamn tillsammans. Det var alltså innan det började eskalera på allvar.

Den som hävdar att detta inte har något med svensk migrationspolitik att göra, ljuger givetvis. Även om det till största del är personer med invandrarbakgrund som drabbas så är det också personer med invandrarbakgrund som står för majoriteten av skjutningarna.

2 thoughts on ““Ett ganska typiskt år”

  1. Man kan undra om scb undersökning om den populäraste statsministerkandidaten är fejk när landet ser ut som det gör…

    24
  2. Det krävs hårdare tag mot alla dessa jägare som skjuter hejvilt varje gång de blir på pickalurven.

    Ovanstående text kan innehålla spår av ironi.

    22

Kommentera