Ryska UD ryter ifrån mot Sverige

POLITIK. Sverige och Finland har sedan länge ett väl utvecklat samarbete med Nato och med Natomedlemmar samt har försvarsmaterial som är konstruerat så att det kan användas tillsammans med utrustning från Natoländer. Dock saknar vi som icke-medlem beslutsrätt och därmed fullständigt inflytande. Ett medlemskap skulle ge Sverige lite inflytande.

USAs marinkår landar på Skavsta, Nyköping för övning i Sverige. Foto: Victor Persson Försvarsmakten

-Pettersson säger att varken Finland eller Sverige har några planer för att gå med i Nato för närvarande men om och när vi ansöker om medlemskap tas vi troligen emot med öppna armar, men Ryssland ska absolut inte bestämma vilka vi ska samarbeta med.

Vi får inte hamna i Rysslands intressesfär, som Östeuropa efter 2:a världskriget.

Sverige bör, likt Finland, uttala en Nato-option för att stärka det säkerhets- och försvarspolitiska samarbetet. Nato-optionen innebär att Sverige upprätthåller möjligheten att söka medlemskap i Nato med kort varsel och noggrant ger akt på förändringar i den internationella säkerhetspolitiska miljön.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Ryska UD ryter ifrån mot Sverige

 1. Frågan är om man snabbt kan gå med i Nato vid en internationell kris. Troligen inte. Man måste nog bestämma sig i fredstid.

  • Det är därför flera partier begärt en så kallad NATO-option som skulle snabba på och underlätta inträde i NATO om det blir aktuellt men S säger nej.

   Finland har uttalat en Natooption, det vill säga förklara sig berett att om läget skärps söka medlemskap i Nato.

 2. tycker att Ryssland skall passa sig, att tvinga in Finland och Sverige
  i NATO…gissar det delvis de som ligger i fatet för Putin idag?

 3. Ryskt småfisande ska inte styra Sveriges och Finlands beslut att gå med i Nato. Det bestämmer svenska och finska folket själva. Ryssarna kan ägna sin politiska lekstuga åt att jaga och straffa oliktänkande, som inte passar i Putins fyrkantiga värld. Frihet åt Sverige och Finland!

  6
  4

Kommentera