Gävlebocken uppeldad

BROTTSLIGHET. Julbocken i Gävle började brinna vid klockan 03.35 under natten till fredagen. Räddningstjänsten larmades till Slottstorget, men strax senare stod bara en rykande ställning kvar på platsen.

Bild från kommunen

Vittnen såg en lång man i mörka kläder lämna platsen i samband med att branden startade. Vittnena fattade misstankar när mannen bytte om i närheten av bocken.

Han ska ha sagt att han “inte hade någon tändare” när han blev konfronterad, uppger polisen på sin hemsida.

En man i 40-årsåldern med liknande signalement och sot på hela händerna greps på platsen av polis.

Det var första gången sedan 2016 som bocken inte överlevde julen. Bocken har brunnit de flesta år sedan 1960-talet.

Bild från Wikipedia

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Gävlebocken uppeldad

 1. Kan det vara en kulturberikare som inte gillar den svenska kulturen och därför tänt eld på bocken. Detsamma gäller all vandalism som tillhör julen. Allah firar ju inte jul .

  12
  2
 2. Julbord för pyromaner och nått att spela på för spelmissbrukare.
  Lite fin att titta på för pensionärer innan den brinner.
  Snart 60 årig tradition med problem att teckna brandförsäkring på gissar jag.

  20
 3. Så meningslöst att varje år lägga ner en massa jobb på något som varje pyroman frestas att elda upp direkt.I Kungsträdgården i Stockholm ställer man varje December upp vackra stora installationer med belysta älgar som är mycket uppskattade.Svårt att elda upp dom stålkonstruktionerna.Kanske Gävle stad skulle kunna ha något liknande istället för att glädja sina medborgare ?

  19
  1
 4. Lite off-topic; Det verkar du som om ”plattjordingarna”, ”foliehattarna” och ”konspirationsteoretikerna” hade rätt: https://archive.md/Iol74

  The Daily Telegraph är inte vilken skitblaska som helst i nivå med Aftonbladet, Expressen, DN och SVD. Det som talar för teorin är att man fortfarande inte ”hittat” smittkällan. Virusets aggressiva uppträdande och förmåga att mutera. Lägg därtill kinas kommunistiska parti och deras ambitioner och metoder.

  Jag tror att det är fullt möjligt och troligt att Kina sysslade med framställning av biologiska vapen och att en anställd klantade sig och på grund av kinas vana med bestraffningar höll tyst för att slippa bli straffad och därmed orsakat miljoners människor förtida död och miljarder människors lidande.

  18
  1
 5. den där bocken är det enda som gör Gävle intressant .. hade inte detta naturfenomen med den självantendande bocken funits så hade gävle försvunit från kartan! det är troligen kommun chefen som på natten leker med tändstickor i närheten av bocken

  18
  3
 6. De hade en träbock i Falun, bredvid gruvan, som skulle symbolisera bocken Kåre. Enligt sägnen var den som hittade malmen som la grunden till Falu gruva. Den brann, men nu står det en stor ersättare i stål som knappast lär brinna. Ett tips till Gävle.

  24
 7. Varför har man den ännu? Borde väl snart va uttjatat att elda upp den med? Sätt upp en i modernare matrial om Ni gillar den/det. Har de webkamera nu?

  15
  3

Kommentera