Som när ett rytande lejon plötsligt börjar gråta

UTRIKES. Vladimir Putins krav på löften om säkerhetsgarantier från Nato har tvingat militäralliansen att reagera, men den ryska presidenten är väl medveten om att Nato inte kommer blockera Ukraina från eventuellt medlemskap, skriver DN:s Anna-Lena Laurén i en analys, bakom betalvägg. Finlandssvenska Laurén skriver även för finska tidningar med Ryssland som specialitet.

Bild från Bulgarien, Pinterest

Laurén kallar Putins agerande för ”absurt”, då Ryssland i veckor mobiliserat militär vid gränsen och sedan kräver garantier för sig själva.

”Det är som när ett rytande lejon plötsligt börjar gråta och anklagar lammet för otrevligt bemötande.”

New Yorkers Moskvakorrespondent Joshua Yaffa skriver att ett ukrainskt Nato-medlemskap är ett ”mardrömsscenario” ur den ryske presidentens perspektiv. Yaffa menar dock att Putin har sig själv att skylla.

2014, samma år som Krimhalvön annekterades, hade idén om ukrainskt Natomedlemskap enbart omkring 15–20 procents stöd bland befolkningen. Nu är den siffran över 60 procent, skriver Yaffa.

-Pettersson säger att Ukraina, liksom Finland och Sverige samt andra länder själva bestämmer om de ska gå med i Nato och det vet naturligtvis Putin. Om han och Ryssland slutade hota grannarna så blev det bättre för alla…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Som när ett rytande lejon plötsligt börjar gråta

 1. Varför siktar världens till ytan största land på attt bli ännu större, detta skapar bara fler
  fiender, och vad har man för nytta av det? Ryssland borde istället satsa på turism, där
  finns mycket fint att visa upp, den som varit i t.e.x Vinterpalatset vet det, även om det
  mesta av konstföremålen är stöldgods när man härjat i andra länder, så har dom mycket
  att visa upp, och kunde därmed bli ett fantastiskt turistland?

  6
  2
 2. putin kommer att göra vad som behövs för att ryssland inte skall falla sönder i små stayer som krigar med varandra ..
  det är ju uppenbart att usa med dess aligerade gör allt för att splitra och sönderdela ryssland för att sälja cocka cola?

  17
  3
 3. Den som vill slösa bort en stund av sitt liv och läsa dravlet i sin helhet finner det här: https://web.archive.org/web/20211215182815/https://www.dn.se/varlden/anna-lena-lauren-putins-krav-pa-natogarantier-ar-omojliga-och-det-vet-han/

  Det är svåra tider nu för puppitörerna när information sprids lättare än corona. De som via sina vasaller vill få kontroll över folk och deras tillgånger kämpar dock idogt på. Vad de inte tänker på är att imperier eroderar inifrån. Dessutom är de färre än få vilket är behändigt när man vill ställa dem inför rätta. Medlöparna är dock desto fler. Både de medvetna och omedvetna. De sistnämnda dock i betydligt större numerär. Nyttiga idioter, såsom Gretschen, går det tretton på dussinet av.

  15
  1
 4. Putin, en rädd själ i en liten kropp. Småväxta personer är huvudsakligen arroganta.
  Han visar vad Ryssand kan mobilisera just för att se reaktionen från omvärlden, inget annat.

  7
  16
  • Både Churchill och Stalin var 166 cm långa. Trots sin kroppsliga ”litenhet” var de inte alls rädda och lyckades besegra Hitler, arrogant och 175 cm lång. Och vad gäller svenska politiker, vem är mest arrogant – Putin (en stor statsman) eller t.ex. Carl Bildt (som tror sig vara en stor statsman)?

   18
   • Stalin var skiträdd – det han fruktade mest var att någon skulle göra mot honom vad han gjort mot andra så därför beordrade han massavrättningar titt som tätt inom olika grupperingar. När han dog 1956 skulle han precis dra igång en massavrättning av judar i Sovjetunionen som hade fått hans socialistiska kollegor i Tredje Riket att framstå som amatörer i sammanhanget.

    6
    4
 5. Putin är säkert ingen duvunge, annars hade han inte varit Rysslands Tsar. Men de som jag hör hotar om krig är USA, Nato, EU och en del länder.

  24
  6
  • Var har du hört att Nato, EU, USA med flera hotar med krig?

   Jag har bara läst om kraftfulla ekonomiska sanktioner och absolut inte krig eller sända trupper till Ukraina.

   10
   11
   • Man skall inte bomba på fienden när de kommer, då förstör man sitt eget territorium man skall bomba deras huvudstad.
    Det gjorde USA med gott resultat, när Japan bombade Hawaii.

   • Vem har pratat om att bomba?

    Ryssarna lyckades ganska bra med att förstöra sig eget land med den brända jordens taktik. Varken Napoleon eller Hitler lyckades inta Moskva vilket svenskarna klarade av.

    3
    3
 6. Ja, och nu är Putin vän med Kina, trots Att det kinesiska viruset dödat så många ryssar. Och eftersom viruset fortsätter att mutera så kommer fler att dö.

  3
  16
  • När viruset muterar så kommer färre ryssar att dö.
   Alla virus fungerar så, i Sydafrika där omicronen tagit över registreras idag omkring 20-30 döda om dagen med covid I kroppen att jämföra med toppnoteringen som närmade sig 500 om dagen.
   För övrigt anser jag att allt Anna Lena Lauren eller andra politiska aktivister skriver skall tas med ett stort mått av försiktighet.

   16
   2
 7. Herr Pettersson, slutar sprida fake news. Ryssland har inte mobilicerat militär vid gränsen. Det finns inga bevis! Putin behöver ingenting att göra. Joe & EU har redan överlämnat Ukraina till Putin. Ni skriver om saker som inte förstår.
  Ni missar träden för skogen.

  24
  14
  • Du är medveten om att det sedan 1970-talet cirklar satelliter runt jorden med kameror riktade mot marken, kameror som är så kraftfulla att de kan se enskilda individer på marken. Dessa kameror har de flesta underrättelsetjänster tillgång till och kan se med egna ögon vad som händer i ett land.

   5
   1

Kommentera