Ungdomsrånen fördubblade, mest utländska killar som rånar svenskar

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Antalet anmälda rån mot unga har ökat i hela landet, enligt en ny undersökning från Brå. På fem år har ungdomsrånen mer än fördubblats. Majoriteten av rånarna är pojkar med utländsk bakgrund och offren är oftast svenska ungdomar, men det blir också vanligare att flickor misstänks för rån.

Rånarliga som härjade i Nacka, greps och dömdes för rån av svenskar. Bilden från Informationskriget.se

Antalet anmälda rån mot unga under 18 år har ökat i hela landet, enligt en ny rapport som Brå publicerar idag. Mellan 2015 och 2109 har ungdomsrånen mer än fördubblats och de misstänkta gärningsmännen är huvudsakligen mellan 15 och 20 år.

De flesta rånen sker i storstäder och kommuner nära storstäderna och där har ökningen också varit störst. Men den största ökningen procentuellt sker i mindre städer och på landsbygden.

Allt fler ungdomar, särskilt pojkar, uppger att de oroar sig för att bli utsatta för rån.

Även om rån är en ganska liten del av den totala ungdomsbrottsligheten är det ett mycket allvarligt brott. Att bli utsatt för rån är en traumatisk upplevelse som kan ta lång tid att bearbeta, säger Maria von Bredow, utredare på Brå i ett pressmeddelande.

Förnedringsinslag kan bland annat innebära att gärningsmännen använder övervåld, spottar, tvingar offret att lägga sig på marken eller filmar rånet.

I rån där enbart pojkar är misstänka förekommer maktutövning och förnedring i en tredjedel av fallen. Liknande inslag förekommer dock allt oftare, och är relativt grova, i de fall där flickor är misstänkta – en utveckling som utredarna beskriver som oroande.

Rånen sker efter skoltid och utförs ofta i närheten av skolor, gallerior och kollektivtrafik. Vanliga byten är mobiltelefoner, hörlurar och märkeskläder.

Brå:s rapport

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Ungdomsrånen fördubblade, mest utländska killar som rånar svenskar

 1. grebom5 – Salem – Tekniker med mer än 25 års internationell erfarenhet av arbete och bosättningar i Liberia,Tanzania,Grekland och Polen samt Indien, Bangladesh. Utöver detta många hundratusentals mils resande som zonchef för Svenska likväl USA företag.
  grebom5 skriver:

  Kan detta bara lönande för landet?
  Utvisning av hela familjen och marodören skulle vara det.
  Men politiker av idag har inget djävlar anamma, bara nicka och bocka.

  40
 2. “Numera kan ingen förneka kopplingen mellan invandring och kriminalitet”, skriver Bitte Assarmo i Det Goda Samhället och berättar om hur en vän råkat riktigt illa ut när hon körde på en smal gata där två unga kvinnor stod mitt i gatan. Hon öppnade därför bilfönstret och bad dem vänligt flytta på sig, och vad hände? De attackerade henne med knytnävsslag mot ansiktet och slet sönder hennes jacka, var så aggressiva att det var uppenbart att de hade stort våldskapital. “Har de också kusiner eller andra släktingar som är beredda att ställa upp vid deras sida om misshandeln går till rättegång”, undrar Assarmo, och menar att de allra flesta vet varför det blivit så här, nämligen åratal av fullkomligt förslappad invandrings- och integrationspolitik, med noll koll på vilka som kommer och löjligt låga straff för dem som begår brott.
  https://detgodasamhallet.com/2021/12/15/bitte-assarmo-hur-ska-det-bli-sen-da/

  40
 3. Aj aj aj, hur skall PK-sekten från AB ledarredaktion, SVT och den svenska regimen överleva att en undersökning visar på samband mellan utländsk härkomst och förnedringsrån mot svenskar. Vi kan nog förväntar oss att snickesnacki kallas in och SVT intervjuar en random!! person på stan som senare visar sig vara vänsterpartist och som aldrig blivit rånad och aldrig är rädd för att bli rånad.

  47
 4. Under hela mitt långa arbetsliv har jag intresserat mig för farligheter och sådant som skadar i olika yrken , och som egenföretagare har jag varit noga med att ha det nyaste inom skyddsutrustning och utbildning .
  Har jobbat inom hantverket med målning och sprutlackering , och där är som bekant farorna kända .
  Men det jag inte kände till att samma sort skador drabbar journalister och politiker efter flera år i yrket .
  Att en billackerare (På 70 talet) efter några 10tals år i yrket uppvisade skador var inget ovanligt . Många av de tidigare riskerna är nu åtgärdade .
  Och nu läser jag Lars Lindström i Expressen , och min lekmanna mässiga diagnos är att han uppvisar exakt samma symptom .
  Likaså när Shekarabi förklarar Sossarnas enorma ökningar av Pensionerna , trots att de minskat över tid .
  Deras verklighetsuppfattning är skadad och de har svårt att förstå sammanhang .
  Men får uppfattningen om att de medvetet ljuger, men jag vet att det är ett annat störŕe problem .
  Så Sverige borde införa job rotation inom många yrken .
  Så Lindström borde kunna recensera matprogram i TV utan att ställa till någon större skada .
  Och Shekarabi borde kunna bli sagofarbror på en förskola .
  Ett råd i all välmening . Både för de inblandade och Sverige .

  45
 5. Invasionstrupperna ökar sin påverkan !

  => skrämma samhället = skapa motsättningar i samhället = minska försvarskraften.

  => en helt normal anfallsteknik !

  => varför förstår inte ALLA ?

  => svar: 50% av befolkningen är ………………….!

  => hur stor % är illegala ”invandrare” ?

  => hur länge ska vi acceptera denna utveckling ?

  => vilken framtid ser du ?

  39
 6. Men naturligtvis tog BRÅ den långa vägen runt frågan och kontrollerade inte varför kulturberikarna rånade svenskar – den kulturella rasistiska aspekten.
  Istället försöker de göra gällande att det är icke-faktorn “socioekonomiska” som spelade en roll i valet av offer.

  Hade “socioekonomiska” faktorer varit avgörande hade förnedringsrån förekommit långt tidigare i Sverige.

  58

KommenteraAvbryt svar