Vladimir Putin är den starkaste drivkraften bakom Finlands köp av F-35 från USA

FÖRSVAR. Efter Andra Världskrigets två krig mellan Finland och Sovjetunionen förlorade Finland stora områden i öster. Karelen, Salla och Petsamo, man fick även upplåta mark till Sovjetisk militär i Finska viken och betala ett enormt skadestånd. Bland annat förlorade Finland staden Viborg som grundades av svenskar på slutet av 1200-talet och varifrån gasledningen Nord Stream 2 utgår.

Det är mot den bakgrunden Finlands val att köpa 64 st F-35 jaktplan från amerikanska Lockheed Martin i stället för SAAB Gripen ska ses. Valet av plan gör att landets samarbete med Nato fördjupas ytterligare, förutspår flyganalytikern och jaktplanskännaren Richard Aboulafia.

F-35 är i högsta grad ett Natoplan. Den har högsta graden av interoperabilitet med Nato och med amerikanska styrkor, säger Aboulafia till Svenska Yle. Även SAAB Gripen är fullt Natokompatibel.

Interoperabilitet är militärspråk. Det beskriver förmågan av olika system att fungera tillsammans och kommunicera sinsemellan.

Att Finland nu valt F-35 planen innebär alltså att Finlands jaktplansflotta i framtiden har lätt att samarbeta och utbyta information med USA och andra länder som använder samma plan.

Jag tror att Vladimir Putin är den starkaste drivkraften bakom Lockheed Martins och F-35-planens framgång, tillägger Aboulafia som är vice president på konsultbyrån Teal Group.

Hur menar du? – Se bara på vad som händer vid den Ukrainska gränsen, svarar Aboulafia och hänvisar till den ryska truppmobiliseringen som oroar västvärlden.

Hur påverkar det här beslutet Finlands relation till USA? – I den här branschen brukar vi säga att man inte bara köper ett jaktplan, man köper en relation. Det är kanske en överdrift, men Finland har länge haft goda relationer till väst och hade säkert haft det också om valet fallit på ett annat plan. Men det här stärker relationen, utan tvekan.

Nästan 500 F-35 jaktplan i Europa kommer att ha en stark avskräckande effekt på Putin.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Vladimir Putin är den starkaste drivkraften bakom Finlands köp av F-35 från USA

 1. det är väl då att om finnarna köpt jaktplan av Putin då kanse dom fått till baka lite av marken som dom förlorade under kriget .
  kom i håg det var ju Ribentropp som gav ryssarna finland altså tyskland men det sket sig finnarna spöade ryssarna

 2. Kan det vara så att man inte vill göra affärer med Sverige längre man
  litar inte på oss längre pga av alla inkompetenta politiker som säljer
  ut landet till kreti och pleti,och som låter landet förfalla.Det var ju hyfsat
  stora summor det handlade om.

  15
 3. Tror också valet i slutändan var politiskt betingat mer än kvalitativ beaktat.
  Finnarna köper sig säkerhet.
  Om Sverige hade haft en konservativ och stabil regering de senaste 12 åren istället för socialistisk/ fascistiska regeringar som gett sig fan på att instabilisera landet med massinvandring och nedmontering av energiförsörjning med mera så skulle säkert Finland känt sig säkrare i sitt val av JAS-39 Gripen.
  Ett starkt Sverige med en stark försvarsmakt är ett måste för ett säkert och stabilt Norden.

  21
  • Viskningarna från maktens korridorer i Helsingfors antyder att finnarna betraktar dagens Sverige som en större säkerhetsrisk än Ryssland. Finnarna vill inte att den svenska mångkulturen skulle etablera sig i Finland precis som danskarna också vill hindra den samma från att etablera sig i Danmark …

   19
 4. Vad mer får finnarna ? De betalar överpris… trist när vi behöver enas i norden… NATO = inte bra

  6
  10
 5. Kolla upp vilka vapenoptioner ingår i Finlands köp. USA levererar materiel åt Finland som inte ens alla NATO medlemmar får tillgång till.

  Därtill hat finnarna redan en längre tid varit sysselsatta med att sköta service utav F-35. Finska staten äger hälften av Kongsberg/Patria, som både servar F-35 samt tillverkar bla vapensystem för F-35.

  20
 6. Tja, det är inte bara Ryssland som dar samman trupper vid sin gräns. USA drar också samman trupper runt Rysslands gräns. Svinigt kan man säga om USAs agerande man försöker provocera en anledning att gå i krig mot Ryssland. Det är med de styrande oligarkernas militärindustriellakomplex som behöver krig för att pengar ska ramla ner i fickorna. USA är den största skurkstaten som någonsin existerat. Oligarkerna kräver att få tillbaka något för alla miljarder man la på Bidens presidentkanditatur. Det finns bara en president som inte tagit emot ett enda cent från någon magnat och det var Trump.

  23
  11
 7. Ryssarna är bland Europas största tjuvar, tar det dom vill ha. Och så ska vi ändå tycka om dom. I alla fall enligt en del kommentarer här på bloggen, som alltid med näbbar och klor ska försvara den demokratiska skamfläcken i öst. Leve Finland!

  24
  18

Kommentera