Gaspriset rusar efter tyskt besked om Nordstream

UTRIKES. Gaspriserna i Europa gick upp 10 procent på måndagen efter att den tyska utrikesministern Annalena Baerbock under en intervju uppgett att Nord Stream 2 inte kan få grönt ljus från Tyskland. Det för att gasledningen inte uppfyller EU:s energilagstiftning, skriver Financial Times, bakom betalvägg.

EU:s mardröm

Samtidigt uppger Baerbock i intervjun med ZDF TV att situationen mellan Ryssland och Ukraina ”också är en faktor” i beslutet. – Den förra regeringen var överens med USA att om det är upptrappningar i området så kan den här ledningen inte tas i bruk, säger ministern.

Även Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) uttalar sig: – Vi(EU) är på ett osunt sätt beroende av energi från Ryssland och jag såg som OSSE-ordförande hur detta spelar en direkt roll när man kan ändra priser, slå av och på kranar och så vidare.

Linde kopplar frågan till det spända läget vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina och säger att den europeiska energifrågan numera hänger ihop med utrikespolitiken. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har tidigare sagt att han ser Nordstream 2 som ”ett farligt geopolitiskt vapen”.

Tidigare har gaspriserna legat på 10 till 35 euro per megawattimme nu ligger priset på 115 euro.

-Pettersson säger att när gaspriset går upp stiger elpriserna i Sverige men jag vet inte vad som är värst. Vara beroende av rysk gas eller vind?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Gaspriset rusar efter tyskt besked om Nordstream

 1. ja det är en intressant fråg vems ärende springer detta Miljöpartie.
  dom har lyckats skaffa EL brist genom att stänga av kärnkraften? man dar stängt cementfabriken på gotland så byggindustrin stannar? samt skog och pappersmassan. och det är inte otur frågan är vad är Miljöpartiet mål och vem styr dessa idioter

 2. den faktiska iden är att försöka tvinga ryssland att avstå från Ukraina.
  altså att ukrina blir en västerlänsk nato stat

 3. uppenbart fonns det ingen gas att få från något annat hål än just ryssland .. pch om dom av någon anledning inte får leverera eller vill leverera då blir ju gas en bristvara och få skenar priset.

 4. Så istället för att ge Putin skulden för el-krisen så borde man anklaga Tyskland för det, eller Tysklands nya regering som går i det amerikanska kopplet. Merkel ville skriva kontrakt för att få Tysklands energibehov tillgodosett.

  20
  2
 5. ”Vi(EU) är på ett osunt sätt beroende av energi från Ryssland”

  Ja, utan tvekan. Det blir lätt så när man stänger av egna fungerande kraftverk. Både vi och tyskarna har gjort det. Allt för att skapa en artificiell känsla av att vara miljövänliga genom att fiffla bort hur energin skapas så att ”föroreningarna” (CO2) hamnar i en annan kolumn. Det är ju helt vansinnigt.

  ”-Pettersson säger att när gaspriset går upp stiger elpriserna i Sverige men jag vet inte vad som är värst. Vara beroende av rysk gas eller vind?”

  Man behöver ju inte dela på dessa två orsaker eftersom de hänger ihop.
  De är helt enkelt dåliga tillsammans.

  19
 6. EU och dess lagstiftning visar sig återigen vara en STOR djävla katastrof för både befolkning och företag inom Europa.
  Så det så

  37
 7. Ryssen klar vinnare, mer betalt för mindre gasvolymer ….Klarar Frankrike att hålla tyskarna med el ? Tyskarna stänger ju i år och nästa reaktorer med en effekt som motsvarar dubbelt vad Danmark behöver ….

  30
 8. Vi har säkert knappt 1-2 % naturgaseldad elproduktion i Sverige, om ens det. Så hur fan har det kunnat bli ett problem?

  33
   • Stundom? Så fort vinden avtar så måste vi importera för balansen och stabilitetens skull
    Vinden flukturerar hela tiden det skapar obalans
    Att skylla gaspriset på Ryssland tyder på en viss imbecillitet, men det förvånar mig inte med Tysklands nya regering

 9. ”– Vi(EU) är på ett osunt sätt beroende av energi från Ryssland och jag såg som OSSE-ordförande hur detta spelar en direkt roll när man kan ändra priser, slå av och på kranar och så vidare.” – Ann Lindé (S)
  Så därför tyckte vi det var en bra idé att dra ur kontakten från den planerbara och driftsäkra kärnkraften i Sverige.

  31

Kommentera