Turkiet hamnar längre in i den ryska omloppsbanan

av Burak Bekdil

 • Sanktioner föreskrivs enligt lag för ”den entitet som gör betydelsefulla affärer med ryska militär- eller underrättelsetjänster” – kansliet för den amerikanska senatens ordförande för utrikesrelationer, Robert Menendez, Daily Sabah, 28 september 2021.
 • Dessutom skulle Ankara och Moskva diskutera ryska sakkunskaper och konstruktionen av ytterligare två kärnkraftverk åt Turkiet, utöver en kärnreaktor för 10 miljarder dollar som redan byggs på Turkiets medelhavskust.
 • All denna strategiska planering kommer att ytterligare öka det NATO-allierade Turkiets beroendeställning till Ryssland, som även är Turkiets största leverantör av naturgas.
 • ”Putin och hans administration är väl medvetna om Turkiets svagheter: a) ekonomin försämras ytterligare; b) pandemin är inte under kontroll; c) bensinpriserna ökar men Ryssland är beredda att erbjuda vänskapsrabatt till Turkiet; d) militärförvärv som får möta en fientlig amerikansk senat.” – Eugene Kogan, en försvars- och säkerhetsanalytiker baserad i Tbilisi, Georgien; till Gatestone.
 • ”Den turkiska presidenten kommer fortsätta att spela en spoilerroll inom NATO och ge Putin ytterligare möjligheter att underminera den transatlantiska alliansen och dess värden.” – Aykan Erdemir före detta medlem i Turkiets parlament som nu är baserad i Washington D.C., mejl till Gatestone.
 • [Erdoğan] kommer inte backa från … Rysslandkortet i hans hand, såvida han inte ser att hans kärleksaffär med Ryssland kommer att stå honom dyrt.
Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan försöker göra Turkiet till ett unikt exempel på en politisk självmotsägelse: En ”ovärderlig” NATO-allierad som också har en djup strategisk och militär allians med Ryssland. Han kommer inte att backa från sin kohandel med Väst, Rysslandkortet i hans hand, såvida han inte ser att hans kärleksaffär med Ryssland kommer att stå honom dyrt. På bilden: Erdoğan (höger) med Rysslands president Vladimir Putin. (Bildkälla: kremlin.ru)

Turkiet har varit NATO-allierat sedan 1952. Den 6 oktober berömde NATO:s barnsligt naiva generalsekreterare Jens Stoltenberg Turkiet som ”en viktig allierad [som] spelade en viktig roll i att besegra Daesh”. Båda konstateranden är grovt felaktiga: Turkiet håller på att bli en viktig rysk allierad, inte NATO-allierad, vars oregelbundna milisallierade i Syrien är jihadistkvarlevorna av Daesh (Islamiska staten).

Som en försmådd älskare, djupt förolämpad av president Joe Bidens vägran att möta honom på sidlinjerna av FN:s generalförsamlings septembermöte i New York, skyndade sig Turkiets islamistiska president Recep Tayyip Erdoğan till Svarta havet-staden Sochi, Ryssland, den 29 september för en tête-a-tête med den ryska presidenten Vladimir Putin. På vägen tillbaka från New York sa Erdoğan till reportrarna: ”Tecknen är inte bra i Turkiets relation med USA”.

Läs vidare

2 thoughts on “Turkiet hamnar längre in i den ryska omloppsbanan

 1. detta är ju bara ett sätt att försöka bibehålla status Q altså att med NATO hjälp betvinga stater att hålla sig på den amerikanska sidan vilket blir svårare då fattigdomen sprider sig i dom amrikanska satelitstaterna det kostar att ligga på topp och kina och Ryssland kan vara lite mer än jänkarna klarar sv särskilt sen femtekolonnare som blac liv mater och skenade dråg andvändning sprider sig USA

 2. Putin är en duktig strateg som baserar sina drag på realpolitik och rysk ultranationalism.
  Dagens feminiserade västvärld baserar sina drag på identitetspolitik, global uppvärmning och flum.
  Väst har ingen framtid.

  23

Kommentera