Ever Given går igenom Suezkanalen igen

SJÖFART. Över nio månader efter att Ever Given, blockerade Suezkanalen med problem i världshandeln som följd, kommer det jättelika lastfartyget att göra ett försök att ta sig igenom Suezkanalen igen. Det 400 meter långa (1 312 fot) containerfartyget har nyligen passerat sydost om Jemen med “Suez” loggat som nästa destination. Fartyget är nära fullastad, och ligger nära sitt maximala djupgående på 16 meter. Beräknad ankomstdag till Suez anges idag den 12 december, enligt Bloomberg.

Ever Given i Suezkanalen vid ett annat tillfälle. Fotograf: Islam Safwat

Fartyget kan bära cirka 20000 containrar i 20 fots enheter. Fartyget tillbringade sex dagar i slutet av mars inklämt tvärs över Suezkanalen och stoppade upp den marina trafik i båda riktningarna. Sedan blev Ever Given ankrad under de följande tre månaderna i Great Bitter Lake – ungefär halvvägs längs kanalen – medan juridiska frågor löstes innan den fortsatte sin resa till norra Europa.

Fartyget återvände till Asien genom att resa söderut genom kanalen i augusti och genomgick reparationer på ett kinesiskt varv med början i oktober, innan det begav sig tillbaka mot Europa i slutet av november. Fartyget ägs av Japans Shoei Kisen Kaisha Ltd. och drivs av Taiwans Evergreen Marine Corp.

Fartyget har inte haft några missöden sedan det förra och navigeringen genom kanalen är normalt enkel.

Marine Traffic

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Ever Given går igenom Suezkanalen igen

Kommentera