Kärnkraftsforskningen kan få uppsving – vill utveckla en minireaktor

ELFÖRSÖRJNING. Två företag samt Kungliga Tekniska högskolan skickar idag in en ansökan till Energimyndigheten med förhoppningen om att utveckla en annan typ av kärnkraftsreaktor. En mindre variant som ska kunna massproduceras i fabrik, rapporterar SR Vetenskapsradion.

SMR Kärnkraftsreaktor Bild från Blykalla

Planerna på att bygga en ny kärnkraftsreaktor i Oskarshamn går nu vidare. Uniper heter företaget som äger och driver kärnkraftverket i Oskarshamn.

Det är företaget Uniper tillsammans med företaget Blykalla (Leadcold) och Kungliga Tekniska Högskolan som idag skickar in en ansökan till Energimyndigheten för medfinansiering på 125 miljoner kronor. Johan Svenningsson är VD på Uniper.

Jag tycker det här känns jätteroligt och jag har själv pratat länge om att vi måste vara teknikneutrala vad gäller forskning och utveckling i Sverige. Och vi ser det, det satsas väldigt mycket stödpengar, forskningsmedel och utvecklingspengar till batteriforskning, till forskning kring vätgas, vindenergi, solenergi – vilket det är jättebra för vi behöver alla fossilfria teknologier. Men vi har ju väldigt lite medel från den statliga sidan som går till kärnkraftsforskning. Och jag tror att vi som nation verkligen behöver ta det steget att bli teknikneutrala för alla fossilfria teknologier. Därför tycker vi det är väldigt roligt att skicka in den här ansökan. Vi är väldigt hoppfulla att den här kommer bli beviljad men det får vi se såklart.

Det som nu planeras i Oskarshamn är en prototyp av en så kallad SMR, en liten modulär reaktor, en burk som är ungefär tre, fyra meter bred, lång och hög. Den ska stå klar 2024. Målet är att utveckla en ny kärnkraftsanläggning som ska producera el-ström i mitten på 30-talet, enligt Johan Svenningsson.

Det är professor Janne Wallenius på KTH som har utvecklat reaktorn och han säger så här idag. – Det känns fantastiskt att få möjligheten att få jobba tillsammans med Uniper för att utveckla framtiden för kärnkraft i Sverige.

-Pettersson tror inte detta är möjligt med Miljöpartiet i regeringen. Boliden har sökt tillstånd sedan 2014 för att öppna en koppargruva i Norrbotten men ännu inte lyckats. Hur tror ni då det går med kärnkraft?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Kärnkraftsforskningen kan få uppsving – vill utveckla en minireaktor

 1. Varför? Det finns redan små fungerande i USAs o Rysslands, förmodligen i andra länders marina båtar.
  Bygg rejäla som håller i långa tider och som blir lätta att underhålla.

 2. Vad det handlar om för det mesta i galna Sverige.
  ———————————————————————
  If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidize it.

  Ronald Reagan.
  —————————————————————-
  Sverige vill inte ha billig kärnkraft för då skulle det bli så illa med alla avgifter och konstiga skatter, ~20öre i tillverkningskostnad, 3kr kWh eller mer får kunden säkert betala.

 3. En gång när jag var i Amerika körde jag genom genom amish area. Där fick jag skördade majs. Ett stort jäkla tröskverk med dieselmotor. Som drogs med ett sexspann hästar.

 4. Låter väldigt vettigt små anläggningar som placeras nära förbrukarna.
  Så länge olyckan miljösekten styr de sinnessvaga och maktgalna i sossepartiet så kommer det inte att ske.

 5. Att få medel ifrån staten till ett sådant projekt är nog inte lätt , men om det hade varit till genusvetenskap eller något annat flummigt ändamål så skulle nog slantarna komma i överflöd . Man får inte glömma bort att det är MP som regerar och styr vårt arma land så att försöka begära pengar till en sak som rör kärnkraften är nog rätt hopplöst .

 6. Bra, riktigt bra faktiskt ! Men… vi behöver kärnkraft NU ! Starta upp Ringhals igen – och gör det så snabbt som det bara går !

 7. Äntligen teknisk innovation inom landet och det inom ett område vi en gång var världsledande inom men valde att helt gå ifrån. (Ja jag är från staden där ASEA Atom en gång existerade)

  • Westinghouse som det nu heter är Marknadsledare på Kärnbränsle men vi väljer stänga 2 fullt fungerande reaktorer Måste väl anses som fara för rikets säkerhet detta

 8. MP kanske helst av allt skulle vilja återinföra tankeförbudslagen…..
  (En lag som förbjöd forskning och planering av kärnkraft i Sverige, se wikipedia eller googla)

  • Enligt Mp s sätt att tänka så är vi väl snart På Amish nivå Måste väl vara deras Våta dröm Häst och vagn inga utsläpp från bilar Ingen el

  • Det har väl sossarna redan sett till, förbud att utveckla och att finansiera nya. Helt säker på detta.

Kommentera