Dewit och Abdullahi döms till sju års fängelse efter gisslandramat

BROTTSLIGHET & INVANDRING. De två morddömda internerna Isak Dewit och Haned Mahamed Abdullahi döms till sju års fängelse efter sommarens gisslandrama på Hällbyanstalten.

Gisslantagarna Isak Dewit och Haned Mahamed Abdullahi. Foto: Poliisen

De avtjänar sedan tidigare långa fängelsestraff, 18 år var för mord. Männen, som är 31 och 24 år gamla, döms för människorov, två fall av grovt hot mot tjänsteman och grov utpressning av Eskilstuna tingsrätt. De ska också också betala skadestånd till de två kriminalvårdare som hölls frihetsberövade.

Det var den 21 juli som de två männen, beväpnade med egentillverkade stickföremål, tog två kriminalvårdare som gisslan. Efter nio timmars förhandling släpptes den ena i utbyte mot 20 kebabpizzor och några timmar senare även den andra.

Enligt åtalet ska männen hotat gisslan genom att säga att de ska ”skära halsen och öronen av dem” samt uttalat att målsägandena ska komma att dödas eller skadas allvarligt på annat vis.

***

TIDIGARE 2021-10-21. Dewit och Abdullahi åtalas för för bl.a. människorov på Hällbyanstalten


BROTTSLIGHET. De morddömda Isak Dewit och Haned Mahamed Abdullahi, åtalas för människorov efter sommarens drama på Hällbyanstalten, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Under frihetsberövandet har hot och visst våld förekommit mot personalen som hölls frihetsberövade, säger kammaråklagare Frida Hamberg i ett pressmeddelande.

Männen krävde bland annat att få helikopter och pizza. Under utredningens gång har det framkommit att det funnits ett missnöje med förhållandena på anstalten och att de två intagna ville rymma därifrån, står det i pressmeddelandet.

Åtalet omfattar även misstankar om grovt hot mot tjänsteman, grov utpressning och våld mot tjänsteman.

Målnummer i Eskilstuna tingsrätt: B 2509-21.

-Pettersson tycker det är onödigt att kosta på rättegång på herrarna…

Anders Gustaf Dalman, skarprättare

TIDIGARE 2021-07-23. Dewit och Abdullahi häktade för gisslandramat på Hällbyanstalten

BROTTSLIGHET. Isak Dewit, 30, och Haned Abdullahi, 24, har häktats misstänkta för två fall av människorov på Hällbyanstalten i onsdags.

De misstänks för att ha tagit två kriminalvårdare som gisslan.

Dewit förnekar brott men medger åklagarens häktningsyrkande. Abdullahi erkänner gärningarna, men förnekar ansvar för människorov.

“Den misstänkte har tillsammans med annan bemäktigat sig målsägandena, spärrat in dem med uppsåt att skada dem och därvid framställt krav på bland annat helikopter och pizzor för att släppa dem”, står det i båda häktningsprotokollen.

-Pettersson tycker att dessa herrar borde vara ett fall för Anders Gustaf Dalman…

Gisslantagarna Isak Dewit och Haned Mahamed Abdullahi. 30-årige Isak Dewit är dömd till 18 års fängelse för att ha mördat en småbarnspappa i Göteborg 2016. 24-årige Haned Mahamed Abdullahi är också dömd till 18 års fängelse, för ett brutalt knivdåd mot en man i Skellefteå 2019.

Båda herrerna ovan är gamla bekanta från bloggen.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Dewit och Abdullahi döms till sju års fängelse efter gisslandramat

    • Umm… de kommer avtjäna detta parallellt med sina befintliga straff så det är ingen skillnad för dem.
      Det är inte så att de fick sju års påslag på sina straff.

Kommentera