Nytt svenskt jaktplan chockar ryssarna

FÖRSVARSMAKTEN. Rubriken är inte min utan kommer från Wild Iron som undersöker modern teknik och framtidens vapen. Sverige är ett litet land, men dess militärindustri är en av de bästa i världen. Kom bara ihåg den elektriska ubåten A26! Men det är ett ämne för en annan video. Idag kommer vi att visa er det nya svenska stridsflygplanet, som borde stävja rysk iver i den skandinaviska regionen.

-Pettersson tror inte ryssarna är chockade men Sveriges och Finlands flygvapen utgör en betydande styrka i regionen och jag antar att Gripen är byggd för att bekämpa ryska plan.

Jas Gripen E. Foto Linus Svensson SAAB

Det finns många som gillar att tycka illa om Carl Bildt, men få har så bra koll på vad det talas om bland världens säkerhetspolitiska elit som Sveriges före detta utrikes- och statsminister, skriver SvD.

Det var efter ett besök i Washington den 21 november som Bildt konstaterade i sin blogg att det var ”påtagligt hur i alla fall tillfälligt Ryssland har återkommit på den amerikanska agendan”, till skillnad från tidigare då allt bara handlat om Kina.

Sedan de orden skrevs har situationen eskalerat ytterligare.

I fredags anklagade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj Ryssland och Vladimir Putin för att planera en invasion av Ukraina redan den 1–2 december, vilket skulle vara anledningen till att närmare 100 000 ryska soldater nu befinner sig vid landets östra gräns.

Moskva har tillbakavisat anklagelserna. Truppnärvaron beror enligt Kreml på ökad aggression från Nato i närområdet, något Ryssland ser sig tvingat att bemöta.

Skulle Zelenskyjs underrättelser ändå visa sig vara rätt innebär det att Putin planerar en invasion av Ukraina samtidigt som Natos utrikesministrar – inklusive USA:s Antony Blinken – träffas i Lettlands huvudstad Riga på tisdag-onsdag den här veckan. 80 mil från den ukrainska huvudstaden Kiev.

Oavsett vad som är sant så kommer den ryske presidentens intentioner att dominera Nato-mötets diskussioner.

– Den militära upprustningen är oprovocerad och oförklarlig. Den ökar spänningarna och riskerar missbedömningar. Ryssland måste visa transparens, minska spänningarna och trappa ner, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i fredags på en presskonferens inför mötet.

Stoltenberg sa sig vara ”djupt oroad”. Han har dessutom tidigare kallat relationerna mellan försvarsalliansen och Ryssland för ”de sämsta sedan kalla kriget”.

USA:s utrikesminister Blinken och hans ryske motsvarighet Sergej Lavrov får tillfälle att ses och diskutera. För efter mötet i Riga samlas flertalet av de 57 utrikesministrar som ingår i säkerhetsalliansen OSSE i Stockholm den 2–3 december, där Sverige är ordförande fram till årsskiftet. Även det ett möte som lär domineras av frågan om vad Ryssland vill.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 thoughts on “Nytt svenskt jaktplan chockar ryssarna

 1. ngn här har säkert kläm på c:a pris vad ett sånt där leksaksplan
  kostar, räcker 50 millar månntro?…hur mga målsökande messiler
  i försvarssyfte skulle man isf få för samma belopp, kanske 100 st
  med möjlighet att pricka ner minst 50 plan…detta enkom för att att
  Flygvapnets piloter skall ha något att glänsa å ha lite roligt med!?
  …kan jämföras med då Tyskarna gick in i Polen under kriget och
  polackerna svarade med att sätta in Kavalleri med Hästar som de
  försökte försvara landet med…tror arme Fi skulle passa sig jävligt
  noga att anfalla oss om halva deras flygvapen blev skrot ef 1:a
  anfall?

 2. Är det inte en stor OSSE-konferens i Stockholm i veckan. En mycket stor kommendering är det i alla fall för polisen. Har MSM missat detta.

  13
  1
 3. Pettersson.
  Tråkigt att du inte ser orsak/verkansambandet mellan ryssarnas agerande och USA/Nato’s utbredning på den Europeiska kontinenten.

  Jag gillar också USA i mångt och mycket och har varit där vid åtminstone 6 tillfällen samtidigt som jag inte ens tänkt tanken på att åka till Ryssland.

  Däremot är jag inte speciellt imponerad över USA’s agerande som världspolis. Det har under årtionden orsakat den civiliserade västvärlden mycket skada och oreda.

  Varje gång du har ett inlägg om ryssens farlighet så brukar jag tänka på bilden du har på Assad och texten ‘låt proffsen ta hand om sina egna’ och det är just det som USA’s agerande i mellanöstern omöjliggör.

  Fortsätter Nato sin expansion i Europa och närmare Ryska gränsen så har vi snart aggressioner här också och jag har då svårt att se det som ryssarnas fel

  30
  7
  • Fråga Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Ungern, Slovakien, Slovenien med flera vem som hotar vem. Räcker inte det har vi Georgien, Ukraina och Moldavien.

   USA är inte bra som världspolitiken men alternativet Kina eller Ryssland är värre.

   Det är min personliga åsikt och med en vettigare regering än Putins kunde Ryssland bli ett normalt land som inte hotar grannarna.

   Ryssland hade också möjlighet att gå med i Nato.

   16
   16
   • Det var ju den linjen USA under Donald Trumps tid var inne på att USA inte skulle va någon världspolis, men så tyckte inte den så kallade demokratiska delen av USA, så
    istället för Trump fick dom en förvirrad Pressident istället, som ibland glömmer var han befinner sig, och det vet man ju inte vad rn sådan kan ta sig till.

    Putin däremot är allt annat än förvirrad och vet säkert vad han vill. Frågan är vad,
    Ryssland som land är ju redan nu det största i Världen, så det är Svårt att veta dom
    eventuellt skulle med fler länder till, dessutom har ju Ryssland enorma Naturtillgångar
    och borde se till att förvalta dessa istället för att drömma Stormakts drömmar ?

    10
   • Vad Putin vill är klart. Han krossar all opposition, ändrar lagar så han kan sitta kvar på livstid och hans uttalande om att “Sovjetunionens kollaps var en av århundradets stora geopolitiska katastrofer” är klarspråk.

    3
    4
   • Fråga Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama, Grenada, Bolivia, Chile, Östtimor, Libyen, Irak, Afghanistan, Vietnam, Laos och Kambodja vad de tycker om den imperialistiska USA. USA har varit i någon form av krig sedan slutet på WWII. Inget land i världen får utveckla sin egen demokrati utan att Låtsasimperiet ska vara med och styra. Ett land som själv inte har en välutvecklad demokrati utan där oligarker styr landets parlament och president

    6
    4
   • De länder du nämner är bra exempel på där Sovjet/Ryssland bedrivit proxykrig och stöttat kommunistiska rörelser. Hade Sovjetunionen hållit sig borta hade det varit lättare att utveckla demokratin.

    Andra exempel är Öst och Västtyskland, Nord och Sydkorea med flera där man ser skillnaden på utveckling.

    5
    2
  • Urban Lindgren
   29 NOVEMBER, 2021 KL. 22:04

   Expansion? Just nu 115 000 ryska soldater vid Ukrainska gränsen.. Tror du dom är där på sällskapsresa, eller?

   8
   8
   • Det är just det jag, och fler med mig, försöker säga. Ukraina är på väg in i Nato. Vad tror du skulle hända om ryssarna påbörjade ett tätt militärt samarbete med Canada och Mexiko?????
    Det bleve ett herrans liv i Washington

    11
    1
   • Nu blir jag allvarligt fundersam, Pettersson när du inte förstår liknelsen med Canada och Mexiko. Det har ingenting att göra med att de skulle vara hotade eller inte, utan för att belysa hur USA skulle reagera om Ryssland inledde ett samarbeta med nämnda länder och börja sälja krigsmateriel. Tänk dig ett antal batterier SS400 i båda länderna. Det är klart som faen att USA skulle agera. Lika självklart som att Ryssland reagerar när de får NATO som närmaste granne.

    Sedan tycker jag att det verkar som att du grundar din rysskräck på Sovjettiden. De senaste 30 åren, efter Sovjetunionens fall, har ryssarna i stort sett hållit sig inom sina gränser något man knappast kan beskylla USA för

    Jag ser det som helt normalt att världens största land reagerar med att visa militära muskler när en tidigare opponent flyttar trupp till den egna gränsen

    6
    1
   • Lindgren, jag blir bekymrad över att du inte förstår.

    Kanada och Mexiko behöver inga ryska vapen för de är inte hotade.

    Rysslands grannländer har inte gått med eller vill gå med i Nato för att det är kul utan för att Ryssland hotar dem. Det har inget med Sovjetunionen att göra utan är dagsaktuellt.

    Putin hade garanterat Ukrainas gränser men struntar i internationella avtal. När gör han det nästa gång?

 4. Det är väl ändå att föredra, som president Trump sade. “Det är bättre att ha Ryssland som vän, än som fiende”.

  46
   • Inte för svenskar. Sverige har en lång tradition av att fjäska för ryssarna och som en finsk minister sade (har glömt vem) “Man kan alltid lita på svenskarna. Alltså lita på att de kommer att böja sig för hot!”

    26
    6
 5. Knappast! Adresserna till svenska piloter samt övriga nyckelfunktioner har redan ryssarna när Herr Ynkeman skulle spara på datakunnigheten i Sverige och skickade registren till Serbien för att spara!! Jätteduktigt..

  56
 6. Har svårt att tro att lilla Sverige kan chocka ryssen annat än med genuspolitik och regnbågsflaggor.
  Visst kan vi göra bra vapensystem men det kan faktiskt även Ryssland göra.

  72
  2
 7. Mycket snack om Ryssland?
  Låter mer som en propaganda wideo, som alltid syftar på något annat.

  37
  3
 8. Men de nya flygplanen är väl eldrivna??? Annars blir de skrotade när MP kommer tillbaka till regeringen och makten efter nästa val.

  71
  1
  • Nu när resultatet av MP:s energipolitik spridit sig från norr till söder så när jag en förhoppning om att de inte bara lämnar regeringen utan även riksdagen och övriga politiska församlingar.

   30

Kommentera