Högsta elpriset någonsin i nästan hela Sverige – ”väldigt oroande”

ELPRISER. Spotpriserna på el kommer att vara rekordhöga i större delen av Sverige under fredagen. Toppnoteringarna omfattar elområdena 1, 2 och 3 men inte sydligaste 4. Det rapporterar Dagens Industri (bakom betalvägg) efter att priset fastställts på elbörsen Nordpool Spot under torsdagen.

Det är väldigt oroande att vi redan under första riktiga vinterveckan i Sverige redan slår alla tidigare rekord, säger elbolaget Tibbers expert Jacob Dalton.

Vattenkraften i norr går tillfälligtvis på halvfart. Det får elpriset i Norrland att skena. På fredagen kostar en kilowattimme el i de två nordligaste elprisområden runt 120 öre, enligt elbörsen Nordpool. Det kan jämföras med runt 15 öre som varit den normala dagsnoteringen den senaste månaden. I elområde 4 kommer elen i morgon att kosta 287 öre, detta plus skatter.

Orsaken är främst att vattenkraften i flera Norrlandsälvar måste gå ner rejält i effekt, framför allt i Lule älv, Skellefte älv och Ume älv, enligt Per Larsson, ansvarig för produktionsplanering vattenkraft och kärnkraft på Vattenfall.

När kylan sätter in vill kraftproducenterna att isen ska lägga sig, det underlättar produktionen för resten av vintern. Och för att det ska ske måste vattnet bromsas upp, strömmande vatten fryser sämre, vilket innebär mindre vatten igenom kraftverken. Det sker varje år, men det som möjligtvis är annorlunda är att det nu sker i tre älvar samtidigt, enligt Per Larsson.

Mindre vattenkraftproduktion, stängda kärnkraftverk, dåligt med blåst för vindkraften ihop med att kallare väder ökar förbrukningen får elpriset att stiga.

Den reducerade vattenkraftproduktionen kan pågå uppemot en vecka, enligt meddelande till kraftmarknaden, men kan förändras beroende på vädret.

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Högsta elpriset någonsin i nästan hela Sverige – ”väldigt oroande”

 1. Detta är ett av resultaten när landet styrs av ansvarslösa IDIOTER. Vänta tills det blir riktig vinter. Miljöpartiet och sossarna har förstört det mesta i Sverige och bör ställas till svars

  12
 2. Intressant faktum är att både finnar och norrmän ilsknat till rejält beträffande det svenska såsandet och hopandet med elnätet.

  23
 3. Det är märkligt att kommentatorer och analytiker i MSM nästan med precision undviker att lyfta ett enklare , mer personrelaterat skäl till varför MP lämnar Regeringen. MP själv säger att motivet är att de inte vill genomföra politik som framförhandlats med SD. Miljömässigt kan det kanske handla om förslaget till sänkt bensinskatt men det är ett extremt tunt argument, särskilt som det också är två andra partier som är med på M-KD-SD budgeten.

  Nej, man skall nog snarare spåra skäl till MPs flykt från Regeringen till att MP inte förmå fatta nödvändiga beslut som verkligheten frammanat.
  Elbrist, förtida stängning av kärnkraft, Icke-beslut angående förvaring av kärnbränsleavfall och nu senast cementstopp för alla infrastrukturprojekt.

  När nu verkligheten skapar målkonflikter för deras utopiska miljödrömmar då drar dom från Regeringen. Strategin att, inte fatta eller fördröja nödvändiga beslut, hade ett stort fel – verkligheten väntar inte.
  Skiten har nu träffat fläkten och folket kommer att bli skitförbannat. Då drar dessa pajaser.

  Det förefaller som om både andra MP politiker och personalen i Regeringskansliet är tagna på sängen av beslutet att lämna Regeringen. Då infinner sig frågan hur det egentligen står till i MP vad det gäller partiinterna förankringsprocesser. Eller är det ett toppstyrt parti, där nu topparna schappar när det blir lite tufft.

  Det visar att MP inte förstått ett uns av att med befogenhet följer ansvar. De bör aldrig komma i närheten av ministerposter i framtiden.

  Och kära sossar och moderater, det kostar att ge sig i lag med MP. (Någon M-politik har vi inte sett av den blå-gröna koalitionen i Stockholm.)

  32
 4. Från att ha varit ett land med stabil el, och elpris, har vi nu ett rejält fiasko för företag och människor.
  En risk för roterande nedsläckning är nu något vi kan se fram emot efter MP:s härjande vid makten.
  Får åka till faderskapets stuga, fixa ved och ev lite dyyyyr bensin till elverket.

  29
 5. Nu står vi här med arvet efter bedrövliga Miljöpartiet som stängt ned
  moderna säkra kärnkraftverk.
  Helt utan att ha något att ersätta elbristen med.
  Inkompetens är milt sagt, dom har ställt till det för hela Sveriges befolkning
  dom galningarna.
  Dom borde bli skadeståndsskyldiga.

  47

Kommentera