Demonstranter på Salomonöarna kritiska till närmande till Kina

UTRIKES. Den lilla ögruppen Salomonöarna har infört utegångsförbud för invånarna i huvudstaden Honiara, rapporterar internationella medier. Detta efter att demonstranter försökt storma parlamentsbyggnaden natten mot onsdag.

Demonstranterna eld på en polisstation och en byggnad nära parlamentet. Syftet ska ha varit politiskt. – Det spekuleras i att de försökte få premiärministern (Manasseh Sogavare) att avgå, men vi undersöker fortfarande motivet, säger polisen.

Nattens kravaller på Salomonöarna kan grunda sig i missnöje med att landet närmat sig Kina de senaste åren. Demonstranterna kommer från den närliggande ön Malaita, som traditionellt har starka band till Taiwan. En grupp från Malaita motsätter sig Salomonöarnas beslut att närma sig Kina, som fattades 2019.

– Regeringen kan inte gömma sig från problemen. Det kommer inte lösa någonting, säger Daniel Suidani, premiärminister på Malaita, till The Guardian.

-Pettersson misstänker att Australien inte vill ha Kina så nära, speciellt inte en kinesisk militärbas…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Demonstranter på Salomonöarna kritiska till närmande till Kina

 1. ”Se upp för kinesiska bolag”, (utdrag ur en insändare i Ålandstidningen):
  ”Fruktan för Kinas inflytande är välgrundad.- den stora faran för framtiden är den ”gula faran”. Kina har sedan länge investerat i bland annat Afrika och Europa. I Sverige uppgick de kinesiska affärerna till 719 miljoner USD dollar 2019. I Sverige äger Kina till stora delar Volvo och Spotify. Ett statligt kinesiskt kärnkraftsbolag (CGN) äger flera vindkraftsparker i Sverige. Utöver Sverige bedriver detta bolag verksamhet i Frankrike, Irland, och i Nederländerna . Mellan Göteborg-Stockholm trafikerar tåg från MTR Express, som är ett Hongkong-baserat företag. Vem som i dag äger Hongkong vet vi alla”.

  Utrikesmagasinet (Utrikespolitiska institutets nättidning), skriver: ”Kinas tekniska frammarsch hotar västvärldens normer”.
  Av artikeln framgår att på bara tre år har Kina investerat 700 miljarder kronor på digital infrastruktur utomlands, och är engagerat i 80 telekomprojekt runt om i världen. Satsningen speglar Kinas önskan att bli en teknologisk supermakt med artificiell intelligens, robotteknik och ”sakernas internet”, där hushållsapparater, fordon, spelkonsoler osv, uppkopplas mot nätet . De kinesiska företagen Huawei och ZTE är ledande inom 5G-teknik och Kinas eget satellitnavigeringssystem Beidou har nu global täckning via 55 satelliter. Kinas enorma infrastrukturprojekt DSR håller på att urholka USA:s dominans på marknaden, också i väst, och med den digitala utbyggnaden kommer både EU och USA att hamna i ett allvarligt strategiskt beroende av Kina. Därmed får Kina potential att förändra den allmänna synen på förhållandet mellan stat och medborgare till en version som mer liknar deras egen, med urholkning av de demokratiska värdena på global nivå. Kinas digitala satsning DSR hotar västländernas ledande ställning och deras normsystem, samt lägger grunden för Kina att ta ledartröjan.

  https://www.ui.se/utrikesmagasinet/analyser/2020/oktober/kinas-frammarsch-inom-ny-teknik-hotar-vastvarldens-varden/

  • Och (den relativa) tystnaden i väst är kanske det mest skrämmande av allt. Hur många inflytelserika har redan fingrarna i den förgiftade kinesiska syltburken egentligen? Wallenberg vet i vart fall har det.

   Sedan 1989 har vi i princip gett bort vårt tekniska försprång till en potentiell och mycket farlig fiende, det kanske kommer visa sig värre än medlöperiet med Hitler.

 2. Undrar vad Kina mutar premiärministern med? För något annat lär det ju inte handla om för ett land som ligger såpass långt från Kina.

  15

Kommentera