Prioriterade

En insändare i lokaltidningen fångade mitt och andras intresse. Den visar högst påtagligt hur styrande på olika plan gör sina prioriteringar.

Rubriken till insändaren lyder ”Är vi inte ens värda ett parasoll?”. I centrala Nyköping ligger ett seniorboende med 34 lägenheter. Boendet är i regi av det kommunala bostadsbolaget Nyköpingshem. De gamla som bor i detta seniorboende har, enligt insändarskribenterna, länge framfört önskemål om att få ett parasoll till den gemensamma uteplatsen. Detta för att kunna nyttja denna under soliga och blåsiga sommardagar. Hittills har man mötts med ett nej, eller som undertecknarna av insändaren skriver: ”Några trivselpengar för oss finns inte…”

I texten hänvisas det till ett nytt projekt i det utsatta och brottsdrabbade Brandkärr. Ett av väldigt många projekt ska tilläggas.

De boende i Brandkärr ska få en ny samlingsplats, belägen på ett stort altandäck och under ett enormt solsegel som ska skydda de närvarande från både sol och vind. ”Vi stävar efter att få våra hyresgäster att känna sig sedda och trygga”, säger det kommunala bostadsbolagets områdeschef. På sociala medier uttrycker man sin glädje över detta kostsamma projekt och en annan av bostadsbolagets anställda säger med glädje i rösten att ”I sommar kommer den ge en skön skugga under ett maffigt stort segel”.

Som det mesta i vårt sargade land handlar det om prioriteringar. Samma kommunala bostadsbolag som nekar pensionärer ett enkelt parasoll, satsar stenhårt på att utrusta en ny samlingsplats med ett enormt solsegel som utanförskapets invånare kan glädjas under.

Det hjälpte inte att kommunen satsade 1 miljon på ett par väggmålningar. Det hjälpte inte att kommunen satsade 500 000 på ny belysning. Det hjälpte inte att SVT:s lokalredaktion slog på stort med en rad inslag. Det hjälpte inte med miljonsatsningen som skulle bygga broar. Det kommer heller inte hjälpa med detta solsegel.

Brandkärr är fortsatt lika brottsbelastat, segregerat och belastat av religiösa regler som hämtats från länder hundratals mil från Sverige. Jag tror inte att några miljonprojekt råder bot på problemen. Jag tror främst det handlar om krav och egen vilja.

10 thoughts on “Prioriterade

 1. Det är klart att man favoriserar och belönar sitt väljarunderlag. Riksdagsvalet 2018 – röster Västra Brandkärr: S – 53%, Östra Brandkärr: S – 47%. I ”Översiktsplan 2040 för Nyköpings kommun”, kan man läsa angående Brandkärr (sid.30), att befolkning med utländsk bakgrund är betydligt större än kommunsnittet, – att mycket få förvärvsarbetar, – att det ekonomiska biståndet är ojämförligt störst inom hela Nyköpings kommun inkl. socknar, – att antalet barn är högt med flest födda barn per kvinna, – samt att ohälsotalet är högt.
  https://nykoping.se/contentassets/01d21b5ca23340dbaede14bd21f395cc/forutsattningar-for-socialt-hallbar-samhalls-och-stadsutveckling-i-nykopings-kommun.-delunderla.pdf

  38
  1
 2. Behöver du ett parasoll? Köp ett! Har du inte råd? Spara!.
  Går det ändå inte! Du har misskött ditt liv och vill att andra som skött sig, skall betala för dig.
  Det gäller både svenskar och klagande utlänningar.
  Ni är själva ansvariga för er situation men tycker att andra skall se till att ni får det dräkligt.
  Mina morföräldrar föddes i mitten av 1800 talet, födde barn i en enrummare med vedspis, morfar jobbade småningom på den spirande järnvägen och aldrig hörde jag dem klaga på att de inte hade en parasoll.

  8
  65
  • Det var på den tiden då gamla inte blev helt omyndigförklarade. Det finns folk idag som inte får sätta upp parasol , köpa läsk eller själva bestämma om dom vill ha socker i kaffet.

   51
   • Thomas:
    Nej men deras efterkommande (läs ”Rädd”)tycks taga igen vad deras anfäder,förlorade på karusellen !!

    23
  • Mycket var väl annorlunda för 250år sedan? Har föga med nuet att göra, men det förstår du nog själv…innerst inne.

  • Kanske inte alla som betalar 65% skatt innan de får lönen. Har dessutom råd med 25% moms och 200% bensinskatt.

 3. Samtidigt i Lindesberg:
  ”Socialnämndens förslag: Höj priset på hemtjänstens matlådor med 66 procent

  Brukare som får sina matlådor levererade av hemtjänsten kan snart tvingas att betala närmare 70 procent mer för sin mat än vad de gör idag. Socialnämnden i Lindesberg har lämnat ett förslag som innebär att priset per matlåda höjs med hela 39 kronor, dessutom vill man att enbart personer med medicinska skäl ska kunna få ta del av tjänsten.
  – Att leverera mat är inte ett grunduppdrag för kommunen, säger socialnämndens ordförande Mathz Eriksson.
  Priset för en matlåda är idag 41 kronor plus en hemkörningsavgift om 11 kronor, men om socialnämndens förslag blir antaget hamnar det nya priset på 57 kronor plus hemkörningsavgift om 41 kronor. Detta innebär en prishöjning på hela 66 procent.”
  https://lindenytt.com/nyheter/socialnamndens-forslag-hoj-priset-pa-hemtjanstens-matlador-med-66-procent/

  36
  • Man spar på dem, som inte startar kravaller och går bärsärkargång. De som snart ska segla ut med vinsegel, medan andra prioriterade, ska segla in.

   Prioriterade, för att de ej håller fast vid goda traditioner som de ej vet något om. Prioriterade för att de är som sossar är mest. Förfallna till det primitiva. Ej sunda goda värden och etik.

   För det man vill, är att förstöra detta samhälle, det som är sunt och gott, och låta det vulgära ta över. Ty så är sossemakten!

   27
 4. Vi får inte glömma att det är val 2022….
  Då är det viktigt att de godhjärtade Socialisterna uppfyllt sina löften åt importerade drägget med alla deras önskemål.
  För våra gamla inhemska sjuka på ”Vårdhem” ,är det först i tredje fasen man agerar. Nämligen att glädja sig över insparade pensioner.
  Därtill skall dessa gamlingar ju ändå dö,och detta kanske redan före val-söndagen !!

  67
  1

Kommentera