Låt etisk nämnd granska public service

PUBLIC SERVICE. De svenska public service-bolagen måste skyddas från politisk styrning och därför bör utbudet granskas av en etisk nämnd, skriver Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt, på DN Debatt.

Steget Efter

Sverige ska inte gå samma väg som Polen och Ungern, där staten anklagas för att styra sina public service-bolag, skriver Sandgren.

Granskningen av public services uppfyllelse av kravet på opartiskhet och saklighet bör därför inte göras av Granskningsnämnden för radio och tv, en statlig myndighet som utses av regeringen.

Uppdraget bör i stället falla på Mediernas etiknämnd, vars ledamöter utses av public service-bolagen, medieorganisationer, Justitieombudsmannen och Advokatsamfundet, och vars ordföranden är högt uppsatta domare, enligt Sandgren.

”Inte bara enskilda programs opartiskhet borde granskas, utan nämnden borde finna former för en vidare granskning som har god acceptans, till exempel av det samlade utbudet inom ett visst sakområde. Det skulle minska utrymmet för nyckfulla bedömningar och ge ökad legitimitet åt nämndens beslut”, skriver Sandgren.

I Sverige utgörs public service av Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion och de tre bolagen har drygt 8000 miljoner av skattebetalarnas pengar att spendera varje år.

-Pettersson säger att Claes Sandgren är på rätt spår, men han har tydligen inte märkt att public service redan är politiserad av den vänster som 1968 marscherade in på redaktionerna och har blivit kvar där sedan dess genom barn och barnbarn, och för er som inte känner till det så gick dom som inte fick plats på de statliga mediebolagen vidare till biståndsorganet Sida…

Steget efter
Hanna Stjärne är vd på SVT och har en lön på 2,9 miljoner om året.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Låt etisk nämnd granska public service

  1. Medieakademins årliga mätning genom Kantar Sifo, angående allmänhetens förtroende för medier, visar att public service uppfattas luta mer åt vänster än åt höger. 38% ansåg att Sveriges Radio ligger klart el. ngt till vänster, men endast 2% ansåg att SR ligger till höger. SVT ansågs av 39% att ligga t. vänster, samt av 2% att ligga t. höger. På frågan vad SR:s vd Cilla Benkö drog för slutsats av mätningen svarade hon: ”den var inte tillräckligt omfattande för att tas på allvar.”

    23
  2. ja för att komma rätt med detta måste man vänta till nästa val..
    det är så att det politiska parti som är störst kontrolerar media med olika typer av press stöd.. och den röd gröna röran kommer att försvara sin propaganda maskin.? en av orsakerna att vi har sjutningar och sprängningar mord och våltäckter är ju just kontroll över propaganda maskinen och den skall behandlas efter valet för att säkerställa des opartiskhet

    22
    1
  3. De svenskar som vill använda SVT media betalar och vi andra betalar för det vi vill höra, se på andra media. Sanningens ögonblick för de som inte behövs!

    24
    1

Kommentera