Sakariye Ahmed döms till 8 år för mordet på polisen Andreas Danman

VÅLDSVÅGEN. Den 17-årig Sakariye Ahmed döms till åtta års fängelse för mordet på polisen Andreas Danman i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg i somras. Ahmed döms även för tre mordförsök.


Unga brottslingar döms ofta till sluten ungdomsvård på max fyra år men åklagaren hade yrkat på tio års fängelse.

I det här fallet är omständigheterna så försvårande att mordet i sig skulle ge livstids fängelse för en vuxen person och därtill kommer mordförsöket, säger  rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl,  i ett pressmeddelande.

Tingsrätten anser att dna, övervakningsfilmer och vittnesuppgifter bevisar att 17-åringen varit gärningsman.

Brottet kopplas till en konflikt mellan olika kriminella invandrargrupper.

Rätten har däremot inte kunnat belägga att 17-åringen uppfattat att Danman var polis. Något motiv till att rikta angreppet mot polisen har heller inte framkommit.

Sakariye Ahmed döms mot sitt nekande.

***

TIDIGARE.Mammas fitta – knulla din mamma

LAG & RÄTT. Rättssalarna har förvandlats till de åtalades lekstuga. Rättegången om mordet på polisen Andreas Danman uppmärksammades i fredags för det grova språkbruk som användes av den misstänkte gärningsmannen, somaliern Sakariye Ahmed, 17 och en 19-åring som vittnade mot honom.

Sakariye Ahmed Foto Polisen

På Twitter skriver Paulina Brandberg – åklagare och riksdagskandidat för Liberalerna – hur hon under tre månader tvingades arbeta i ett mål där kränkningar och nedsättande ord frekvent användes av de åtalade, rapporterar Sveriges Radio.

”Under förhandlingen blev jag och kollegan kontinuerligt hånade, trakasserade och hotade av de åtalade (…) Det var så fruktansvärt ovärdigt att sitta i en rättssal som förvandlades till de åtalades lekstuga”, skriver Brandberg . I P1-Morgon föreslår hon att det införs en möjlighet att utdöma ”kortare fängelsestraff” efter sådana utfall. En annan förändring skulle kunna vara att de stökigaste målen öronmärks för ”särskilt lämpade” domare, anser hon.

-Pettersson menar att ”kortare fängelsestraff” knappast hjälper mot dom som inte kan sköta sig och riskerar långa fängelsestraff. Lyft ut killen ur rättssalen och döm enligt så kallad Tredskodom, alltså en dom som avkunnas när en part inte är närvarande.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Sakariye Ahmed döms till 8 år för mordet på polisen Andreas Danman

 1. ja det är juinte särskilt konstikt att det är omöjligt att rekrytera nya poliser? varför ihelvete dkall man fungera som kulfång i Göteborg för en skitdålig lön ..
  och sllt detta bara för att tokiga kärringar om sina toyboy?!

 2. Ta ut fanskapen från rättssalen och låt dom sitta och lyssna till målet i ett angränsande rum utan fönster.
  Sen har ju Liberalerna tillsammans med resten av sjuklövern varit med och skapat detta samhälle med hjälp av den vidriga Median, så ni borde varac nöjda, kritik mot massinvandringen har inte saknats från dem med egen tankeförmåga!

  17
  • Yes, slöddret är ute innan han fyllt 25. Ett litet barn får aldrig se sin far Tack Löven o Reinfeldt

   34
 3. Flathet parat med godhet hjälper den grova brottsligheten och nu ser vi det ännu en gång.

  Signalen är tydlig. Brottslingar skall hjälpas och brottsoffren skall stjälpas!

  Löjligt lågt straff för någon som försöker döda flera genom att spreja utan minsta reflektion att även oskyldiga kan drabbas med ett automatvapen.

  Godheten kväver vanliga hederliga människor

  34
 4. Kunde lika gärna frikänna och släppa ut honom så motståndarna fick möjlighet att avrätta honom. Nu får han vänta i fem år

  39
 5. Bra att somaliern fick fängelse. Dock är det ett pinsamt kort straff (5-6 år) för att mörda en polis. Jag hade föredragit en direktutvisning samt några kronor till Somalia så de kunde förvara honom, samt köpa lite vatten och bröd.

  39

Kommentera