Dagens tankeställare 40

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 40

Ett tag läste jag en tidningsartikel om en man som jobbade som slagverkare i Radions symfoniorkester. Just den hösten hade de ett verk på repertoaren där slagverksinstrument behövdes bara en gång per kväll: vid höjdpunkten på slutet skulle cymbalerna slås mot varandra.

I intervjun blev mannen tillfrågad vad han tyckte om sin krävande insats. ”Tja, någon annan kunde ju slå ihop cymbalerna på fel sätt.”

Killen har alltså en hygglig månadslön, lunchförmån och gratis hälso- och tandvård. Väl hemkommen efter kvällens cymbalbravad borstar han kanske tänderna och säger till spegeln: ”Jag gjorde det! En annan är en sjujävla karl! Och innerst inne är jag nog en rebellisk bohem.”

Över till andra ytterligheten. Ibland hör man gatumusiker med enorm begåvning och utstrålning, så till den grad att man undrar varför inte den människan är en världsstjärna.

Skillnaden? Den ena är fullständigt domesticerad och har sålt sin själ för bekvämlighetens skull, den andra har valt att gå sin egen väg i livet.

Rune Holmström

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Dagens tankeställare 40

  1. ”Surt sa räven, om rönnbären.”

    En dörrvakt skall alltså inte ha betalt för sitt jobb, om bara en besökare kommer, eller?

    5
    4

Kommentera