Första delarna av nya Patriot-systemet på plats

FÖRSVARET. Den första av fyra eldenheter till det nya luftförsvarssystemet Patriot överlämnades under torsdagen till luftvärnsregementet Lv6 i Halmstad. Enheten inkluderar en stridsledningscentral, spanings- och eldledningsradar, elverk och lavetter.

Det amerikanska Patriotsystemet ska tillföra luftförsvaret ökad räckvidd och förmåga att även skjuta ned ballistiska robotar. Systemet är Försvarsmaktens hittills största vapeninvestering.

Försvarsmakten LV-system 103 Patriot Foto Stefan Bratt

Generalmajor Gregory Brady, chef för amerikanska arméns luftvärnsstyrkor i Europa och Baltikum var en av arméchefens inbjudna gäster: – Den viktigaste aspekten för vår del är att nu har ytterligare ett land som vi arbetar tillsammans med erhållit Patriotsystemet, vilket innebär att vi kan fortsätta att utveckla vår relation till den svenska armén och Luftvärnsregementet, vilket i sin tur innebär att vi tillsammans blir starkare och kan lösa uppkomna uppgifter tillsammans baserat på fattade politiska beslut. Jag hälsar Sverige varmt välkommen in i Patriotfamiljen, förklarade general Brady som också aviserar att det planeras gemensamma övningar tillsammans med amerikanska förband under kommande år.

Försvarsmaktens information

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Första delarna av nya Patriot-systemet på plats

 1. Vill minnas att det stod några ”Raketliknande” föremål på Flottiljen,där Stenbock var placerad. Dessa skulle vara en skrämsel för FI….
  Nu är ju detta för c:a 60 år sedan,så de är troligen i dag omoderna ? Är de nyinköpta för Miljarder kronor av liknande slag,undrar jag om de kan skrämma bort event, fiende…. Fan troet….

 2. Patriot-systemet är ett svar på att Ryssland installerar Iskander-systemet i Kaliningrad som därifrån kan angripa Sverige, Polen och Tyskland med missiler. Tyvärr har inte Patriod-systemet kapacitet att skydda hela Sverige, det kan bara skydda valda objekt, och bara med viss osäkerhet eftersom fienden hela tiden utvecklar sina robotar för att undvika motmedel. Under kalla kriget stoppade man Sovjeternas ambitioner på det här området genom att skaffa sig motsvarande offensiva förmågor, dvs atombestyckade medeldistansrobotar, och i stora antal, de så kallade ’persching-systemet’, tills man senare under Gorbaschof kunde göra avtal om ömsesidig nedrustning. Sannolikt är det det som behövs denna gången också. Alternativt man hoppas på att ryssen på egen hand kommer till sans och slår in på en fredlig väg.

  6
  2
  • Det omoderna Patriot-systemet klarade inte av att skydda oljeraffinaderiet i Saudiarabien, och lär inte klara av att skydda Sverige mot moderna robotar, vart ifrån de än kommer.

   • Vilka robotar var Sauidernas system laddade med och vad hade operatörerna för utbildning?

    Israel använder Patriot och jag tror inte dom chansar med några omoderna system och det levererade systemet är inne på 4:e generationen. Däremot kanske det fanns lika bra, billigare system att köpa men nu är vapenaffärer inte bara affärer utan politik.

    2
    2
 3. Sverige köper ett gammalt system för stora pengar för att skydda sig mot en fiende som inte finns. Men det är klart, skattepengar går ju till analfabetiska migranter så varför inte sätta sig i knän på US. Men jag vet inte om Hulta (han kallades så under sin tid som styrande i Borlänge) tänkt på att om vi köper ett missilsystem så får vi också räkna med att bli anfallna av ett raketsystem. Kineserna har utvecklat ett system när missilen transporteras med en bärraket ganska långt upp och där skjuts missilen av mot ett väl identifierat land. Då frågar någon vad kineserna har med ett eventuellt krig mot Ryssland att göra. Ganska mycket för ett krig mot Ryssland blir också ett krig mot Kina, kanske också Iran.

  14
  • Det kan precis lika gärna bli ett krig mellan Kina och Ryssland. De har varit osams tidigare.

   Patriotsystemet laddas med olika robotar. Sverige har köpt två sorter och dom är definitivt inte omoderna.

   4
   2

Kommentera