Liberalerna vill höja statusen på svenskt medborgarskap

INVANDRING. Liberalerna vill höja det svenska medborgarskapets status och därmed stärka samhällsgemenskapen, skriver bland andra partiledare Nyamko Sabuni på SvD:s debattsida. För att åstadkomma detta föreslår partiet fyra reformer.

Nyamko Sabuni, pressbild Liberalerna

Dels vill L se en demokratikanon med texter som haft särskild betydelse för demokratins framväxt i Sverige. De vill också att nya svenska medborgare ska genomgå språk- och samhällstester samt delta i medborgarskapssamtal, där man bland annat får berätta varför man vill bli medborgare.

Slutligen vill partiet att medborgarskapet ska kunna dras in för personer som begår riktigt grova brott.

-Pettersson undrar varför det tagit så lång tid för Liberalerna att komma fram till självklarheter…

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Liberalerna vill höja statusen på svenskt medborgarskap

  1. Ja det är väl det sista nödropet när dom hänger utanför stupkanten
    och sprattlar,men förslagen är bra,men se till att verkställa dom också.
    För annars är det snart försent.Nu börjar svinen att markera i Kalmar
    också i den lilla fina staden.Vik nu inte ner er utan driv ut dom i sundet.

  2. Personligen tycker ytterst få svenska medborgare att andra staters medborgare i Sverige tillåts att ha två medborgarskap.

    Nysvenskar reser till deras hemländer med fäderneländernas pass och övervägande av stater nysvenskarna kommer från lämnar dessutom inte ut sina medborgare oavsett att de är av Sverige efterlysta för mycket grova våldsbrott.

    Enda gången nysvensken har användning av sitt svenska medborgarskap i fäderneslandet är när de hamnar i klammeri med rättvisan, för då uppsöker och skyddas de av svenskt ambassad, konsulat.

    10
  3. Liberalernas utspel är ett desperat försök att rädda si kvar i Riksdagen.
    Det här skulle väckts redan på Alliansens tid men då jamsade de bara med på vad han som var lika tunn på hår som vettiga tankar sa.
    Även om förslaget är ett steg i rätt riktning så må L ut ur Riksdagen under minst en period för att rensa ut och komma tillbaka med vettigare program för framtiden.

    17
  4. Nyamko inleder artikeln med:

    ”Sverige har upplevt sju långa år av social­demokratiskt styre – sju förlorade år för 60 utsatta områden där gäng och extremister har makt, sju år där landets samman­hållning har försvagats än mer och rätts­statens grunder hotats.”

    Jaha, och var inte Liberalerna med och släppte fram denna regering gång på gång under dessa år? Var finns självkritiken från lilla mikroben L?

    Hon levererar fyra punkter, varav två enbart är snömos, en visserligen är vettig men rätt oviktig och så slutligen en då som i vart fall är konkret och början på något:
    1. Skapa en demokratikanon. – Trams, GÄSP!
    2. Inför språk- och samhällstest nu. – Ja tack, men väldigt otillräckligt.
    3. Medborgarskapssamtal. – Trams, det skall inte gå att snacka sig till medborgarskap. Det man gör skall avgöra. Ungefär som i Schweiz där det krävs både långvarigt yrkesarbete, språkkunskaper och obrottsligt förflutet innan det ens kan komma på fråga.
    4. Indraget medborgarskap vid grövsta brotten. – Ja tack, en bra början. Sedan finns det många som skall dras in för de givits på falska premisser. Personligen tycker jag inte ens man skall kunna ha två medborgarskap.

    21
  5. Vad liberalerna vill är helt ointressant. Dom åker ut i nästa val. Hoppas dom får sällskap av mp…. 😄😄👍👍

    25
    • Ja dom verkliga skadedjuren är MP, och den största reningsprocessen väljarna kan göra är att köra ut dessa från riksdagen för lång tid framöver!

  6. I grunden är det bra att man uppvärderar medborgarskapet. Är dock rädd att det blir lite vischy-vaschy med husförhör och dyligt. Det skall snabbt etableras vad som är rimliga svar, och det läser man in ungefär som körkortsprovet. Hellre skulle jag mäta efter det faktiska avtryck som man gör i samhället. En medborgarskapsansökan efter bara 4-6 år är helt orimligt. Bättre skulle vara att första möjliga försök är efter 12-16 år. I mellantiden bör alla uppehållstillstånd förnyas och omprövas med två års mellanrum. Det bör finnas krav på hederlig vandel, att man försörjer sig själv, går i skolan, att det inte finns obetalda skulder och naturligtvis ingen kriminalitet i familjen. Tror för övrigt inte så mycket på att dra tillbaka Medborgarskap. Hellre en seriös process innan man kommer dit.

    19
    • Man borde kartlägga personernas sinnelag! Om de vill väl, och har ambitioner, eller om de är destruktiva och människohatande, och anpassa åtgärder efter detta. Vid värsta, ut med dem direkt bara!!! VI MÅSTE SLUTA SLÄPPA IN RENT ONDA MÄNNISKOR, som idag!!!

      20
  7. Ja, men bra Pettersson! Det blir kanske en ny god fyrklöver till kommande val i alla fall. Sabuni tycks vilja vara med och spela på rätt spelhalva i alla fall. Det verkade ju inte alldeles självklart tidigare. Även efter utträde ur Annies giftiga nät. Så det är ju bra!

    13

Kommentera