Bråk efter att Ryssland sprängde satellit

RYMDEN. Ryssland har testskjutit en robot och spräng en av sina egna satelliter. USA kallar händelsen för oansvarig och säger att den skapade fara för besättningen på Internationella rymdstationen (ISS), som tvingades ta skydd i en transportkapsel, rapporterar The Guardian.

Bild: Rysslands Försvarsdepartement

Testet har hittills skapat över 1500 stora bitar rymdskräp och hundratusentals mindre bitar. Det här är ett hot mot alla nationers intresse, säger Ned Price på USA:s utrikesdepartement i ett uttalande.

Enligt honom behövde besättningen på ISS söka skydd när rymdskräpet från explosionen kom mot dem. Ryssland är däremot inte lika oroade över händelsen.

”Att besättningen sökte skydd var en standardprocedur, skräpet har rört sig bort från ISS. Stationen är nu i grön zon”, skriver ryska rymdmyndigheten på Twitter.

USA menar att det här kommer försvåra framtida rymdresor.

-Pettersson antar att Ryssland inte har något intresse av att skjuta ned egna, uttjänta satelliter utan att det var en övning för att kunna skjuta ned andras satelliter. Att de sprider skrot i rymden som äventyrar andras säkerhet är tydligen smällar de är beredda att ta.

USA, Ryssland, Kina, Indien och kanske något mer land har kapacitet att skjuta ned satelliter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Bråk efter att Ryssland sprängde satellit


 1. givetvis borde ngt framsynt parti här i Grönköping föreslå gratis tilldelning av HJÄLMAR till
  den skattebetalande delen av undersåtar…på så vis minimera risken att de kolar vippen
  av nedfallande rymdskrot från skyn…för pott-tillverkare (i stål) stundar nya strålande tider!

 2. Är det bara r y s k t rymdskrot som kan träffa/skada ISS ?
  Var blir Elon-Musik´s och alla andra nationers skrot av ?? Har de en form av tipp däruppe ?

  12
 3. det är nog mera en mental härdsmäita på putins polare problemet är att när msn gör så så blir det skrot som far runt och det är helt omöjligt stt beräkna banorna det är inga geostationära banor det är frågan om riktikt taskiga förhållanden är metalskrot som cirkulerar mellan månen och jorden försök att beräkna det.. allt detta för att att putins datorer räknar fel . det är det ja säger putin måste sluta med att köpa amrikanskt surplus matrial.

  1
  3
 4. Ryssland intar en allt stöddigare attityd under Putins ledning, undrar om han tror sig att Ryssland är osårbara vid en eventuell konfrontation? Det är inte bara nerskjutningen av denna satelit, vi ser det i gränskonflikten mellan Belarus Polen, eller truppsammandragningen vid Ukrainas gräns,? Saknar han det gamla Sovjet??

  5
  19
 5. Jag förtstår den militära nyttan av att slå ut satelliter men att spränga dem är oansvarigt. Bäst är nog att helt enkelt slå ut målets elektronik utan att spränga den i bitar. Ett annat sätt är att fästa ett styrpaket på målet, en påkopplingsbar raketmotor som knuffar ner målsatelliten så den brinner upp i atmosfären.

 6. Det är redan mycket skräp i rymden, men den ryska björnen tänker som många andra ”vem bryr sig.”

  • Elon Musk har spridit så mycket ”skrot” att det kan försvåra arbetet för astronomer i form av mini sateliter, men ingen protesterar för det, möjlighen NASA som påpekat vad som kan bli resultatet om det fortgår

   9
   1
   • det är hemligt .. har du aldrig hört talas om stjärnornas krig.. det var Regan skådisen .! han är död nu läv historia

   • @Peter
    Det är grundläggande kunskap för militärhistoriker.

    @den fete
    Stjärnornas Krig var ett rymdbaserat anti-kärnvapensystem som Reagan sålde in. Mig veterligen fungerade det aldrig men ryssarna gick på bluffen och körde sin ekonomi i botten för att matcha och besegra det.

    2
    2

Kommentera