SR:s grammofonarkiv i totalt förfall

KULTUR. Sveriges Radios grammofonarkiv är en enorm skatt med gammal och ny musik. Arkivet torde innehålla det mesta av svensk musik som någonsin spelats in och getts ut. Det finns exempelvis 85000 stenkakor som gavs ut mellan 1899 och 1958. Grammofonarkivet, är en arkivsamling av omkring 1,5 miljoner (2018) ljudinspelningar, uppbyggd från år 1928.

Fyra typer av fonogram med tillhörande uppspelningsapparater. Från vänster: fonografcylinder med fonograf, 78-varvare med vevgrammofon, rullband med rullbandspelare och LP med skivspelare. Bild Fredrik T

Sveriges Radio ska inte avveckla grammofonarkivet, från den 13 november 2019.

Grammofonarkivet Namninsamling, Svenska folkets röst

Från Lasse Olsons Facebook…

Nu har samtliga 10 kvarvarande anställda på Sveriges Radios Grammofonarkiv sagts upp, och istället har 5 nya tjänster som ”musikkoordinatorer” utlysts där varken teknik- eller arkivkompetens längre krävs.

Ett av världens tre främsta och största musikarkiv är i totalt och sorgligt förfall, det enda arkivet i världen som har två ex av varje skiva och där det ena exet aldrig lånats ut och är i nyskick. Ett arkiv som till stora delar inte är digitaliserat, trots att det innehåller mängder av unika inspelningar som inte existerar någon annanstans, och där all personal med unik kunskap om hur detta avkodas, tillgängliggörs och räddas för framtiden är uppsagd eller omplacerad.

Och där den nödvändiga avspelningsutrustningen saknar ansvariga och när som helst kan komma att säljas ut eller skrotas. Svenska folket har finansierat detta arkiv, det är vårt musikaliska kulturarv.

Och för första gången i Sveriges Radios snart 100-åriga historia saknas dessutom all form av musikkunskap i direktionen. Trots att över hälften av SRs sändningar och utbud är musik. Att allt detta pågår utan att uppmärksammas åtminstone på kultursidorna är ofattbart.

Dessutom: Inga ansvariga politiker vågar ifrågasätta SR-ledningens beslut under pågående sändningstillstånd. En ledning som därmed har hittat ett oinskränkt, enväldigt frirum där de kan bestämma lite vad som helst om verksamhet och arkiv utan att överprövas. Och än märkligare: SVT, som ingår i samma public service-koncern, tar numera mycket väl hand om sina arkiv. Vem kan stoppa den kulturfientliga nedmonteringen av Sveriges Radios Grammofonarkiv? Jag vet inte, men namninsamlingen ovan har nu över 60.000 underskrifter vilket förhoppningsvis betyder något.

Lasse Olson

Cilla Benkö. Sveriges Radios VD har en årslön på c:a 2,9 miljoner. Foto: Mattias Ahlm Sveriges Radio

Sveriges Radio hade år 2020 3077 miljoner skattekronor i intäkter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “SR:s grammofonarkiv i totalt förfall

 1. Det som gäller nuförtiden är det som kallas rap från orten. Jag tycker mer det låter som när man druckit en öl. Raaap…. Den får ju ofta priser för att det är vad hela Sverige lyssnar på.

  6
  1
 2. Dom fem nyanställda blir nog inavlade analfabeter som är muslimer från Mellanöstern och Afrika. Så börjar det se ut på allt fler ställen i samhället.
  Rösta på Sverigedemokraterna så vi kan slänga ut muslimidioterna.

  11
  2
 3. Grammofonarkivets f.d. ljudtekniker Harriet Lundberg var med om att starta namninsamlingen som Pettersson ger en länk till, och hon är orolig för vad som kommer att hända med arkivet efter att samtliga tio anställda sagts upp. Hon befarar att de nya tjänsterna inte klarar av att hantera en av världens största musiksamlingar som är inspelade genom olika system. ”Och det gäller att lära sig det. Vilka är det som ska göra det?”, undrar hon och säger att det tar många år att lära sig hur Grammofonarkivet är uppbyggt och hur det ska skötas, men att Sveriges Radio tydligen inte har intresse av den kunskapen. (Källa: Kulturnytt P1 och Norrköpings Tidningar).

  På hemsidan för Grammofonarkivets Namninsamling finns också följande information:
  att det även tidigare har gjorts en stor nedskärning av arkivets anställda, vid årsskiftet 2013/2014
  att ledningen för Sveriges Radios förhöll sig passiv till medarbetarnas Unesco-ansökan om att göra Grammofonarkivet till ett världsminne
  att arkivets utrymme skars ned då telefonväxeln behövde nya lokaler, varvid tusentals CD-skivor slängdes, fina utgåvor och CD-boxar kastades diskret och utan urskiljning i en container.

 4. hela arkvet dkall arkiveras i riks arkivet på asamma sätt som tryckta alster. ned med det i berg rummet i Humlegården. där övriga tryckta alster är..det är ingen skilnad på text eller ljud i detta läge

  • Grammofonarkivet ska användas.
   Förr köptes alltid två ex av varje skiva in. Där den ena inte fick användas eller lånas ut. Dessa ex kan arkiveras. Det som är digitaliserat borde öppnas upp.

 5. Man säger upp tio sådana som är till nytta, det ska kanske anställas tio nya klimatfjantar,
  trots att Erica Bjerström är mer än nog ?

  10
  1
 6. I en tid där våra museer mal sönder fornynd i kvarnar så torde det vara uppenbart vad som här är i görningen. Arkivet ska förstöras genom ovarsamhet och kanske någon brand. Vad som slutligen blir kvar säljs sedan ut till en hemlig privat köpare, helst utomlands..

  15
  • Detta är troligen ett steg i avvecklingen av Grammofonarkivet.
   Med inkompetent personal kommer det inte att längre fungera, vilket blir en anledning till avveckling..

 7. Detta i Lasses post är centralt:
  ”Svenska folket har finansierat detta arkiv, det är vårt musikaliska kulturarv.”

  SR måste naturligtvis ta ansvar för saker de tagit betalt av folket för att bygga upp. Men jag tror rätt plats för ett arkiv av detta fall är är KB (och deras underavdelning Svensk Mediadatabas) http://www.ljudochbildarkivet.se/

  Så att människor med rätt kompetens tar hand om det. Nu när SR dessutom är skattefinansierat så är det ju inte heller någon principiell skillnad i ”ägande” av arkivet. Det är folkets och folkets bästa arkivarie är KB och inte hattiga medieföretag.

  23
 8. Undrar vad Anders Eldeman som producerar Da Capo sedan länge, kan tänkas tycka om saken?
  Det är aldrig bra om man har högsta ansvariga som inte förstår sig på historiska värden.
  Kanske är inte Benkös beslut helt oväntat, men kommer att vara ack så förödande. 🙁
  Vilka fantasilöner sådana kräk har. Ju högre lön, desto mindre skam i kroppen?

  26
 9. Vänstercancern har nu spridits sig till grammofonarkivet.Nu är det rap med gansterskryt som gäller.Glöm all tidigare musikkultur för den är på god väg att försvinna…F.ö.så hör man aldrig tidigare musik spelas utan nu är det samma låtar som manglas om och om igen.Jag säger bara tänk om man fick höra Glenn Millers härliga band,eller varför inte gamle Elvis ?

  27
  • De finns ju ett program som heter Da Capo (i P4 tror jag) som spelar en hel del stenkakor. Undrar om det inte är så att programledaren där har tagit över Vetlandaskivorna.

   16
 10. Vad är den slutgiltiga planen för Svenska folket! För det är ta mig fan inte mycket som får vara som det varit! Åt helvete med rika globalister!!

  37
  • Sveriges Radios grammofonarkiv bär på en ovärderlig skatt! Den är med skatter betald många gångar om! Men går det att lita på den skatten kommer att finnas kvar till nästkommande generationer??

   24
 11. Socialdemokratiskt tillsatta chefer gör att resultatet är förväntat .
  Sextusen miljoner räcker inte till att hålla i ordning på musikskatten .
  Ännu ett exempel på hur inkompetensen sprider sig .
  Finansmannen Anders Wall sade en gång att när man städar en trappa gör man det uppifrån .
  Och det är hög tid att se över den Svenska trappan .
  Om det är för mycket skit överst , genomsyrar det hela vägen ner .
  Och det är det vi ser nu .
  Det är för många ryggar att klia och för mycket värdegrund som omöjliggör ett sunt chefskap av verksamheten .
  Men SVT måste ses över ordentligt för att få ordning på saklighetennoch befrias från sitt politiska ok .

  37
  • Nuvarande politiker bryr sig inte nämnvärt om det överbeskattade Svenska Folket! När brydde sig Magdalena om Svenskar senast??

   22

Kommentera