Program om Soran Ismail frias

SVT. Soran Ismail, är kurd född i Iran och kom i Iran 1987 och kom till Sverige 1988. Soran har sedan 18 års ålder ägnat sig åt ståuppkomik med viss framgång. Ismail var inblandad i den så kallade ”järnrörsskandalen” med några Sverigedemokrater, som skedde i juni 2010 men inte blev aktuell förrän år 2012.

Soran Ismail och Magnus Betnér

I samband med metoo-rörelsen hösten 2017 polisanmäldes Ismail för flera fall av våldtäkt, sexuellt ofredande och köp av sexuell tjänst. En av anmälningarna ledde till en förundersökning som dock lades ner i maj 2018. Anmälningarna gjorde att han tog en paus från sin offentliga karriär och istället inledde studier på psykologprogrammet. Han meddelade i januari 2020 att han inte utesluter att återuppta sin tidigare verksamhet med standup, poddande och föreläsande, men att han vill avvakta utgången av pågående processer.

I april 2021 visade SVT dokumentärserien ”Persona non grata – Soran Ismail” i två delar. Serien belyser utifrån Ismails och några manliga komikerkollegors perspektiv frågeställningar omkring den inte ovanliga samhälleliga situationen med icke rättsligt prövade anklagelser om sexuella övergrepp och den sexualiserade miljön omkring mycket av branschen. Programmen kritiserades och anmäldes till Granskningsnämnden.

Granskningsnämnden för radio och tv friar SVT-dokumentären ”Persona non grata”, där komikern Soran Ismail talade ut om anklagelserna mot honom och livet efter metoo.

Soran Ismail anklagades för våldtäkt 2017. Han nekar till brott, och förundersökningen lades ner i brist på bevis. ”Persona non grata” sändes i två delar i april i år, och utgjordes till stor del av intervjuer med Ismail där han berättade om sin upplevelse.

Anmälarna anser att programmen var ensidiga och att Ismail fick stort utrymme att rentvå sig själv. SVT har också kritiserats från flera håll för dokumentären.

Granskningsnämnden anser dock inte att programmet strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Nämnden skriver i sitt beslut att ”programmen inte gjorde anspråk på att reda ut sakförhållandena eller sannings­halten i anklagelserna mot A (Ismail). I stället var utgångspunkten för de aktuella programmen att skildra A:s upplevelse av att vara anklagad för våldtäkt och sexuella ofredanden utan att anklagelserna hade prövats av domstol.”

Tre av sju ledamöter var dock skiljaktiga och anser att programmen borde fällas.

Om Soran Ismail på bloggen…

Sorans vapendragare Magnus Betnér…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Program om Soran Ismail frias

 1. Det bästa vore att Ismael åkte till Iran och försökte vara rolig där, får gärna ta hela släkten plus Özzen med sig
  Har inte sett programet med vet vilka sympatier många i granskningsnämnden har så är inte förvånad av utfallet
  Spelar ingen roll vad för propaganda eller hur osakliga SVT är så händer inget.
  Lägg ner SVT och Swexit

  11
 2. Man måste förstå att det räcker inte med att något strider mot kraven på opartiskhet och saklighet. Granskningsnämnden måste också ANSE att det gör det. Om det t.ex. hävdas i ett program att 2+2=5 och någon amäler detta som osakligt så kan det ändå frias av granskningsnämnden som då kan ANSE att det inte strider mot kravet på saklighet.

 3. ”Psykologprogrammet” det är svårt att komma in på, han måste vara smart.
  Men det är klart att han har problem med ”missbruk”

  7
  4
 4. Bägge dessa puckon på bild borde vara ”persona non grata” Inte minst Betner ,han med det fula Muslimskägget som omger hans allt för stora käft!

  33

Kommentera