Dagens tankeställare 38

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: “Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 38

Det som jag brukar kalla skitstövelparadoxen fungerar förenklat sett så här: ju dummare och mindre besjälad en människa är, desto sannolikare ser hon ner på andra med hån och förakt. Man behöver inte heta Freud för att upptäcka den saken.

Det intressanta är emellertid att samma lagbundenhet gäller också hela folkslag. Jag tänker närmast på zigenarna och somalierna – de senare kallas ibland Afrikas zigenare. Under historiens lopp har något gått väldigt snett med båda folken, och som en följd har de aldrig berikat världen med varken teknik eller vetenskap, konst eller kultur, stormän eller sociala bedrifter. (Enstaka undantag finns naturligtivis som bekräftar regeln.) I stället parasiterar de århundraden efter århundraden på andra nationer och har samtidigt fräckheten att ringakta värdfolket – antagligen som nån sorts försvarsmekanism, ingen vill väl medge sin underlägsenhet.

Rune Holmström

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera