Så resonerar en socialdemokrat

Sofia Amloh är en socialdemokrat från Nyköping som nyligen tog plats i riksdagen efter att en partikollega och rattfyllerist valde att hoppa av. I en insändare försöker hon förklara hur bra regeringens nya familjevecka är. Det går så där…

Amloh erkänner visserligen att familjeveckan är en dyr reform, men tycker att fem miljarder är småsmulor i sammanhanget. Som ni vet finansieras denna extra ledighet av alla som betalar skatt, men gynnar bara de som har barn i skolåldern.

Familjeveckan kommer nu till och pengarna som ska finansiera denna reform ska tas ut via en ny bankskatt. Vi vet att socialister älskar många och höga skatter, men frågan är hur denna bankskatt kommer att drabba kunderna?

skattebetalarna.se kan man läsa hur denna skatt kan komma att drabba bankernas kunder. Skattehöjningar har fått företag att lämna landet, bl.a. har Nordea flyttat sitt huvudkontor. Svenska banker förlorar i konkurrenskraft gentemot europeiska. Räntorna kan komma att höjas, vilket kommer att drabba såväl företag som hushåll. 

Självklart har bankerna ett särintresse i att deras verksamhet ska finansiera en extra ledig vecka för landets barnfamiljer. Hur andra företag kommer att drabbas när deras anställda är frånvarande har man säkerligen inte gjort någon konsekvensanalys av. Idag är många arbetsgivare redan hårt drabbade av VAB och pandemi.

Fast visst finns det väl miljarder att hämta på andra håll än genom högre skatter? Ta exempelvis biståndet. 2022, när familjeveckan inträder, beräknas Sveriges samlade bistånd uppgå till 52 miljarder. Lägg till att Sverige är världens största bidragsgivare och att biståndet uppgår till en betydligt högre procentsiffra än vad FN rekommenderar. 1,14% av BNI mot FN:s rekommendation på 0,7%. Snittet ligger på 0,5% och skulle Sverige sänka biståndet med hälften landade vi ändå på en siffra strax över snittet och vips skulle 26 miljarder kunna frigöras. SD vill det, men varken S eller LO ser ut att nappa på Jimmie Åkessons invit.

Familjeveckan ger industriarbetaren, polisen och undersköterskan möjlighet att delta på barnets utvecklingssamtal eller vara hemma med barnet när skolan och förskolan har studiedag

I ärlighetens namn tror jag att industriarbetaren, polisen och undersköterskan vill ha mer i lön och lägre skatt. Det är mer pengar i plånboken som skapar välfärd och köpkraft, inte mindre. Dessutom tror jag att både industrin, polisväsendet och vården skulle må bra om de tilldelades 26 miljarder ytterligare per år.

Fast riktigt så resonerar inte Sofia Amloh och hennes socialdemokrater.

Lokaltidningen (betallänk)

15 thoughts on “Så resonerar en socialdemokrat

 1. Alla som tror på en ideologi som har massmord som sitt primära samhällsbyggarverktyg ska inte få nycklarna till makten.
  Socialister är per definition idioter.

  Socialismen har dödat 255 miljoner människor men inte räddat en enda själ.
  Brukade säga 250 miljoner men efter två år av den socialistiskt tillverkade Covid 19 epidemin så har dödssiffran stigit med fem miljoner människor.

 2. Sen tycker jag man kan ta bort barnbidraget över 3 barn..
  Jorden är ju överbefolkad .sen måste man ju tänka på klimatet

  14
  • Vi kan skicka hem alla kulturberikare samt sluta med bistånd till Afrika och Asien så löser sig det problemet av sig själv. Precis som naturen är tänkt att fungera.

 3. I andra länder krävs det utbildat folk för att styra ett land, här räcker det med kassörska och svetsare, men så går det käpprätt åt hvte också.

  15
 4. Socialdemokrater är inga riktiga människor. De är förmodligen utomjordingar, var agenda är att göra det så svårt som möjligt för produktiva medborgare, genom ständigt ökad beskattning. Den improduktiva befolkningen, måste ständigt smörjas med diverse löjliga påfund, för att säkra politiskt stöd.
  Det enda bekymret är att så småningom tar någon annans pengar och tålamod slut.

  30
 5. Vi har redan en generös föräldraförsäkring.Det här förslaget är helt onödigt att genomdriva.Lägg pengar i stället på att förbättra sjukvården och se till att öppna upp förlossningsavdelningar.Man kan inte bara förvänta sig att kvinnor ska ”knipa ihop” tiotals mil för att det är ”olönsamt ”att bedriva sådan verksamhet som t.e.x.i Sollefteå eller Kiruna.Man har istället kurser för blivande fäder hur man ska agera om kvinnorna nödgas föda i bilen ! Så lägg ner idiotförslag och se den bistra verkligheten ute i landet istället på exempelvis på dom här bristerna i vår nedmonterade ”välfärd ”…

  40
 6. Ja det är väldigt underligt att det skrivs var och varannan dag om bristen på poliser, sjukvårdspersonal och lastbilschaufförer när det enkla svaret är-Höj lönerna med >5000 / månaden och sluta sponsra korrupta regeringar i tredje världen, terrororganisationer i teokratiska länder, miljöåtgärder i tredje världen och corona bidrag till sydeuropa som har betydligt lägre skatter och pensionsålder än Sverige ( men tipsa dom gärna om skatte och pensionshöjningar likt Sverige)

  37
 7. Tänkande är inte längre så högt prioriterat hos de som ska representera det sovande folket, det är heller ej nödvändigt de sover trygt vidare.

  39
 8. Sverige har redan världens mest generösa föräldraförsäkring så det är inga problem att ta en dag ledigt för att vara med barnen.

  Varje reform borde finansieras med besparingar på något annat område och inte med skattehöjningar.

  Vad sägs om att se över antalet riksdagsledamöter och riksdagens kostnader?

  57
  • Bra idéer du kom med också!

   Jag kontrade bara på familjeveckeförslaget!

   Men man kunde kanske tänka sig, att dra in barnbidraget progressivt istället. Så att det blir mindre och mindre, ju fler barn, och till slut inget alls!

   Man kunde också slopa skatten för pensionärer helt!

   36
   • Slopa skatt för pensionärer som arbetat ihop sin pension är bra.
    Självklart är det bra att skapa bra förutsättningar för familjer med barn. De som nappat bäst på det betet verkar dock vara afrikaner och människor från Mellanöstern.
    Föräldrar som är analfabeter + många barn = blivande gängkriminalitet.

    6
    1
 9. Inför en pensionärsvecka, där alla pensionärer får dubbla pensioner, just denna veckan

  Finansieras genom en barnskatt, där fler barn leder till mer skatt.

  Bra för klimatet, genom mer återhållsamhet med resurser, då färre människor kommer att förbruka. Detta för att det blir dyrare att skaffa fler barn. Då skatteskalan skulle vara progressiv, och öka multipelt med antal barn.

  58

Kommentera